Az adventi és a karácsonyi időszak ételei, használati tárgyai, liturgikus és népi rítusai komoly szimbolikus jelentésrétegeket hordoznak, amelyek részben a bibliai és a keresztény tradícióban, részben a magyar néphagyományban gyökerezik. Advent emelkedett hangulata, jámbor lelkisége és Krisztus-várása a magyar népéletben is megnyilvánult. Az évnek ebben a szakaszában hagyományosan nem tartottak lakodalmat, táncos mulatságot, sok vidéken kerülték az alkoholfogyasztást is, sőt az alföldi kocsmákban ilyenkor csak az utazókat és az idegeneket fogadták és szolgálták ki.
Az ünnep szakralitását a böjt és az ilyenkor tartott hajnali misék, a roráték tovább erősítették.
Advent kezdetét katolikus közösségek – így például a budai ciszterci templomban – éjféli vagy hajnali harangszóval jelezték. A révkomáromi szabócéh szabályzatában szerepelt, hogy az adventi hajnali misék előtt a templomi gyertyák meggyújtása a céh legifjabb mesterének a feladata. Az adventi időszak az eladósorban levő lányoknak is fontos lehetett. Alföldi szokás volt, hogy a lány a hajnali misére indulás előtt mézet evett vagy tett a nyelvére, hogy ennek segítségével az új évben férjnek való vőlegényt „édesgessen magához”.