Október szeptemberben – Oktoberfest

Az eseményen évente több, mint ötmillió sörre szomjas látogató iszik, 2022-ben 5,6 millió liter sört ittak meg.

2023. 09. 13. 14:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1810. október 12-én Lajos, bajor herceg és Terézia Sarolta szász hercegnő házassága alkalmából nagy partira hívták München lakosságát. A város melletti, a hercegnőről elnevezett Theresienwiesén vendégül látták a népeket és izgalmas játékokkal, lovasbemutatókkal szórakoztatták a nagy nap alkalmából. A játékokból megmaradt a vidámpark, az esküvői lakomából a sült csirke, a csülök, az almás rétes és persze a sör. Az Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja idén szeptember 16-án nyílik meg.

O’zapft is! – Oktoberfest számokban

A fenti bajor mondat (jelentése csúnya germanizmussal – csapra van verve) először 1950-ben hangzott el, amikor Thomas Wimmer, München akkori polgármestere kalapácsával beütötte a fahordóba a csapot és ezzel megnyitotta a sörfesztivált. 

Azóta tradicionálisan így nyitja meg az Oktoberfestet a regnáló polgármester. Az eseményen évente több, mint 5 millió sörre szomjas látogató iszik, és a 2022-ben 5,6 millió liter sört ittak meg, ami komoly visszaesés, hiszen a Covid előtt ez a szám 7 millió liter fölött volt. 

A sört csak literes (Mass) kő- (Stein) vagy üvegkorsókban mérik, és az ára is igencsak borsos, tavaly már átlag 13,5 eruró volt egy liter sör a Wies’n sátraiban, de ha valakinek búzasörre szottyant volna kedve, annak 16,5 eurót (mai árfolyamon 6200 forint) kellett kifizetnie a liter sörért. Az erős, 6 százalék körüli alkoholtartalmú sörök és a literes adagok persze megrészegítik a látogatókat, és finoman szólva sem a legmagasabb nívójú sörkultúra az Oktoberfest. A szervezők minden évben közzéteszik a legkülönlegesebb talált tárgyakat. A mobiltelefonok garmadája mellett, leltek már ott felejtett szépen csillogó tubát, mankót, kerekesszéket. Hogy a sörtől meggyógyult-e a gazdájuk, nem derült ki…

Fotó: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

Märzen? Fest Märzen? Festbier? Oktoberfestbier? Melyik az igazi?

A németeknél a sörtörvények nagyon szigorúak, hasonlóan a francia borvidékekhez, az egyes régiók is sokszor védik a helyi eredetű termékeket és persze a piacukat. Nincs másképp ez Münchenben sem.

 

A történet valahol ott kezdődik, hogy még a Spaten gyárban az 1870-es években beüzemelt első ipari sörhűtő és a gőzzel készített jég ideje előtt a söröket csak természetes úton tudták hűteni, így sziklabarlangokban, jégvermekben lágerolták (szép magyar szóval: ászkolták) a söröket. 

 

A hideg időszak végén – márciusban – még megfőzték az erősebbre főzött sört az úgynevezett Märzenbiert, amelyet a kor hűtéstechnikájával is hosszabb ideig tárolhattak, és ezek a sörök a sörfőző szezon kezdetéig (augusztus vége–szeptember eleje) kitartottak. Az úgynevezett Märzenbier sötétebb, borostyánszínű (a magyar szóhasználatban félbarna) és az átlag világos lágereknél erősebb akár 6,3 százalék alkoholtartalmú. Illatában kenyeres, diós, enyhén pirítósos, ízében is fűszeresebb, mézeskalácsosan édeskés jegyek vannak, amelyek harmonikusan kiegészítik a klasszikus német komlók virágos, zöldséges, fűszeres ízeit. A hosszú érlelés és kondicionálás miatt szépen összesimulnak az ízek, kortyérzetben közepesen teltek, de még frissítőek, nem nehézkesek és a magasabb alkohol sem érződik rajtuk.

A fesztiválon 1880-óta lehet sört árusítani. A XX. századtól kezdve az itt felszolgált Märzenbiert nevezték (Oktober)Fest-Märzennek, amelyet hagyományosan a szeptember eleje és október első hétvégéje között rendezett Oktoberfestre főztek Münchenben és – persze az üzletet felismerve – szerte Németországban.

A hat müncheni sörfőzde-sörgyár felismerte, hogy a piacát megvédheti, ha az Oktoberfestbier titulust levédi. Ezt a mai napig csak az említett müncheni sörgyárak, név szerint az Augustiner-Bräu, a Hacker-Pschorr, a Hofbräu München, a Löwenbräu, a Paulaner és a Spaten-(Franziskaner) használhatják. A többi német sörfőzdének marad a Festbier illetve a Fest-Märzen stílusmegjelölés.

Fotó: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

A Märzen sörstílus sokáig egyeduralkodó volt az Oktoberfesteken, de 1970-ben a Paulaner sörgyár kitalálta, hogy a hagyományos borostyánszínű sör helyett egy erősebbre főzött, gazdagabban komlózott világos sört, az új típusú Oktoberfestbiert készíti el a sörfesztiválra, és ezzel egy új stílust teremtettek. Természetesen a trend ragadós volt, olyannyira, hogy a többi müncheni sörgyár (a Hacker-Pschorr kivételével, ők maradtak a Märzen stílusnál) is áttért erre a világos stílre. Bár a Spaten is gyárt Oktoberfest Ur-Märzent, a Wies’n-re a világosat viszik ki.

