Az öt legjobb Michael Douglas-film – Összeomlás + videó

D-Fens összeomlása, a nyugati világ könyörtelen kritikája.

2023. 05. 19. 20:00
null
Forrás: Mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Michael Douglas filmjeit bemutató mini toplistánkon elérkeztünk a győztes moziig. Idézzük fel, mely filmek kerültek fel a listánkra. Az ötödik helyet a Tökéletes gyilkosság (Perfect Murder, 1998), a negyediket a Játsz/ma (The Game, 1997), a harmadikat az Elemi ösztön (Basic Instinct, 1992), a második helyet pedig a kétrészes Tőzsdecápák (The Wall Street) szerezte meg. 

Mint mindig, ilyenkor, amikor egy-egy színész filmjeit bemutató sorozat végére érünk, meg kell emlékeznünk olyan alkotásokról is, amelyek sajnos kimaradtak az ötös listánkból. Minden bizonnyal helyet érdemelt volna a Kóma (Coma, 1978), a Kína-szindróma (The China Syndrome, 1979), A nagy futás (Running, 1979), A smaragd románca (Romancing the Stone, 1984), A Nílus gyöngye (The Jewel of the Nile, 1985), a Végzetes vonzerő (Fatal Attraction, 1987), a Fekete eső (Black Rain, 1989), A rózsák háborúja (The War of the Roses, 1989), a Szerelem a Fehér Házban (The American President, 1995), a Traffic (2000), A visszavonuló (Solitary Man, 2009) vagy éppen az újabb filmek közül, A Hangya és a Darázs (Ant-Man and the Wasp, 2018). De a mostani sorozatunk első helyét az Összeomlás (Falling Down) című kultuszfilm szerezte meg. Több dolog miatt esett erre a mozira a választás, egyrészt Douglas rendkívüli teljesítményt nyújt ebben a filmben, az ikonikus D-Fens, azaz William Foster szerepében, másrészt pedig egy ragyogó filmről van szó, amelyről érdemes néhány dolgot felidézni. Sorozatunk befejező részéhez elegáns apropót kölcsönöz az is, hogy kedd este kezdetét vette a 76. cannes-i nemzetközi filmfesztivál, ahol a díszvendég Michael Douglas volt, aki tiszteletbeli Arany Pálma-díjat vehetett át az életművéért, majd Catherine Deneuve-vel közösen nyitotta meg a 2023-as szemlét.

1. Összeomlás (1993)

A rendező az a Joel Schumacher volt, aki ugyan a legnagyobb sikereit a Batman-történetek filmes adaptációival – Mindörökké Batman (1995, Batman Forever), Batman és Robin (1997, Batman & Robin) – aratta, de mellette komolyan letette a névjegyét a sorozatunkban korábban szereplő Egyenesen át (Flatliners, 1990),  Az ügyfél (The Client, 1994), a 8 milliméter (8mm) és Az operaház fantomja (The Phantom of the Opera, 2003) című filmekkel is. 

Schumacher egy rendkívül szuggesztív rendező, filmjeivel rendszerint beszippantja a történetbe a nézőket, akik így szinte együtt lélegeznek, együtt élik meg a kalandokat a főszereplőkkel. Szabályosan érezzük, ahogy a rendező fogja a kezünket, és sorra mutatja meg nekünk az eseményeket, a társadalmi problémákat, szörnyűségeket akkor is, ha inkább elfordítanánk vagy éppen a homokba dugnánk a fejünket. Az Összeomlás egy akciódús thriller, de számos társadalmi problémát mutat meg, méghozzá könyörtelenül. 

 William Foster (Michael Douglas). Forrás: Mafab.hu

A stúdiók nem igazán repestek az örömtől, nem álltak sorban azért, hogy elkészítsék ezt a filmet. A forgatókönyvíró, Ebbe Roe Smith hiába kopogtatott a hollywoodi stúdiók ajtaján, sehol sem fogadták szívesen. Ügynöke, Jon Klane a The New York Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy az egyik stúdiónál egyenesen ezekkel a szavakkal utasították el a film elkészítését: 

Nemcsak arról van szó, hogy nem csináljuk meg a filmet, de bízunk benne, hogy egyik stúdió sem fogja, ugyanis társadalmi felelőtlenség lenne.

Azonban Michael Douglas és Joel Schumacher addig próbálkozott, míg végül sikerült elkészíteni ezt a mozit. 

A történet William Foster (D-Fens, ahogy az a kocsijának a rendszámán olvasható) egy napját mutatja be. William egy átlagember, akinek számos magánéleti gondja van. Elvált, keveset láthatja az imádott kislányát, kirúgták a munkahelyéről is, az édesanyjával él. Ezen a napon mindezt a vállára mázsás teherként nehezedő gondot nem bírja tovább elviselni, és összeomlik. Egy hatalmas dugóban ülve egyszer csak otthagyja az autóját, és elhatározza, hogy hazamegy a régi családjához, majd ott mindent újra tud kezdeni, és minden olyan lesz mint régen volt. Azonban ez az idilli kép csak az ő elméjében létezik, a felesége egyáltalán nem így gondolja, hiszen korábban már távoltartási végzést kért a férje ellen. 

