Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Az öt legjobb Humprey Bogart-film – Afrika királynője + videó

Egy örökbecsű romantikus dráma Hollywood hőskorából.

2024. 06. 14. 20:00
Forrás: Mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Humphrey Bogart filmjeit bemutató sorozatunk toplistáján az ötödik helyezett egy kevésbé ismert, de annál jelentősebb mozi, A Sierra Madre kincse (The Treasure of the Sierra Madre) lett. Az előkelő negyedik pozíciót a Raymond Chandler amerikai író által megteremtetett magándetektív, Philip Marlowe első esetét bemutató Hosszú álom (Big Sleep) című krimi szerezte meg. A bronzérmet pedig egy igazi klasszikus film, egy romantikus dráma az Afrika királynője (The African Queen) érte el.

3. Afrika királynője (1951)

A filmet  John Huston  rendezte, ugyanúgy, mint a sorozatunk első darabját a Sierra Madre kincsét. A mozi C. S. Forester 1935-ben megjelent azonos című könyve alapján készült. Huston a jogok megszerzése után maga kezdett bele a forgatókönyv megírásába, melyben aztán James Agee segítségét kérte. A szakmában veteránnak számító költő és novellista korábban Charlie Chaplin számára is írt forgatókönyvet. 1994-ben az amerikai Kongresszusi Könyvtár Filmmegőrzési bizottsága a filmet beválasztotta az amerikai nemzeti filmregiszterbe. Az Amerikai Filmintézet pedig beválasztotta az Afrika királynőjét minden idők száz legjobb filmjének listájára is. 2010-ben a Paramount Pictures felújította mind a hangot, mind a képet. A filmet több Oscar-díjra jelölték, amiből egyet kapott meg; Humphrey Bogart a férfi főszerepért járó szobrot zsebelte be.

Fotó: Mafab

A történet

Az első világháború kitörésének idején valahol Afrikában a németek feldúlnak egy kis falut. Sayer, az ott dolgozó angol misszionárius kétségbeesésében öngyilkos lesz, vénkisasszony húga pedig elindul lefelé a folyón, egy mogorva, részeges kapitány hajóján.  A történet a gőzös ápolatlan, iszákos kapitánya (Humprey Bogart)  és egy puritán misszionáriusnő (Katharine Hepburn) meglehetősen távolról induló egymásra találásának kalandjait meséli el, páratlan szereposztásban. Az elsőre össze nem illő pár végül egymásra talál, de addig számtalan kalandban lesz részük az útjuk során. A film nagy részét Belga-Kongó – Belgium közép-afrikai gyarmata – területén vették fel, és néhány jelenetet Angliában rögzítettek. 

Az Afrika királynője

Az Afrikai királynő nevű hajót Angliában építették, és 1912 és 1968 között a British East Africa Company használta utasok és rakományok szállítására az Albert-tavon (Uganda és Belga-Kongó határán). Valójában dízelmotoros volt, a gőzgép csak díszlet volt a film kedvéért. Jelenleg az USA-ban, a floridai Key Largo városban található.

Forás: Mafab.hu

Érdekességek

A forgatás során rengetegen betegedtek meg különböző trópusi betegségekben, és a nyitott tereken zajló forgatási munkálatok közben számtalanszor akadtak össze vadállatokkal is. A legenda szerint összesen két ember volt a stábban, akit nem sújtottak a trópusi betegségek: Hustont és Bogartot, vélhetően azért, mert ők ketten, amikor nem forgattak, gyakorlatilag végig részegek voltak. Huston ezt a filmjét a korszakban még mindig kevésbé elterjedtnek számító technicolor színezéssel készítette, és ez volt Hepburn első színes filmje. A film összbevétele az utómunkálatok lezárultakor nagyjából egymillió dollárt tett ki, a stúdió pedig a legkevésbé sem tartott tőle, hogy ezt nem fogja túlszárnyalni. 

Afrika királynője (Katharine Hepburn és Humphrey Bogart) Forrás: AFP

Egy színes, romantikus kalandtörténetről volt szó, melyben a korszak két legnagyobb sztárja szerepelt, és ennek megfelelően az 1951 karácsony másnapján mozikba került film hatalmas sikert is aratott, és összességében közel tizenegymillió dollárt hozott a stúdió konyhájára – olvasható az Ectopolis portál cikkében.

Összegzés

Az Afrika királynője egy nagyon kedves, romantikus kalandfilm az ötvenes évek legelejéről. Akár tekinthetjük is a Smaragd románcának, vagy éppen Indiana Jones-filmek elődjének. Természetesen nincs benne annyi kaland, mint az említett mozikban, de az egzotikus helyszínek és a szerelmi vonal erős hasonlóságot mutat. A színészek káprázatosak. Bogart meg is kapta ezért a kívül pokróc, iszákos, borostás figuráért az Oscar-díjat. Mert a zord külső az ő esetében érző szívet takart. De tekinthetjük a mai romantikus mozik elődjének is ezt a vérbeli klasszikust. Annyi báj, humor és a kornak megfelelő akció sűrűsödik ebben a moziban, hogy elrepül a mintegy száz perc. Megszeretjük Charlie-t és Rose-t, hiszen velük éljük át a kalandokat az ütött-kopott gőzösön. 

Az Afrika királynője egy csodálatos mozi szenzációs színészi alakításokkal. Egy igazi klasszikus, Hollywood hőskorából.

Idővonal: Az Afrika királynője című filmet 1951-ben mutatták be, abban az évben, amikor a munkásmozgalmi vezetők elleni koncepciós perek keretében őrizetbe vették Kádár János volt belügyminisztert,  az Államvédelmi Hatóság váci fegyházában meghalt Hóman Bálint egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter. Lezárult a Marshall-terv segélyezési programja, a Rákosi-rendszer társadalmi osztály alapon több mint ötezer családot, legalább 12–14 ezer személyt kitelepített Budapestről, és a honvédség neve Magyar Néphadseregre változott. (Wikipédia)

A Humprey Bogart filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már az ezüstérmes mozival érkezünk.

Borítókép: Charlie Allnut (Humphrey Bogart) és Rose Sayer (Katharine Hepburn)  (Forrás: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.