A rossz hírek végeláthatatlanul sorjáznak a gázpiacon

Az előrejelzés szerint egy átlagosnál hidegebb tél még mélyebbre taszítja az európai gazdaságokat.

Forrás: VG.hu2022. 11. 18. 7:35
null
Haje u Pribrami, 2022. augusztus 15. Az RWE német energetikai konszern földgáztározója a csehországi Haje u Pribrami környékén 2022. augusztus 15-én. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Nyomásmérő óra a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.
MTI/Czeglédi Zsolt
Nyomásmérő óra a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A helyzet változatlan

A gázárak továbbra is a sokévi átlag nyolc-tízszeresén mozognak, az „olcsó” orosz gázimportnak egyelőre befellegzett, és a régió gazdasági kilátásait jelentősen rontja, hogy csak nehezebben és jóval drágábban jut energiához, mint amire az egész kontinens ipara és fogyasztói berendezkedtek – olvasható a Vg.hu cikkében.

Ha viszont megawattonként kétszáz euró körüli árszinten stabilizálódnának az árak, az sokkolóan hatna a lakosság fogyasztókra nézve, és további áremelésekre kényszerítené az egész ipart. 

Az előrejelzés szerint egy átlagosnál hidegebb tél még mélyebbre taszítja az európai gazdaságokat. A modell ötszázalékos zsugorodással számol, ha az időjárás kedvezőtlenül alakul.

Minden az időzítésen múlik

Tény, hogy a rossz hírek végeláthatatlanul sorjáznak a gázpiacon. Először Moszkva elzárta a csapokat, majd valószínűtlenül hosszú ideig tartott a nyár folyamán az Északi Áramlat turbináinak karbantartása, majd maguk a vezetékek is megsérültek. És közben folyamatosan ott van a legnagyobb kockázat: egy átlagnál hidegebb tél. Az ősz kedvezett Európának, ugyanis sorra dőltek a hőmérsékleti csúcsok, 

november közepéig nem indult el érdemben a fűtési szezon. Ez a hónapos csúszás pedig elegendő volt arra, hogy Európa-szerte feltöltsék a gáztárolókat. Amelyek persze nem fedezik a fogyasztást – főként hideg időjárás esetén nem biztosítanak elegendő mennyiséget.

Ha folytatódik az enyhe idő, a lakosság is könnyebben tud spórolni a tüzelőanyaggal, összhangban a vezető politikusok iránymutatásaival. Átlag alatti novemberi és decemberi hőmérséklet esetén Európa további gázáreséssel számolhat, elkerülheti a recessziót, és az infláció is a vártnál korábban áll csökkenő pályára, az Európai Központi Bank is lazíthat a kamatemeléseken – írja a Bloomberg.

Az európai energiahálózatok időben reagáltak

Némi remény nyújt az elemzés szerint, hogy nem várt módon helytálltak eddig az európai energiahálózatok. Gyorsan felhalmozódtak a cseppfolyósított földgázkészletek (LNG), és a kereslet is jelentősen visszaesett. Emellett az európai uniós koordináció elősegítette, hogy a gáz folyamatosan oda áramoljon, ahol szükség van rá. Összességében magas szintre sikerült felölteni a tárolókat – hangsúlyozza az elemzés.

A Bloomberg a téli előrejelzésében összességében 17 százalékos gázfogyasztás-csökkenést valószínűsít a télre. 

Ha valóban ekkora visszaesést hoznak az elkövetkező hónapok, akkor az árak 175 euró körül alakulhatnak megawattóránként, ami azt jelentené, hogy az európai országok GDP-jük négy százalékát költik majd gázra. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy elkerüljék a recessziót, de a gazdaságok mindössze 0,3 százalékkal eshetnek majd vissza.

Ha csökken a gázár, csökkenhet az infláció is

Az idei év második felében az árak minden modellt felülmúló mértékben emelkedtek, a piaci torzulások, a válságtól való félelem a fundamentumok által indokoltnál magasabbra hajtották az árakat. Innen akár hasonlóan meredek áreső is jöhet, ha a szereplők ugyanolyan mértékben túlreagálják a relatíve jó híreket, mint tették ezt korábban a pesszimista történésekkel kapcsolatban. Ha ez így alakul, akkor a gázárak akár száz euróra is visszaeshetnek megawattóránként. 

Ha ez az optimista forgatókönyv érvényesül, akkor az országok GDP-jük 2,3 százalékát költenék el energiavásárlásra, és nem sérülne a gazdasági növekedés, 1,1 százalékos bővüléssel lehetne számolni jövőre.

 

Akár az EKB is lazíthatna, kedvező forgatókönyv esetén. Minél nagyobbat esik a gázár, annál nagyobbat csökkenhet az infláció, ami enyhítheti a nyomást az Európai Központi Bankon is – röviden így lehet összefoglalni az egymásra hatást. 

Összességében az idei tél túlélésénél nagyobb kihívás lehet a jövő télre való felkészülés.

Az LNG-import felpörgetése ugyan nem tartós, megnyugtató megoldás, de a segítségével a teljes energetikai összeomlást el tudja kerülni Európa – foglalták össze véleményüket a Bloomberg elemzői.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Az RWE német energetikai konszern földgáztározója a csehországi Haje u Pribrami környékén (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.