idezojelek

Bőrdzseki és mamusz

Jakab Péter a rossz emlékű parizerügynökösködés után csak remélheti, hogy újból valamilyen testhez illő szerepet talál ki neki a főnök.

Kárpáti András avatarja
Kárpáti András
Cikk kép: undefined
Fotó: Szigetváry Zsolt

Kudarcot vallott Jakab Péternek a Gyurcsány által rárótt küldetése, vagyis hogy szállítsa a jobboldali szavazókat a szivárványkoalícióba. Immár teljesen felesleges melósként parádézva mórikálnia magát a megszokott bőrdzsekijében, ám a Jobbik-elnök ezt nem érzékeli. Azt gondolja, hogy a rá irányuló figyelem több volt annál, mint amiben egy udvari bolondot szokás részesíteni, és továbbra is ragaszkodik a csörgősipkájához. Végül is csak nyolcszázezer, főleg egykori jobbikos szavazó döntött úgy, hogy nem adja a baloldali összefogásra a voksát. Az sem zavarja Jakabot, hogy egyetlen egyéni mandátumot sem nyertek, vagyis pontosan néggyel kevesebbet, mint a mérhetetlen Párbeszéd.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ráadásul a Karácsony-pártnak majdnem annyi képviselője (hét) ülhet be a parlamentbe, mint a Jobbiknak (kilenc). A lemondás – a baloldalon már megszokott módon – fel sem merült: amikor Jakabot arról kérdezték, hogy hajlandó-e vállalni a precedens nélküli fiaskó következményeit, szemét kimeresztve, rekedten krahácsolva Márki-Zayt és a körülményeket kezdte hibáztatni. Utóbbi hozzáállása is megér egy misét, de legalább nincs pártja, és úgy tűnik, hogy Hódmezővásárhelyre visszahúzódva kivonul az országos politikából.

Jakab makacs maradni akarása persze érthető. Érthető, ha valaki gengszterfilmekből vett klisék alapján tekint a politikára, és pártpénzekben, kimaxolt költségtérítésekben, valamint a meghódított titkárnők számában határozza meg a céljait és a sikert. Márpedig Jakab pont ezt csinálja. Míg parizer- és paprikáskrumpli-evéssel azt próbálja elhitetni a szavazóival, ő is egy hétköznapi ember, addig egy „munkalakásban” mutogatta a bélyeggyűjteményét a mamuszos mindenesnőjének, aki titokzatoskodva azt nyilatkozza a sajtónak, hogy ő szervezi meg „Péternek a napi menetet”. De ezt a szemléletet tükrözi a párttársaktól behajtott születésnapi arany karóra vagy az Újbudán kiügyeskedett családi ingatlanbirodalom is. 

Ez a mentalitás jellemzően erős cinizmussal, az emberek lenézésével párosul, s időnként Jakab ki is mutatta, mit is gondol a szavazóiról. Emlékezetes, hogyan fújtatott és forgatta a szemét, amikor egy nővér odament hozzá egy fórumon, és ölelgetni kezdte. De az is mély nyomot hagyhatott az időközben elpártolt Jobbik-szavazókban, hogy a melósok hőse szerepében tetszelgő Jakab miként ordította le egy munkagépkezelő fejét, amiért az az ő sajtótájékoztatója közelében merészelt dolgozni.

Lassan azonban Gyurcsány bohócának is egyértelművé válik, hogy vége az öntetszelgő mellveregetésnek, s a rossz emlékű parizerügynökösködés után csak remélheti, hogy újból valamilyen testhez illő szerepet talál ki neki a főnök. Például Fletó rákospalotai lángosozó fórumain szolgálhatná támasztékként a DK-vezért.

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik elnöke beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.