Esti mese minden estére: érdemes örökzöld történeteket választani

Idén is kiadták a Laci és az oroszlánt, Marék Veronika klasszikusát, amelyet már generációk meséltek egymásnak, hiszen több mint hatvan éve jelent meg először. De mitől lesz egy esti mese örökzöld?

2024. 04. 19. 7:00
esti mese
Az egyik legnépszerűbb magyar rajzfilm, A kockásfülű nyúl alkotói, Richly Zsolt rajzfilmrendező és Marék Veronika író-grafikus. Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mesék szerepét nem lehet eltúlozni. Bár sokan abban a hitben élnek, hogy a mesék csupán a gyerekek szórakoztatását szolgálják, és a felnőttkorban megismert, összetett történetek leegyszerűsített változatai, ennél nagyobbat nem is tévedhetnének.

esti mese
Laci és az oroszlán – Marék Veronika örökzöld meséje. Forrás: Cinemon Entertainment


Olyanok, mint mi, ezért válnak hőssé

A mesék ugyanis kultúránk továbbörökítésének alapvető eszközei. A jó mesék tartalmazzák mindazt a tudást és értékrendet, amit egy társadalom magáénak vall: a jó és rossz közti különbségtételt, az alapvető normákat, az emberi viselkedés szabályait és persze az elérendő célokat, vágyakat. Amikor mesélünk a gyerekeknek, szórakoztató formában a legfontosabbakat tanítjuk meg nekik: mit jelent jónak lenni? Hogyan kell viselkedni ahhoz, hogy jók legyünk? Mik a gonosz tulajdonságok, amiket el kell kerülnünk és amik ellen harcolnunk kell?  

Megtanulhatjuk, hogyan bánjunk embertársainkkal; hogy vágyott céljainkhoz nem csak azáltal juthatunk közelebb, ha kitartóak vagyunk, ez önmagában kevés, mindig kellenek hozzá mások is. 

A mesékben mindig jelen van a barátság és a szeretet, valamint a segítőkészség is. Egy jó mese nem tanít gyűlölködésre, sem önzésre: a legkedveltebb mesehőseink mindig szerethető figurák, gyakran kedves kisállatok, talán van egy-egy varázslatos tulajdonságuk is, de lelküket tekintve éppen olyanok, mint bármelyik ember: esendőek, nem tökéletesek.

A Laci és az oroszlántól A kockásfülű nyúlig: Marék Veronika meséi

Az egyik legnépszerűbb kortárs magyar meseíró, Marék Veronika – a Boribon és a Kippkopp-könyvek szerzője, A kockásfülű nyúl írója – egyik emblematikus hőse, Laci épp ilyen. Fél a sötétben, elszalad, ha meglát egy ijesztő kutyát, de van egy nagy vágya: pilóta szeretne lenni. Igen ám, de hogy lehetne pilóta egy gyáva kisfiúból? Természetesen egy oroszlán segítségével. A bátorságáról híres állat megtanítja Lacinak, miként győzze le félelmét, s miután elvégezte feladatát, búcsút vesz tőle, hogy másoknak segítsen.

A történet Magyarországon kívül más országokban is sikeres lett, még a világ másik oldalára, Japánba is eljutott, ahol ötven éve jelent meg először, és azóta is minden évben kiadják. A fordítást az egykor hazánkban tanuló Tokunaga Jaszumoto készítette, aki visszatérve a Tokiói Egyetem finnugor tanszékének professzora lett, és legkedvesebb magyar könyvének nevezte a mesét.

Miért szereti a Boribont minden gyerek?

Az 1961-ben megjelent Laci és az oroszlán igazi örökzöld mesének tekinthető, hiszen idén is kiadták és népszerűsége semmit sem csökkent az évek során. Ahogy Boriboné sem: a kedves játék mackó kalandjait a legtöbb gyerek szereti. De mi lehet az örökzöld mesék titka? Mit tudnak Marék Veronika meséi, Csukás István Pom Pomja, A nagy ho-ho-ho horgász vagy éppen Bogyó és Babóca, Bartos Erika hősei? A szimpatikus, látványos, szépen rajzolt, kedves karaktereken túl ezek a történetek mindig nagyon szórakoztatóak is, és sosem szájbarágósak. A jó mindig győz, a barátok segítik egymást, a gonosz pórul jár. 

Az örökzöld mesék a mai változó világban is az állandó értékeket közvetítik, nem próbálnak meg rövid szavatossági idejű ideológiákat ráerőltetni a gyerekekre sem tartalomban, sem formában. Mert ezek nem építik a kultúránkat és a társadalmat, inkább szétfeszítik azt.

A föntieken kívül a magyar népmesék, Benedek Elek történetei, a Grimm testvérek, illetve Hans Christian Andersen meséi vagy éppen a klasszikusok mára szintén klasszikussá vált rajzfilmváltozatai, a régi Disney-mesék ezért működnek emberöltők óta. Generációk imádják és adják át őket egymásnak, modern formában őrizve az emberiség egyik legősibb közösségi tevékenységét, a történetmesélést, amely az írás-olvasás széles körű elterjedése előtt mindenki számára megszokott formája volt a régi tudás továbbadásának és az identitás megőrzésének. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.