Tulajdonképpen a film a teljesen összeomlott, meghasonlott William hazaútját mutatja be, a szükséges és elkerülhetetlen haláláig. De nem mindennapi ez az út. William sorban szembesül számos társadalmi problémával, a közbiztonság lesújtó helyzetétől a lappangó rasszizmuson át egészen a profitorientált globalizmus számos szegmenséig. Így kerül képbe a film egyik ikonikus jelenetében a gyorsétterem, ahol először nem akarnak neki reggeli menüt adni, mert késett két percet, majd a kapott hamburger sem olyan szép és gusztusos, mint a plakátokon, ezért szétlövi a berendezést. 

William amikor a rá támadó banda tagjait megleckézteti, felbőszül azon, hogy milyen drága lett minden, és a gyorsétteremben is csak egy satnya kis szendvicset kap a pénzéért, a mindannyiunkban meglévő, sok esetben jogos felháborodást jeleníti meg. 

A különbség az, hogy mi, normális emberek, mozinézők nem lépünk fel ilyen erőszakosan, mint D-Fens, de valahol együtt tudunk érezni vele. Ártatlan embereket nem bánt, csak olyanokat, akik rosszak és rosszat akarnak neki. Először a tipikus átlagpolgárt jeleníti meg, szemüvegben, fehér ingben, nyakkendőben, zsebében egy csomó tollal, kezében egy aktatáskával, amiben mindössze egy szendvics és egy alma lapul. Majd később, amikor már elhatalmasodik rajta az őrület, fekete katonaruhát ölt, és úgy indul haza, ahol azonban már várja a történet másik szálának főszereplője a rendőrségen a nyugdíjazása előtti utolsó napját töltő Martin Prendergast (Robert Duvall) nyomozó, aki végül lezárja a történetet. Prendergast, akinek sokkal nagyobb magánéleti traumával kell, kellett megküzdenie, hiszen elveszítette a kislányát és a felesége idegösszeomlást kapott, az ellenpólusa Williamnek. Hiszen ő normális tudott maradni a megpróbáltatások ellenére is. 

Robert Duvall remekül alakítja az idős nyomozót, de Michael Douglas egész egyszerűen zseniálisan hozza az önbíráskodó, teljesen összeomlott D-Fens alakját. Az arcjátéka különösen meggyőző, számos közeli képen láthatjuk a nevetését, amiből sugárzik az őrület. A film zárójelenete, amikor Prendergast lelövi Williamet a mólón, szenzációs, a filmtörténet egyik legjobb lezárása. Joel Schumacher filmje a caness-i filmfesztiválon Arany Pálma-jelölést kapott. Sok bírálat érte a mozit a kemény, erőszakos jelenetek miatt, többek közt a Koreai Amerikai Koalíció is tüntetett a film ellen, ugyanis az ázsiai kisebbség egyik tagjával a filmben nagyon keményen bánik el William. A tüntetés következményeként a filmet bojkottálta Dél-Korea. 

Érdekesség még a mozival kapcsolatban, hogy a filmben szereplő gyorsétterem, a Whammy Burger pénztárosát, Sheilát Michelle Pfeiffer húga, Dedee Pfeiffer alakította. Joel Schumacher klasszikus alkotása a Michael Douglas filmjeit bemutató sorozatunkban az első helyet szerezte meg, ami hatalmas teljesítmény, hiszen egy olyan jelentős életműből, amivel Douglas rendelkezik, még egy húszas listát is nehéz lett volna összehozni, nemhogy egy ötöst. 

Az Összeomlás a nyugati világnak mutat tükröt, méghozzá kegyetlenül és könyörtelenül. 

Nagyon jól jellemzi a film erejét, hogy pontosan emlékszem arra, amikor ezt a filmet először moziban láttam, egy falatot sem tudtam enni a perecből, és a kóla is megmaradt. Ajánlom ezt a filmet azoknak a fiatal mozirajongóknak, akik szeretnének egy igazi, vérbő és felkavaró mozi élményével gazdagodni.

Időkép: Az Összeomlás című filmet 1993-ban mutatták be, abban az évben, amikor Magyarországon, a pörbölyi tragédiában tizenkét ember vesztette az életét, mert iskolásokat szállító autóbusz hajtott a sínekre a Tolna megyei Pörbölynél. Csehszlovákia két önálló országra, Csehországra és Szlovákiára bomlott. George Bush és Borisz Jelcin elnök aláírta Moszkvában a Start–II szerződést arról, hogy tovább csökkentik az amerikai és az orosz hadászati támadó fegyvereket az összes több robbanófejes ICBM felszámolásával és hadászati nukleáris készleteik kétharmaddal való csökkentésével. Habsburg Károly – Habsburg Ottó fia – és Francesca Thyssen-Bornemisza bárónő a stájerországi Mariazellben házasságot kötött. II. János Pál pápa „Hungarorum gens” kezdetű bullájával megváltoztatta a magyar katolikus egyház szervezeti felépítését, többek közt az érsekségek számát háromról négyre emelte, új érsekséggé és metropolitai székhellyé tette a veszprémi püspökséget. Az MDF-ből kizárt Csurka István és a köré tömörülő csoport megalapította a Magyar Igazság és Élet Pártját. 61 éves korában meghalt Antall József, Magyarország miniszterelnöke. Az új miniszterelnök, Boross Péter december 21-én alakította meg kormányát. (Wikipédia)

A jövő héten tovább folytatjuk filmes utazásunkat, egy újabb világsztár filmjeivel. Tartsanak velünk!

Borítókép: D-Fens, azaz William Foster (Michael Douglas) összeomlása, a nyugati világ könyörtelen kritikája (Forrás: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.