Rák, kagyló és tiramisu Párkány legnépszerűbb éttermében, a Pupiban

Az étlap gerincét hagyományos olasz ételek képezik, amit néhány nemzetközi fogással egészítenek ki.

2025. 03. 09. 15:12
Forrás: A szerző felvétele
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1994 és 1998 között regnáló MSZP – SZDSZ kormány szakított az Antall – Boross kabinet magyar szellemű külpolitikájával és a kisebbik kormánypárt „szakértői” által megfogalmazott „bizalom-megelőlegezés” elvét hirdette meg, megkötve a magyar érdekek figyelmen kívül hagyásával és az érintett magyar szervezetek tiltakozása dacára a magyar – szlovák és a magyar – román alapszerződést. Horn Gyula szavaival élve „békét teremtettek” a szomszédokkal. 

1998-ban a Fidesz válaszút előtt állt. Az egyik lehetőség az volt, hogy nyit egy új frontot a meglevők mellett és az autonómia követelésének központba emelésével nemcsak a trianoni utódállamok vezetésével, hanem az időközben az autonómiáról lényegében lemondó magyar érdekvédelmi szervezetekkel is szembe kerül, s jó eséllyel alul marad, magára vonva az elszakított közösségek belső ügyeibe való beavatkozás vádját is. A másik, hogy kompromisszumok mentén látványos eredményekre törekszik. Mint sejthető, a kormányfő az utóbbira voksolt. 

A fontosabb eredmények közé tartozik a státustörvény, a Magyar Állandó Értekezlet megalakítása, az erdélyi Sapientia egyetem életre hívása és a Mária Valéria híd újjáépítése. Utóbbinak 2001-es átadása nemcsak a két ország közötti közlekedést könnyítette, de jelentősen javította a párkányi magyarság helyzetét is. Az ezidőtájt kétharmados magyar többséggel bíró, közel tízezer lelket számláló város Wikipédia szócikkébe is belekerült, hogy a híd átadását követően a párkányi munkanélküliség a felére csökkent. 

A Schengeni Egyezményhez való 2007-es csatlakozás még jobban megerősítette a város szerves kötődését az anyaországhoz, mely szinte együtt lélegzik Esztergommal, hiszen attól csak egy híd választja el. A vendéglátás tekintetében különösen így áll a helyzet, kisebb-nagyobb sétával bármelyik városból elindulva könnyen elérhetők a másik település éttermei, sörözői.

A Tripadvisor élményrögzítő portálon regisztrált 25 párkányi étterem közül első helyen a Pupi áll, a másodikon a Középkori Parasztétterem, melyről volt már szó e rovatban, a harmadikon Casablanca. (A sorrend némiképp különös, érthetetlen, miként kerül a két ötpontos értékeléssel rendelkező Brother burger a négy ötpontos értékelést magáénak mondó Borok háza elé. Másrészt az a 25 inkább 24, hiszen az említett Parasztéttermet magyar és szlovák nevén is megjelenítették, mintha két külön hely lenne.) 

A „Garamkövesdi Nagydíj és Veltelini bajnokság” elnevezésű borverseny jó apropó arra, hogy évről évre meglátogassak több párkányi és esztergomi vendéglátóegységet, idén sem történt ez másként. Ettem egy különös, pörköltnek hívott, de szaftállag, szaft-hús arány és ízesítés tekintetében a műfajtól kicsit elrugaszkodó, amúgy élvezhető pacalt a főtéri Roosterben, ahol a Pilsner Urquell sört „tankból” mérik ki, meglátogattunk a borverseny főszervezőjével, Geönczeöl Attilával több helyi sörözőt, valamint a még rég célbavett, de eddig a programból valahogy kimaradt Pupit. 

Mielőtt rátérnék az utóbbi étterembeli tapasztalataimra, hadd emeljem meg a kalapom a Felvidéken és Csehországban a legegyszerűbb kocsmákban is tapasztalható gyakorlat előtt, hogy számontartják a sörök Balling fokát, még az olyan, Heineken gyártotta tömegsörök esetében is, mint a Zlaty Bazant vagy Krusovice. 

(A Zlaty Bazant helyett szívem szerint Arany Fácánt írnék, de akkor össze lehetne keverni ezt az egyébként iható sört a tízes skálán Vásárhelyi István kollegám ad hoc tesztelő csapata által a minap vakteszten 2,6 pontra taksált, szintén a Heineken cég által jegyzett belsőmagyarországi lőrével. Az alsó polcos sörökről szóló remek írás itt olvasható.

