A magyar hadmérnök, aki feltalálta a légzőkészüléket

Nevéhez fűződik a tábori főzőkészülék, a „gulyáságyú” feltalálása is. 

2023. 03. 10. 23:30
null
Magyar Tűzoltó, 1959 (11. évfolyam, 1-12. szám)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban az időben, amikor hazánkat az ausztriai önkény erőszakos, de fölötte ügyes politikája már-már osztrák tartománnyá süllyesztette, nem volt önálló nemzeti hadseregünk. Az a fegyveres erő pedig, ami volt, osztrák–német színezetű igazi dinasztikus hadseregként állott fenn. A magyar ifjú tehát, ha a katonai pályát választotta élethivatásul, kemény küzdelem előtt állott, őrlődve magyar nemzetisége és császárisága között. Sokan elmerültek a császári sas mindent felőrlő hatalmában és elvesztek a magyarság számára, de akadtak számosan olyanok is, akiket csak magyar vérük vitt a katonai hivatás felé, szívükből azonban nem engedték kiölni hovatartozandóságuk érzetét. Ezek megmaradtak magyaroknak még akkor is, amikor egy, a magyarságra nézve teljesen idegen hadsereg kötelékében dolgoztak lelkesen, szeretettel, kitartással.  

Kőszeghi-Mártony Károly mellszobra a Tűzoltó Múzeumban. Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár

 

A tudományok feltétlen híve

Mártony munkájára már fiatal korában kezdenek figyelni és egy évvel mérnökhadapródi kinevezése után, 1804. szeptember 1-jén elnyeri a főhadnagyi rendfokozatot; egyúttal Velencébe vezénylik, ahol a felvételi osztagnál, a Lazaretto nuovo erődítési munkálatainál tevékenykedett. Amikor Napóleon 1805-ben Velence ellen vezette hadait, Mártony Károly a chioggiai vonalakban működött Martonitz András őrnagy parancsnoksága alatt, aki Velence védelmét intézte.  

[…] Különösen a gőzerő és a villamosság kötötte le figyelmét és e téren sok kísérletet hajtott végre. Feltétlen híve volt a természettudományoknak, de azért tisztelettel emlékezett meg a többi tudományokról is, sőt még a költészetet is kedvelte. Ezek azonban csupán szórakozást jelentettek számára. Elfogult csak a filozófia iránt volt. Azt vallotta, „hogy az emberi ész egyedül nem képes az alapokokat feltalálni, csak a természet erőinek tökéletes ismerete után lehet annak kutatását megkísérteni”. 

[…] Egy alkalommal elolvasván Rotkirch tábornagy és táborkari főnök értekezését, abban annyi hozzá nem értést látott, hogy nem tekintette a szerző magas rangját, hanem hogy egyrészt a tudománytalanság ellen védekezzék, másrészt, hogy megóvja a tudományt attól, hogy a hibás felfogás váljék úrrá, kíméletlenül megbírálta a tábornok dolgozatát. „Egy laikus észrevételei az erődítésről” című bírálatában még a címben is élesen odavágott. Ugyanilyen bírálattal illette a Linznél épített és tornyokkal ellátott tábort is; szélhámosságnak nevezte és mint hasznavehetetlen alkotásnak, megsemmisülését jósolta. 

(Soproni Szemle, 1960/4.) 

 

Légzőkészülék robbantáshoz

Ezernyolcszázhuszonnyolcban kezdte meg légzőkészüléke tervezését. Nevéhez fűződik a tábori főzőkészülék, a „gulyáságyú” feltalálása is.  

A tűzoltó, a bányamentő, a békaember ma már el sem képzelhető sűrített levegős légzőkészülék nélkül. Az ember csak akkor tud huzamosabb ideig légzésre alkalmatlan, gázokkal szennyezett levegőben, vagy víz alatt tartózkodni, ha szervezete működéséhez a szükséges levegőt megkapja a környezettől függetlenül.  

Kőszeghi-Mártony Károly 1830-ban tehát nem a gázálarcot, ahogy az irodalom ezt ez ideig tévesen nevezte, hanem a sűrített levegős légzőkészülék ősét találta fel, és ebben a világot megelőzve találmánya korszakalkotó volt. A gázálarcban az álarcba szűrőbetéten át érkező megszűrt levegő teszi lehetővé a légzést. Használhatósága a környező levegő gázzal vagy füsttel való szennyezettségének mértékétől függ. Ha ugyanis a környezeti levegő oxigéntartalma 15 százalék alá csökken (a normál levegő oxigéntartalma 20,95 százalék), akkor már megszűrve sem alkalmas légzésre. Kőszeghinek az volt a feladata, hogy lehetővé tegye a gyors behatolást a föld alatti aknákba robbantás után. Oda azonban csak olyan készülékkel lehetett bejutni, amellyel az ember függetleníteni tudta magát a környezeti levegőtől.  

Katona acélpalackkal

Az első ilyen típusú légzőkészülék megalkotása Fr. Alexander Humboldt érdeme. 1795-ben impregnált szövetzsákban tárolt levegőt. A zsákot és a szájcsutorát csővezetékkel kötötte össze. A zsák mérete azonban csak néhány perces tartózkodást tett lehetővé.  

Kőszeghi-Mártony Károly megoldása a többletlevegőt úgy szolgáltatta, hogy a katona hátára felszerelt 6 literes acélpalackban 20 bar nyomás alatt 120 liter levegőt tárolt. Ez 25-30 perces tartózkodáshoz elég. Találmányának az volt a lényege, hogy a levegőt acélpalackban sűrítve tárolta, ez tette lehetővé a széles körű gyakorlati felhasználást. A mai készüléknél is ezt az elvet alkalmazzák. A találmány leírása a Nemzeti vagy hazai vándor c. pesti naptár 1832. évi kötetében is megjelent.  

A légzőkészülék ábrázolása 1830 körül. Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár

Kőszeghi-Mártony Károly készülékét C. E. Kraft bécsi mechanikus gyártotta sorozatban. A légzőkészüléket a katonaságon kívül a bécsi tűzoltóság is használta. Kőszeghi halála után, 1861-től Kraft saját neve alatt hozta forgalomba. 

Az, hogy a sűrített levegős légzőkészülék használata a békaemberek, a könnyűbúvárok és a tűzoltók körében végleg bevonult a technika vívmányai közé, nem kis mértékben Kőszeghi-Mártony Károlynak köszönhető. Szomorúan állapíthatjuk meg azonban, hogy neve, halála után, az irodalomban már nagyon ritkán szerepel. 

(Műszaki Élet, 1983. március 17. Az idézetek forrása: Arcanum Digitális Tudománytár

Kétszáznegyven éve, 1783. március 12-én született Kőszeghi-Mártony Károly hadmérnök, feltaláló. 

Borítókép: A légzőkészülék ősének rajza (Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.