időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Kiadó, amely a teljes művészeti paletta anyagát feldolgozza

Zana Diána
2020.09.17. 10:21

A koronavírus-járvány második hulláma okán a szeptemberre halasztott ünnepi könyvhét is elmaradt, így a Magyar Művészeti Akadémia, illetve az MMA Kiadó idei kiadványait sajtótájékoztatón mutatta be Kucsera Tamás Gergely, az akadémia főtitkára, valamint Pécsi Györgyi, a kiadó ügyvezetője.

A három éve önálló kiadói tevékenységet folytató MMA szakértői igyekeznek a teljes művészeti paletta anyagát feldolgozni, ugyanakkor hiánypótló munkát végeznek. Az MMA Kiadó Kucsera Tamás Gergely által szellemi terülj-terülj asztalkámként aposztrofált kínálatának változatosságát mutatja, hogy a film-, a fotóművészet és a művészettörténet mellett olyan területek is megjelennek, mint a színházművészet, a szépirodalom, a művelődéstörténet, az építészet és a filozófia.

A választékban szerepelnek életműalbumok, monográfiák, ismeretterjesztő kiadványok, képes film-, fotó- és művészettörténeti albumok, forrásközlések, tanulmánykötetek, szépirodalmi művek, valamint videóanyagok egyaránt. A bemutatott kiadványok többségének anyagával más-más formában már korábban is foglalkozott az akadémia. A Sára Sándor fotóművészeti munkásságának sarokpontjait felelevenítő, kétszáz fényképet tartalmazó albumot például megelőzte egy monográfia megjelentetése, illetve egy konferencia. A Szabó Dezsőről szóló esszékötet és a Cs. Szabó László életmű-sorozat kiadásának szintúgy volt előzménye. Götz Eszter Marosi Miklós tevékenységét bemutató munkája az MMA építészekről szóló sorozatának negyedik kötete. Bódy Gábor filmrendező munkásságának írásos anyagát is több részben jelenteti meg a kiadó, amelynek második kötete látott most napvilágot. Ebben a Psyché című film forgatókönyv-változatai, illetve a Kutya éji dalának előtanulmánya és különböző vázlatai olvashatók. Radó István visszaemlékezésein keresztül pedig egy egész filmtörténeti korszak mutatkozik be.

Az erdélyi és a magyar színjátszás egyik legkiemelkedőbb XX. századi alakjának, Harag György rendezőnek emléket állító album szintén csak egy mozaikkockája az életművet feldolgozni és bemutatni kívánó szándéknak, hiszen az alkotó írásműveit felvonultató második kötet, valamint a tervezett kiadványok mellett egy kiállítás-sorozat is indul, amelynek állomásai lefedik majd a történelmi Magyarország területeinek egészét. Az MMA főtitkára szerint ez a kezdeményezés egyszerre nemzeti és egyetemes, hiszen a tárlat anyaga a környező népek nyelvén is elérhető lesz.

Haris László fotóművész gazdag életműve több száz fotóval illusztrálva jelent meg. Megszületett három esszékötet is: Gróh Gáspár Szabó Dezsőről szóló monográfiája, Petrik Béla Borbándi Gyuláról írt életrajzi, szakmai pályaképe, valamint a Cs. Szabó László színházi témájú írásait összegyűjtő Hősök és antihősök.

A szépirodalom sem maradt ki az MMA idei repertoárjából. Szemadám György festőművész, író ezúttal családtörténettel jelentkezett. A Lélekszkafander című regényben édesanyja önéletrajzi írását egészíti ki saját gondolataival, mintegy párbeszédet folytatva vele. Szilágyi István műve, a Messze túl a láthatáron első része Tompay Wajtha Mátyás visszaemlékezésein keresztül a Rákóczi-szabadságharc végnapjait mutatja be, majd a könyv második felében a szerző harminc évet ugrik előre az időben és a főhős, immár főbíróként – többnyire boszorkányperekben – hozott ítéleteit beszéli el dialógusos formában.

Az MMA a magyar művészettörténet részét képező, ugyanakkor egyetemes értéket felmutató kiadványai mellett, az öt művészetfilozófiai munkát tartalmazó Pars pro toto sorozaton keresztül, a modern konzervativizmus meghatározó gondolkodóinak – filozófusok, teoretikusok, esztéták – bemutatásával a mai világ értelmezéséhez kíván segítő kezet nyújtani.

A Magyar Művészeti Akadémia Kiadó új és régebbi kiadványairól további információk olvashatók a kiadó honlapján.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.