Nem kell sörszakértőnek lenni ahhoz, hogy a 10 vagy 11 fokos változatot meg tudjuk különböztetni a 12-estől, mely sokkal karakteresebb, markánsabb, megnyerőbb.

 

Lássuk akkor a Pupit, mely egy átlag feletti autentikus olasz étterem a város külső részén, a tömbháznegyedben. A beltér igényes, hangulatos. Dizájnos világítótestek, nyers tégla és pácolt fa ad meghittséget a három teremnek. Az egyik falán jól elkapott berámázott fotók, a borokat is ügyesen használják dekorációként. A legnagyobb belső teremben friss, cserepes bazsalikom, borsikafű és szurokfű díszlik. Az asztalon só- és borsdaráló. Látványkonyhával dolgoznak, nyáron teraszt is üzemeltetnek. 

A szerző felvétele

Az étlap gerincét hagyományos olasz ételek képezik, amit néhány nemzetközi fogással egészítenek ki. Kínálnak többek között burrata-t, parmezános paradicsomlevest, pasta-kat, pizzákat, grillezett polipot, tintahalat, királyrákot, lazacot, tonhalat, továbbá sous vide sertésszüzet, argentin hátszínsteaket Jack Daniels mártással és sertéskarajt pisztáciabundában. Az étlap szerint készítenek panna cotta-t, pisztácia-szuflét gyümölcsraguval és fagylalttal, valamint napi desszertet is, de ottjártunk idején csak tiramisu-val tudtak szolgálni. 

A szerző felvétele

Huszonkét felvidéki és olasz minőségi bort kínálnak, melyek harmadát decire is kimérik. Csapon a Belső-Magyarországon sajnos nem kapható, 12-es Balling fokú, „Bohém” névre keresztelt Krusovicét tartják, mellette mindössze két alkoholmentes tételt palackban. A töményitalok jelentős része prémium kategóriás.

Ettünk egy rákos előételt, mely kis tégelyben érkezett, jó ízű, kellemesen fűszeres paradicsomos sajtmártásban. A rák ízre és állagra is kiváló. Mellé frissen sült, jól sikerült, pizzakenyér stílusban készült focaccia-t adtak. 

A szerző felvétele

A feketekagyló fehérboros-fokhagymás-petrezselymes mártása kiváló volt, ki is kanalaztuk az utolsó cseppig, de a kagylóhús textúráján érezni lehetett, hogy megjárta a fagyasztót. Emellé is focaccia érkezett kísérőnek. 

A szerző felvételeele

A tiramisu ízletesnek bizonyult, klasszikus felfogásban készült, mindazt adta, amit e desszert továbbgondolás nélkül, a maga eredeti koncepciójában adhat. 

A szerző felvételeele

Az árak hasonlítanak az belsőmagyarországiakhoz, de helyenként megszaladtak. A fritto misto például 25 euróba kerül, nem biztos, hogy a gúnyhatáron belül akad étterem egy tízezres városkában, ahol 10.000 forintot fizetünk az olasz konyha e klasszikus fogására. De lehet ésszerűen is rendelni. A felsorolt ételekre, melyeket persze az étlap jobb oldalára is figyelve választottam ki, két korsó sörrel együtt 30 eurót fizettem, ami korrekt díjszabásnak számít.

A kiszolgálás kedves, udvarias, lehetne figyelmesebb. A rendelést követően külön kihangsúlyoztuk, hogy minden fogásból egyet kérünk, a desszertből mégis kettőt hoztak és ütöttek fel az édességgel együtt kikért számlára. 

Mikor jeleztük a problémát, pincérünk elnézést kért és morcosság nélkül hozta az új számlát, a csatos üvegben felszolgált, bontatlan plusz desszertet pedig visszatette vendégtérben elhelyezett üvegfalú hűtőbe. Részünkről szent volt a béke, mosolyogva búcsúztunk egymástól.

Jó élmény volt a Pupi, megér akár egy nagyobb sétát is Esztergomból, a távolság a Széchenyi tértől alig több, mint három kilométer, gépjárművel tíz perc sem kell az úthoz.


Elérhetőségek:

Pupi étterem

Párkány, Zeliarsky svah 91.

Telefonszám: +421 915 360 020

Honlap: https://web.facebook.com/pupiristorante/

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.