Búza-Oktoberfest

Az Oktoberfest ugyan védett név, de a németeknél a kivétel mindig erősíti a szabályt. Münchentől alig 40 kilométerre találjuk Erding városkát, ahol augusztus végén rendezik meg a Herbstfestet, ami a müncheni fesztivál „kistestvére”, családiasabb, inkább a népviseletbe bújt helyi lakosok és a kevés turista és vendég tölti meg a sátrakat. 

A városka főteréről a menet, élén a felcicomázott sörös lovaskocsikkal és a rezes bandával a sportpálya melletti fesztiváltérre sétál, ahol a rendezvényt a polgármester és az Erdinger sörfőzde idén már 84 esztendős tulajdonosa, Werner Brombach úr nyitja meg. A két sátor közül az egyikben az Erdinger Oktoberfestbier kerül csapra, a másikban a helyi lágersöröket főző Erdinger Hellest mérik. Az árak magyar pénztárcának itt is elég borsosak. Az 1 literes korsó sör körülbelül 10 euróba kerül, de mégis barátibbak, és a szórakozás is nyugodtabb, családiasabb. Bár a sramlizene és a 70-es 80-as évek világslágerei dallamára Erdingben is a padokra állva táncol és mulat a nagyérdemű.

Fotó: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

Magyar Oktoberfest-sörök

A magyar boltokban a német áruházláncok is rendszeresen polcra teszik a saját márkás Festbierjüket, ezek olcsóbbak és nem kellemetlenek, de minőségük elmarad a „nagy hatos” söreitől. Magyar kisüzemi sörfőzdék kínálatában a Fóti Sörfőzde Oktoberfestbierjét és a First Brewing Oktoberfestbiert találjuk, amik tisztes darabok, de még ők sem tudják azt, amit a nagy német márkák legjobbjai, bár a müncheni sörök közt akad közepes is. 

 

A First idén szeptemberben ismét csapra veri az Öktöberfestbiert (így ö-vel), ami hosszabb kondicionálással és új élesztővel készült idén. Már a tavalyi változat is megnyerő, mézeskalácsos, diós malátával, kellemes borostyánszínnel hódító remek Märzenbier volt, megállná a helyét a német piacon is.

 

Fotó: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

Idén a Kőbányai Hop Top új főzdébe költözött, és ezt egy Hoproberfesttel ünneplik meg. A szeptember 22–24. közötti fesztiválon egy egészen új bajor helles sörrel és több kraftos csavarral várják a látogatókat a Maglódi úti főzdében.

Kóstolás

Az Erdinger Festweisse egy nagyon tisztességes búzasör. A hagyományos bajor Weissbierekhez képest kicsit háttérben maradnak a búzás jellegű ízek (banános, szegfűszeges ízvilág, üde citrusosság) és egy malátásabb, nehezebb testű, masszívabb sört kapunk, ami jó arányokkal és a magas 5,7 százalékos alkohol ellenére a többi Oktoberfestbierhez képest könnyedebb érzettel társul.

A Spaten volt a kóstoló leggyengébb láncszeme, hidegen kifejezetten bumfordi, kicsit kaparósan keserű a komlója, és melegebben sem mutat nagy szépségeket. A konszerntárs Löwenbräu már eggyel jobbnak tűnik, szebb a komlózása, de kimerül a masszív keserűben és egy finoman alkoholosan telt ízvilágban, ez sem az igazi.

Fotó: First Brewing

A Hofbräu München Oktoberfestbierje tíz éve még szintén Märzen volt, sütisebben hozta a malátás ízeket, de amióta ezt is a világos vonalra lőtték be inkább az enyhén alkoholos melegség uralja, és nincs benne az a harmónia, mint a legjobbakban. A Paulaner tökéletesen hozza az új Oktoberfestbier-vonalat, amit ötven éve ők találtak ki, egy nagyon korrekt, erős világos sör, amit bármikor szívesen innék.

A képzeletbeli első díjat a német sörök közül én holtversenyben adnám ki, hiszen a Hacker-Pschorr Oktoberfest-Märzen (a gyár amúgy a Paulaner tulajdonában van) gyönyörűen mutatja meg egy klasszikus Märzenbier minden szépségét. A hosszú kondicionálást, az enyhén muskotályos érzetű, sütis malátát egy nagyon pici szőlős fanyarsággal és mellé a friss zöldséges komlózás egy remek sört eredményez. Aki esetleg boros irányból közelít, annak viszont az Augustiner-Bräu söre lesz a kedvence. Egy igazi elegáns, száraz sör, amelyben a 6,3 százalék alkohol ügyesen el van rejtve, de mégsem édeskés, hanem hihetetlen elegáns a – vélhetően Hallertauer – komlózása, virágos, üde, enyhén zöldséges, gyógynövényes, igazi „herbfrisch”, ahogy a németek mondják.

Az Aldi–Penny Oktoberfestsörei a Paulaner világos stílusának az „olcsósított” változatai, a Lidlben kapható Perlenbacher Festbier a Märzen vonalat hozza. Az alapanyagok minősége és az összhatás, bár nem kellemetlen, de – véleményem szerint – megéri egy kicsit drágábban sört vásárolni, hogy a szeptemberi napfényben a teraszon otthon is jobban kiélvezzük az Oktoberfest-élményt.

Borítókép: Sörkavalkád az Oktoberfesten (Forrás: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.