Az öt legjobb Michael Douglas-film – Játsz/ma + videó

Csavaros pszichológiai thriller, remek alakításokkal.

2023. 04. 28. 20:00
null
Forrás: Port.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Douglas filmjeit bemutató minitoplistánk negyedik helyezettje következik. Egy olyan mozi maradt le éppen hogy a dobogóról, amely akár a győzelmet is megszerezhette volna. De Douglas filmjeit ismerve, hétről-hétre nehéz választás elé kerülünk, hiszen szinte valamennyi filmje, szerepe megérdemelne egy helyet a képzeletbeli dobogónkon. A negyedik helyet végül a Játsz/ma (The Game) című fergeteges pszichológiai thriller szerezte meg.

4. Játsz/ma (1997)

A filmet David Fincher rendezte, akinek a nevéhez számos zseniális film fűződik, melyeken egytől egyig érezhető a sajátos, borongós, ugyanakkor felkavaró stílusa. Ő rendezte többek közt A végső megoldás: Halál (Alien 3, 1992), a Hetedik (Seven, 1995), a Harcosok klubja (Fight Klub, 1999), a Pánikszoba (Panic Room, 2002), A Zodiákus (Zodiac, 2007), a Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button, 2008), illetve A tetovált lány (The Girl with the Dragon Tattoo, 2011) című filmeket. Ezek közül az alkotásai közül számos mozi bekerült a filmes sorozatunkba is, úgy mint a Hetedik, a Harcosok klubja és a Benjamin Button különös élete, mindhárom filmről a Brad Pitt filmjeit bemutató epizódokban olvashatnak. 

Fotó: Mafab.hu

Fincher egy rendkívül szuggesztív rendező. Nagyszerűen játszik a nézők hangulatával, sok filmjében használ erős képeket azért, hogy a kívánt hatást elérje. Éppen ezért a Játsz/ma tökéletesen illik Fincher munkái közé. A filmet egyébként a kritikusok jól fogadták, annak ellenére, hogy a kasszáknál nem aratott osztatlan sikert, de később a maga nemében kultfilmmé vált, számtalanszor idéznek belőle, hozzák fel példának egyes jeleneteit. Sajnos sok esetben Fincher előző filmjéhez a Hetedikhez hasonlítják, amellyel azért nem kelhet versenyre, annak ellenére, hogy zseniális a maga nemében. Bár a forgatókönyvet a stáblista szerint, John Brancato és Michael Ferris jegyzi, David Fincher megkérte a Hetedik forgatókönyvíróját, Andrew Kevin Walkert is, hogy segítsen csavarosabbá tenni a sztorit. Bizony ez sikerült is neki. 

A történet nagyon izgalmas és nem mindennapi. Nicholas Van Orton (Michael Douglas) egy dúsgazdag, beképzelt, pökhendi harmadik generációs bankár, aki önmagán kívül senkiben sem bízik és úgy egyébként sem szereti az embereket, sokkal inkább a tőzsdeindexek világa vonzza. Mindene megvan, semmire sincs szüksége, de tulajdonképpen monoton, sivár az élete. A 48. születésnapjára öccsétől, Conradtól (Sean Penn) egy különleges ajándékot kap: egy kártyát, amin egy úgynevezett Civil Rekreációs Szolgálat (CRS) ajánl egy érdekes játékot. Nicholast először nem nyűgözi le a misztikus ajándék, de végül a kíváncsisága győz, felkeresi a cég központját. Jelentkezik a játékra, amiről igazán azt sem tudja, hogy micsoda, és még azt sem, hogy mikor veszi a kezdetét. Nem sokkal később azonban elindul az őrület. 

Kezdetét veszi valami, aminek során az élete is kockára kerül, közben fogalma sincs arról, mit is akarnak tőle valójában, és ki áll az egész dolog mögött. Nem lehet tudni, mi a játék része és mi a valóság. Egymást követik a meglepőbbnél meglepőbb jelenetek. Természetesen van benne egy kialakulófélben lévő szerelmi szál is, Nicholas és Christine (Deborah Kara Unger) között, ami tovább fokozza az érdeklődést. A nézőt teljesen beszippantja a történet, mi is együtt menekülünk a főhőssel az ismeretlen üldözők elől. A végkifejlet tartogat még egy duplacsavart, ami ad még egy kis fűszert az egész film páratlan hangulatához. A színészi játék nagyszerű. Michael Douglas sokszor játszott már hasonló karaktert, ezért most is olyan, mintha ráírták volna Nicholas Van Orton szerepét. Sean Penn is szuper, mint mindig, bár nem sok, de annál fontosabb szerepe van a filmben.

