Nagy öregek is indulnak a pekingi téli olimpián + videó

Bő két héttel a pekingi téli olimpia megnyitója előtt nem megnyugtató hír, hogy a kínai fővárosban múlt szombaton megjelent a koronavírus omikron változata. A nemzeti olimpiai bizottságok folyamatosan hirdetik ki a játékokon induló sportolóik névsorát, de jó néhányan már a helyszínen tartózkodnak, az oltatlanok ugyanis csak három hét karantén után adott negatív teszttel állhatnak rajthoz.

2022. 01. 20. 7:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon keresztül Novak Djokovics esetétől volt hangos a világsajtó, de természetesen nem az Ausztráliából, az Australian Openről kiebrudalt világelső szerb teniszező az egyetlen klasszis sportoló, aki berzenkedik a koronavírus elleni oltásoktól. A svájciak olimpiai bajnok hódeszkása, Patrizia Kummer is osztja az álláspontját. „Úgy döntöttem, hogy nem kérek védőoltást, ennek pedig a karantén a következménye. Tiszteletben tartom a hatóságok és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásait” – írta múlt hét eleji közleményében a 2014-ben párhuzamos óriás-műlesiklásban aranyérmes, 34 éves Kummer, aki tegnap már Pekingből jelentkezett, hogy ma a karanténből az interneten sajtótájékoztatót tart.

A 18 évnél fiatalabb oltatlan sportolók mentesülnek a kínai karanténszabályok alól, vagyis Pekingbe érkezésüket követően nekik nem kell 21 napot teljes izoláltságban eltölteniük. Így ezt például megússza a női műkorcsolyázás első számú favoritjának számító Kamila Valijeva is, aki az elmúlt hétvégén 15 évesen magabiztosan nyerte meg a tallinni Eb-t. Oroszországban a kiskorúakat – egyelőre – nem oltják be. 

Egy négyfordulatos salchow Kamila Valijevától:

De kanyarodjunk vissza a svájciakhoz, akik kedden véglegesítették a csapatuk nagyobbik részét, s a 76 fős kontingensben egy legenda is helyet kapott: a síugrásban négyszeres olimpiai bajnok, negyvenéves Simon Ammann a hetedik alkalommal indul az ötkarikás játékokon. Érdekesség, hogy a világbajnokságokon csak egyszer győzött, a 2002-es és a 2010-es játékokon azonban duplázott, a nagy- és normál sáncon is ő bizonyult a legjobbnak. Nyert 23 világkupaversenyt, de a legutóbb 2014-ben nyert, a jelenlegi vk-sorozatban a 34., szóval nagy ugrást már ne várjunk tőle, de így is kalapot kell emelnünk előtte.

– Simon Ammann kivételes jelenség a svájci sportban, és nagyon örülünk annak, hogy hetedszer is láthatjuk őt az olimpiai csapatban – fogalmazott Ralph Stöckli, az ötkarikás delegáció vezetője.

„Simi” még negyvenévesen is repül:

A svájci csapatban akad egy másik négyszeres olimpiai bajnok, a sífutó Dario Cologna, aki az első ötkarikás aranyát 2010-ben nyerte, s legutóbb, 2018-ban Phjongcshangban ő győzött a 15 kilométeres szabadstílusú számban. Idén 35 évesen már nem neki áll a zászló, de egy érmet talán még elcsíphet. (A legutóbbi világkupa-sorozatban összetettben a 11. volt, s tavaly állt vk-dobogón is.)

Ammann tehát a hetedik olimpiája előtt áll, ám ezzel sem lesz csúcstartó még a pekingi mezőnyben sem, mert a németek gyorskorcsolyázónője, Claudia Pechstein nyolcig számolhat. S ezzel beállítja a téli olimpiák részvételi rekordját, amit egyelőre a japánok síugrója, Kaszai Noriaki egyedül tart, ő 1992 és 2018 között indult nyolc olimpián. A 49 éves Pechstein még decemberben a Calgaryben rendezett világkupán vívta ki a szereplést, a tömegrajtos versenyben a rangsor 17. helyezettjeként állhat rajthoz Pekingben. Ő lesz a téli olimpiák legidősebb női versenyzője.

