idezojelek

Nem Amerikában vagyunk, hé!

A szegedi Egyetem TV vezetői homofóbiára hivatkozva – jogtalanul – rúgták ki a tévé egyik munkatársát.

Rácz András avatarja
Rácz András
Cikk kép: undefined

Azzal szeretném meglepni a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata által működtetett Egyetem TV vezetőségét, hogy jelzem, Magyarországon alkotmány, törvény, nemzetközi szerződés, nemes hagyomány, józan belátás meg bizonyára még sok egyéb is védi a lelkiismeret szabadságát. Meglehetős erővel. Egyebek mellett nincs olyan törvény, szabály vagy előírás, amely tiltaná a homofóbiát. Zárójelben jegyzem meg, semmilyen fóbiát nem tilthat a törvény, mert a szabályok a viselkedésre vonatkoznak, nem az érzelmekre. Érezni, gondolni bármit lehet, akár olyasmit is, ami amúgy törvényellenes. Tenni azonban… de ez mellékszál. A lényeg, hogy ma Magyarországon senkit nem lehet elbocsátani homofóbiára hivatkozva.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uitz Renáta Emberi jogokon innen – büntetőjogon túl: A homofóbia enyhébb formái elleni fellépés lehetőségeiről című tanulmányában (in: Homofóbia Magyarországon, L’Harmattan 2011.) rámutat, hogy „a homofób magatartások és kijelentések nem tartoznak a büntetőjogi tilalom körébe”. Így fogalmaz: „Pusztán tartalmuk miatt a homofób kijelentések nem tilthatók be, mivel – más kifogásolható, ha nem is népszerűtlen nézetek mellett – mindaddig, amíg nem hordoznak erőszakkal fenyegetést, a szólásszabadság védelmi körébe tartoznak.” Ugyanakkor – bár ennek esetünkben nincs jelentősége – a gyűlölet-bűncselekmények (uszítás, erőszakra buzdítás, erőszak…) tilalma természetesen kiterjed a homofób magatartásokra is.

 

Mindezek ellenére úgy tűnik, a szegedi Egyetem TV vezetői homofóbiára hivatkozva rúgták ki a tévé egyik munkatársát.

 

Tikvicki Dóra Facebook-posztját a Mandiner szemlézte, s az összefoglalóból az derül ki, hogy a hölgy három évig dolgozott az egyetemi tévének, ám miután szervezett egy LMBTQ-vitát, s ennek egy részlete meg is jelent a nyilvánosságban, megvált tőle az intézmény.

Az elbocsátott tévés így ír az esetről: „szerveztem egy LMBTQ-vitát, ami után az egyik vendég kérte, hogy ne kerüljön ki a videó, amit továbbítottam is az ügyvezetőnk felé, aki azt mondta, hogy akkor ne tegyük ki (ha rajtam múlik, kikerül, mivel tartalmilag nem vágtunk benne semmit, a vendég pedig minden információ tudatában volt). A másik vendég viszont kitett a videóból egy részletet.”

Ezek után felmondtak Tikvicki Dórának. Erről megtudjuk: „A hivatalos indoklás pedig az volt, hogy ez eljutott a Szegedi Tudományegyetem vezetőségéig, akik szerint így homofóbnak tűnik az Egyetem TV, így az Egyetem TV vezetősége amellett döntött, hogy mivel én vagyok a homofóbia forrása, engem távolítanak el”.

Végül a hölgy felteszi a kérdést: 

 

„Vajon azért vagyok homofób, mert szerveztem egy LMBTQ-vitát, vagy azért, mert kikerült belőle egy részlet?”

 

Én innen, a távolból azt javaslom a fiatal tévésnek, forduljon ügyvédhez, és indítson munkajogi pert az Egyetem TV ellen. S ha már a cégvezetés amerikai tempóban rontott neki a lelkiismereti szabadságnak, ő se legyen szerény és – ugyancsak az amerikai módit követve – követeljen tetemes kártérítést a jó hírnevén esett csorba miatt, televíziós karrierje megtörése miatt, és persze a meghurcoltatása során átélt trauma miatt. Ha így tesz, annak reméljük, kijózanító következménye lesz, s ha az lesz, valamennyien hálásak lehetünk neki. 

Tikvicki Dóra ugyanis nemcsak a maga jogaiért küzd, ha felveszi a kesztyűt, hanem a lopakodó szájzárkultúra ellen, mindannyiunk szabadságáért.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép: Tikvicki Dóra (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A valódi szélsőségesek baloldaliak

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Ügynökök, spiclik, egyéb hazaárulók

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hogyan tovább, Ferencváros?

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.