időjárás 3°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo
Különleges programok közül válogathatunk az ünnepi hétvégén

Boldog születésnapot!

Petrovics Gabriella
2022.08.19. 09:16 2022.08.20. 09:17
Boldog születésnapot!

Számos ingyenes minifesztivál várja az érdeklődőket a Szent István-napi állami rendezvénysorozaton Budapest ikonikus helyszínein. A változatos programok történelmünk hősies pillanatainak felidézésével, meseirodalmunk és mondavilágunk sosem látott módon megelevenedő alakjaival, gasztronómiai és népművészeti hagyományaink sokszínűségével, rendhagyó könnyűzenei koncertekkel, egyedülálló vizuális élményt nyújtó operett- és klasszikus zenei előadásokkal teszik emlékezetessé a nemzeti ünnepet.

Magyarország születésnapjának hétvégéjén igazi fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadás, kreatív, inspiratív terek, családi és gyermekprogramok gazdagítják az ünnepet. Emellett harminchatodik alkalommal rendezik meg a budai Várban az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek ünnepét, amelynek idei díszvendége a Koreai Köztársaság. Augusztus 19. és 21. között koreai mesterek mutatják be a távol-keleti ország kézműves hagyományait, de például a Hagyományok Háza is izgalmas programokkal készül. A családok már ma mesterségbemutatók széles skáláján próbálhatják ki kézügyességüket. 

A nemzeti ünnepen Navratil Andrea és a Kobzos együttes Égből szállott dalimadár… című produkciója a délelőtt fénypontja, az élőszavas mesemondás rejtelmei­be pedig Aranyos Boglárka avatja be az egybegyűlteket.

 A másnapi műsorsorozat mesterségbemutatóján többek között gyapjúkártolás és fonás szerepel, a nap zárásaként pedig tánc- és énektanításon vehetnek részt az érdeklődők a Hegymegett zenekarral.

Népzenétől a dzsesszig
A magyar virtus íze és ritmusa beköltözik a belváros szívébe augusztus 21-ig, közel ötven színpadi produkció, nóta, cigányzene, népzene és néptánc az anyaországon innen és túlról szerepel a Csárdafesztivál programjai között a Vörösmarty téren.
Hasonlóan izgalmas zenei élményt ígér az Operettkorzó a Vigadó téren, ahol a magyar operett műfaj legjavából hallhatnak válogatást, de elhangzanak musicalgyöngyszemek, Boris Vian-dalok, rajzfilmslágerek és a békeidők budapesti éjszakájának szerzeményei. Az augusztus 19. és 21. között, délidőtől estébe nyúlóan zajló színpadi operettünnepen a műfaj elismert előadói mellett a Budapesti Operettszínház művészei, köztük Dolhai Attila, Serbán Attila, Bálint Ádám, Nádasi Veronika és Polyák Lilla is színpadra lép.
 

A Gellért-hegyen megbújó Filozófusok kertjében augusztus 19. és 21. között a hazai komolyzene és ­dzsessz kiválóságai zenélnek.

 A budai Vár, a Parlament és a Bazilika impozáns látványával egyedi koncertélményt nyújtó hangversenysorozaton fellép a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Koncz Kriszta Quartet, a Modern Art Orchestra, a Kodály Kórus Debrecen, a Szent István Zenekar, valamint a Danubia Szimfonikus Zenekar és formációi.

Mesék, mondák, hősök
Mások mellett Arany János, Benedek Elek, Illyés Gyula és Petőfi Sándor a magyar monda- és mesevilág ihlette történeteinek felhasználásával készült a Hold-Fény-Mesék, amely kifejezetten az ünnepi alkalomra íródott allegorikus műben a tündérkert elrabolt fényének történetét meséli el. Ma 21 órától a Kodály körönd és a Hősök tere között csodálatos fényalakként megjelennek a magyar mondavilág szimbólumai, valamint mesevilágunk figurái, Tündér Ilona, a csodaszarvas, János vitéz, a holdfénylovag, valamint az útjukat segítő vagy keresztező óriások, boszorkányok, ördögök, aranymadarak, akiket több mint kétszáz artista, tűzzsonglőr és táncos kelt életre.
 

Augusztus 20-án és 21-én hét sorsfordító döntés históriája, hét magyar hős hét hősies tettének története elevenedik meg az elmúlt ezer évből a Hősök útja programsorozatban a budai Várban, a Tóth Árpád sétányon. Közel százötven szereplő tíz-tizenöt perces jelenetei teszik testközelből átélhetővé a magyar történelem hősies pillanatait.


A Vajdahunyad vára és a Kós Károly sétány is várja a gyerekeket és játékos kedvű szüleiket a Szent István-napi ünnepségsorozat idején. Egy mesekiállítás és egy cirkuszi játszóház mellett hazai és nemzetközi fesztiválok artistái is gondoskodnak a legkisebbek szórakoztatásáról augusztus 20. és 21. között.

Koncertek és Aranyvonat
Olyan népszerű magyar zenekarok lépnek fel a Műegyetem rakparton augusztus 20-án és 21-én, mint például a Csík zenekar, a Hiperkarma vagy az Ivan and The Parazol, míg a Retro Tabán színpadán a rockzenei élet legismertebb képviselői adnak koncertet, köztük Deák Bill Gyula, Hevesi Tamás, Török Ádám és a Mini, a Takács Tamás Dirty Blues Band, valamint az Edda Művek.
 

A könnyűzenei koncerteken és más programokon kívül érdekes kiállítások is várja az érdeklődőket a fővárosban: a Magyar Nemzeti Levéltár az aranybullához kapcsolódó kiállításokkal készül augusztus 20-án. Az Aranybulla 800 című programon II. András arany függőpecsétjeit és a korszakhoz kapcsolódó legfontosabb dokumentumokat ismerhetik meg, míg az Alkotmány utcában megcsodálhatják a Szent Korona és a jogar, valamint a Szent Jobb élethű másolatával nemzeti kincsünket, az impozáns Aranyvonatot.


A Szent István-nap programja, a műsorokkal kapcsolatos részletes információk az esemény honlapján (Szentistvánnap.hu) érhetők el.

Borítókép: Csík zenekar jótékonysági koncertje (Fotó: Szendi Péter)

 

Az államalapítás ünnepe

Több tízezren vettek részt a Szent István-napi programokon Budapesten

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.