– Ez a karrierem legnagyszerűbb eredményeinek egyike. Az egész világot meg tudtam volna ölelni, amikor biztossá vált, hogy nyolcadszor is ott lehetek az olimpián – mondja Pechstein.

Nagyszerű eredményeknek eddig sem volt híján, hiszen az olimpiákról öt aranya, két ezüstje és két bronza van. Már 19 évesen, 1992-ben Albertville-ben harmadik volt 5000 méteren. Legutóbb Phjongcshangban ugyanebben a számban – amelyben háromszoros olimpiai bajnok – 45 évesen nyolcadikként zárt, és akkor nagyon csalódott volt. Amúgy úgy indul a nyolcadik olimpiáján, hogy 2010-ben Vancouverben nem lehetett ott, közvetett bizonyíték alapján két évre eltiltották vérdopping miatt. 

Ugyan nem mutattak ki nála tiltott szert, de a vérvizsgálatából arra következtettek, hogy nem jár egyenes úton. A sportoló tagadott, vizsgálatok sorának vetette magát alá, és később olyan papírral állt elő, amely szerint furcsa vérmintája örökletes betegség eredménye – rejtélyes eset volt… 

A kitartását mindenesetre, miként veterán társaiét, nem vonhatjuk kétségbe.

Friss hír, hogy lemaradt az olimpiáról az északi összetettben négy éve csapatban arany-, egyéniben ezüstérmes Fabian Riessle, aki nem került be a németek keretébe. A 31 éves sportoló az utóbbi időszakban visszafogottan teljesített, és csak a 19. helyen áll a világkupa-pontversenyben, melyen hat honfitársa is megelőzi. Riessle 2018-ban Vinzenz Geigerrel, Eric Frenzellel és Johannes Rydzekkel együtt diadalmaskodott Phjongcshangban a csapatversenyben, míg a nagysáncból és 10 kilométer sífutásból álló egyéni számban a második lett. Geiger, Frenzel és Rydzek Pekingben is ott lesz.

Indul az olimpián az ausztrál női kettes bob egyik tagjaként minden idők legeredményesebb crossfit versenyzője, az ötszörös világbajnok Tia-Clair Toomey is. A 28 éves ausztrál hölgy eredeti sportja a súlyemelés, részt vett a 2016-os riói nyári ötkarikás játékokon, ahol az 58 kilogrammos súlycsoportban a 14. helyen végzett. Tavaly augusztusban ötödször nyerte meg a crossfit világbajnokságot – ez a sportág főként súlyemelésből, állóképességi, valamint erőemelő- és gimnasztikai gyakorlatokból áll –, s elhatározta, hogy bobversenyzőként szeretne kijutni a téli olimpiára, ami most, ahogyan saját Facebook-oldalán beszámolt, sikerült neki. A dobogón aligha láthatjuk, de az is nagy tett, hogy a nyári olimpia után a télire is kijutott, s hátulról, tolóként bizonyosan jól meglendíti az ausztrál bobot.

Fotó: Facebook/Tia-Clair Toomey

Minden szempontból biztonságos és védett az a mobiltelefonra tölthető alkalmazás, amelyre a pekingi olimpián résztvevőknek kell rögzíteniük az egészségi állapotuk adatait – állítja a szervezőbizottság technológiai részlegének igazgatója. Kedden kanadai kutatók azt közölték, hogy a My2022 applikáció biztonsági hibákat tartalmazhat, és így sebezhetővé teszi a személyeket a hekkerekkel szemben. A kínai szervezők viszont most hangsúlyozták: az alkalmazás összes technológiai vonatkozását jóváhagyta a letöltéséért felelős nemzetközi áruház. A mobiltelefonokon futó My2022 oldalra naponta kell a sportolóknak, az edzőknek, az újságíróknak és más akkreditált személyeknek feltölteniük az egészségükkel kapcsolatos adatokat már a kínai beutazás előtt két héttel, és ugyancsak ide kell felrakniuk az utazási igazolványuk, a vízumként is szolgáló akkreditációs kártyájuk, valamint repülőjegyük és korábbi koronavírustesztjeik másolatát.

Borítókép: Simon Ammann a hetedik téli olimpiáján indul (Forrás: Twitter/Swissbusiness)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.