időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Mi a sértő?

Jancsó Orsolya
2021.08.18. 16:45 2021.08.18. 17:37
Mi a sértő?

Tudta, hogy a „magyar ember” kifejezés propaganda és sértő? Nem, nem viccelek. Magyarország egyik egyetemén oktató filozófus szerint ez a szókapcsolat minden olyan hazai állampolgárt sért, aki nem kizárólag magyar identitású. Szerinte ezért csak a „magyar állampolgár” a szabatos kifejezés.

Történt ugyanis, hogy doktori képzésre jelentkezett egy hallgató, akinek témáját a felvételi előtt az egyetem több prominens személyisége is teljes mértékben az intézmény programjába illőnek találta, olyannyira, hogy a felvételi előtt meg is hívták a reménybeli doktoranduszt előadni. A jelöltnek a felvételi első részében előadást kellett tartania kutatni kívánt témájáról, miközben elkövette azt a hibát, hogy használta a „magyar ember” kifejezést. Felvételiztető tanárként a bizottságban részt vevő filozófus első kérdése volt, hogy „Ön szerint milyen Magyarország etnikai összetétele?”. A felvételiző némileg meglepődött, mivel a kérdésnek az égvilágon semmi köze nem volt a témájához, de igyekezett megválaszolni, hogy a hozzávetőlegesen nyolc-tíz százalékos nemzeti kisebbségi arány legnagyobb részét a romák teszik ki, de számos egyéb nemzetiség is él az országban, többek között horvátok, szerbek, szlovénok vagy ruszinok.

A filozófus el is fogadta az arányszámokat, ám közölte, hogy ezen kisebbségek számára sértő, ha valaki őket „magyar embernek” nevezi, tekintve, hogy számára is igen sértő, mivel ő is az egyik etnikum tagja. Tehát a „magyar állampolgár” kifejezés használata lenne helyes, és erre mindenképp figyelni kell. Lepergett róla ama ellenvetés, hogy a kultúrnemzet-államnemzet vita idestova több száz éves múltra tekint viszsza. Közép- és Kelet-Európában ugyan a kultúrnemzet felfogás vált uralkodóvá, mégis számosan használják az államnemzet fogalmát is. Jelen esetben pedig ez érvényesül, akárcsak azon marokkói bevándorló esetében Franciaországban, aki ugyanolyan franciának számít, miután megkapta a papírokat, mint az ükanyját is Bourbon-liliomban fürdető párizsi.

Bár kétségtelen, a kormánytagok általában nem „magyarokról”, hanem „magyar emberekről” beszélnek, de a kormánypárti propagandával nehezen vádolható Euronews épp a felvételi előtti estén hozta ki hírét, amelyben „a magyar emberek több mint fele” szerint képviselt véleményről írt a pedofiltörvény kapcsán. Mivel a cikk reprezentatív kutatást idéz, feltehetően minden társadalmi, etnikai és egyéb kisebbségi csoportból kérdeztek meg embereket, akiket mind magyaroknak tekintettek.

Kérdés továbbá, hogy amennyiben bármely magyar származású honfitársunk odamenne egy kisebbségi identitásúhoz, az vajon mit érezne nagyobb sértésnek: ha azt mondanák róla, hogy magyar, vagy ha azt, hogy nem az? Feltehetően az utóbbit, tekintve, hogy a kisebbségi hovatartozás színesíti a magyar társadalmat, hozzáad az ember identitásához, nem pedig elvesz belőle. Kivéve persze egyes filozófusok esetét.

Borítókép: Flickr

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.