Érdekes, hogy a filmben eredetileg Nicholas testvére nő lett volna, méghozzá Jodie Foster személyében, de végül hosszú huzavona után Sean Penn mellett döntöttek a készítők. Jodie Fosternek ezúttal ugyan nem sikerült együtt dolgoznia David Fincherrel, de 2002-ben már igen, hiszen együtt forgatták a Pánikszoba (Panic Room) című filmet. A Helyszín San Francisco, nem volt véletlen választás. Egyrészt itt játszódott a hetvenes években Douglas nagyszerű tévésorozata, a San Francisco utcáin, másrészt pedig az Elemi ösztönt (1992) is itt forgatták. Ez is ad egy kis pikantériát az amúgy is talányokkal teli mozinak. 

Magyarországon két szinkron készült a filmhez, az 1998-as változatban Michael Douglast Dörner György, Sean Pennt pedig Stohl András szólaltatja meg, míg a 2001-es változatban az utóbbit Kaszás Attila. Néhány érdekesség a mozival kapcsolatban, eredetileg a CNN bemondóját, Bernard Shaw-t kérték volna fel ahhoz a jelenethez, ahol Nicholas a tévébemondóval társalog a tévéjén, de a tévétársaság akkori szabályzata megtiltotta a riportereknek, hogy fikciós filmekben szerepeljenek, ezért aztán a CBS veterán riportere, Daniel Schorr játszotta el a szerepet, amikor pedig Nicholas belép a Nikko Hotelbe, ugyanazt a helyszínt láthatjuk, ahol Arnold Schwarzenegger és Jamie Lee Curtis táncolt a Két tűz között (True Lies, 1994) című filmben.
Bár maga a rendező David Fincher nem értékelte nagyon pozitívan ezt a filmjét, ennek ellenére, a Játsz/ma egy hihetetlenül jól kidolgozott, mesterien felépített, csavaros logikájú film, ami nagyszerű kikapcsolódást nyújt akár többszöri megnézése után is. Ajánlom megnézésre a filmkedvelő fiataloknak, mert ma már sajnos nem készülnek ilyen filmek, tisztelet a kivételnek.

Idővonal: A Játsz/ma című filmet 1997-ben mutatták be, abban az évben, amikor megkezdődött Bill Clinton amerikai elnök második ciklusa, átadták az első Balassi Bálint-emlékkardot – Bálint napján – a budai Gellért szállóban. Az európai irodalmi díjat az első alkalommal Tóth Bálint költő vette át, az ortodox húsvét ünnepén kihirdették Teoctist bukaresti pátriárka – illetve a Szent Szinódus – döntését, miszerint az eddigi gyulai helynökséget püspöki rangra emeli, a Mir űrállomásnak ütközött egy orosz Progress típusú teherűrhajó. Az űrállomás egyik modulja jelentősen megrongálódott, az energiatermelés drasztikusan lecsökkent, de az űrhajósok biztonságban megúszták a balesetet, Constantin Degeratu román vezérkari főnök magyar partnere, Végh Ferenc altábornagy, vezérkari főnök meghívására Budapestre érkezett kétnapos hivatalos látogatásra, melynek során egy közös magyar–román békefenntartó zászlóalj létrehozásáról tárgyaltak, az amerikai szenátus jóváhagyta a vegyi fegyverekre vonatkozó egyezményt, amely kimondja a vegyi fegyverek globális betiltását, Slobodan Miloševićet választotta jugoszláv elnökké a szövetségi parlament, Diána walesi hercegné halálos autóbalesetet szenvedett Párizsban, és II. János Pál pápa boldoggá avatta Apor Vilmost, a szovjet katonák által 1945-ben meggyilkolt vértanú püspököt. (Wikipédia)


A jövő héten a Michael Douglas filmjeit bemutató sorozatunkban már a bronzérmes mozival érkezünk.

Borítókép: Nicholas Van Orton (Michael Douglas) élete legnagyobb próbatétele közben (Fotó: Port.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.