Boldog születésnapot!

Számos ingyenes minifesztivál várja az érdeklődőket a Szent István-napi állami rendezvénysorozaton Budapest ikonikus helyszínein. A változatos programok történelmünk hősies pillanatainak felidézésével, meseirodalmunk és mondavilágunk sosem látott módon megelevenedő alakjaival, gasztronómiai és népművészeti hagyományaink sokszínűségével, rendhagyó könnyűzenei koncertekkel, egyedülálló vizuális élményt nyújtó operett- és klasszikus zenei előadásokkal teszik emlékezetessé a nemzeti ünnepet.

2022. 08. 19. 9:16
null
20191208 Szombathely fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Csík zenekar jótékonysági koncertje. képen: Csík zenekar Fotó: © Szendi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország születésnapjának hétvégéjén igazi fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadás, kreatív, inspiratív terek, családi és gyermekprogramok gazdagítják az ünnepet. Emellett harminchatodik alkalommal rendezik meg a budai Várban az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek ünnepét, amelynek idei díszvendége a Koreai Köztársaság. Augusztus 19. és 21. között koreai mesterek mutatják be a távol-keleti ország kézműves hagyományait, de például a Hagyományok Háza is izgalmas programokkal készül. A családok már ma mesterségbemutatók széles skáláján próbálhatják ki kézügyességüket. 

A nemzeti ünnepen Navratil Andrea és a Kobzos együttes Égből szállott dalimadár… című produkciója a délelőtt fénypontja, az élőszavas mesemondás rejtelmei­be pedig Aranyos Boglárka avatja be az egybegyűlteket.

 A másnapi műsorsorozat mesterségbemutatóján többek között gyapjúkártolás és fonás szerepel, a nap zárásaként pedig tánc- és énektanításon vehetnek részt az érdeklődők a Hegymegett zenekarral.

Népzenétől a dzsesszig
A magyar virtus íze és ritmusa beköltözik a belváros szívébe augusztus 21-ig, közel ötven színpadi produkció, nóta, cigányzene, népzene és néptánc az anyaországon innen és túlról szerepel a Csárdafesztivál programjai között a Vörösmarty téren.
Hasonlóan izgalmas zenei élményt ígér az Operettkorzó a Vigadó téren, ahol a magyar operett műfaj legjavából hallhatnak válogatást, de elhangzanak musicalgyöngyszemek, Boris Vian-dalok, rajzfilmslágerek és a békeidők budapesti éjszakájának szerzeményei. Az augusztus 19. és 21. között, délidőtől estébe nyúlóan zajló színpadi operettünnepen a műfaj elismert előadói mellett a Budapesti Operettszínház művészei, köztük Dolhai Attila, Serbán Attila, Bálint Ádám, Nádasi Veronika és Polyák Lilla is színpadra lép.
 

A Gellért-hegyen megbújó Filozófusok kertjében augusztus 19. és 21. között a hazai komolyzene és ­dzsessz kiválóságai zenélnek.

 A budai Vár, a Parlament és a Bazilika impozáns látványával egyedi koncertélményt nyújtó hangversenysorozaton fellép a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Koncz Kriszta Quartet, a Modern Art Orchestra, a Kodály Kórus Debrecen, a Szent István Zenekar, valamint a Danubia Szimfonikus Zenekar és formációi.

Mesék, mondák, hősök
Mások mellett Arany János, Benedek Elek, Illyés Gyula és Petőfi Sándor a magyar monda- és mesevilág ihlette történeteinek felhasználásával készült a Hold-Fény-Mesék, amely kifejezetten az ünnepi alkalomra íródott allegorikus műben a tündérkert elrabolt fényének történetét meséli el. Ma 21 órától a Kodály körönd és a Hősök tere között csodálatos fényalakként megjelennek a magyar mondavilág szimbólumai, valamint mesevilágunk figurái, Tündér Ilona, a csodaszarvas, János vitéz, a holdfénylovag, valamint az útjukat segítő vagy keresztező óriások, boszorkányok, ördögök, aranymadarak, akiket több mint kétszáz artista, tűzzsonglőr és táncos kelt életre.
 

Augusztus 20-án és 21-én hét sorsfordító döntés históriája, hét magyar hős hét hősies tettének története elevenedik meg az elmúlt ezer évből a Hősök útja programsorozatban a budai Várban, a Tóth Árpád sétányon. Közel százötven szereplő tíz-tizenöt perces jelenetei teszik testközelből átélhetővé a magyar történelem hősies pillanatait.


A Vajdahunyad vára és a Kós Károly sétány is várja a gyerekeket és játékos kedvű szüleiket a Szent István-napi ünnepségsorozat idején. Egy mesekiállítás és egy cirkuszi játszóház mellett hazai és nemzetközi fesztiválok artistái is gondoskodnak a legkisebbek szórakoztatásáról augusztus 20. és 21. között.

Koncertek és Aranyvonat
Olyan népszerű magyar zenekarok lépnek fel a Műegyetem rakparton augusztus 20-án és 21-én, mint például a Csík zenekar, a Hiperkarma vagy az Ivan and The Parazol, míg a Retro Tabán színpadán a rockzenei élet legismertebb képviselői adnak koncertet, köztük Deák Bill Gyula, Hevesi Tamás, Török Ádám és a Mini, a Takács Tamás Dirty Blues Band, valamint az Edda Művek.
 

A könnyűzenei koncerteken és más programokon kívül érdekes kiállítások is várja az érdeklődőket a fővárosban: a Magyar Nemzeti Levéltár az aranybullához kapcsolódó kiállításokkal készül augusztus 20-án. Az Aranybulla 800 című programon II. András arany függőpecsétjeit és a korszakhoz kapcsolódó legfontosabb dokumentumokat ismerhetik meg, míg az Alkotmány utcában megcsodálhatják a Szent Korona és a jogar, valamint a Szent Jobb élethű másolatával nemzeti kincsünket, az impozáns Aranyvonatot.


A Szent István-nap programja, a műsorokkal kapcsolatos részletes információk az esemény honlapján (Szentistvánnap.hu) érhetők el.

Borítókép: Csík zenekar jótékonysági koncertje (Fotó: Szendi Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.