Borzasztó a nagy múltú magyar futballklubok szenvedése az NB II-ben

A Diósgyőr már hetekkel ezelőtt megnyerte a labdarúgó NB II-t, s gyakorlatilag már az MTK is feljutott az élvonalba. Két fordulóval a vége előtt a két révbe érő csapat mögött az Ajka áll a harmadik helyen, miközben olyan nagy NB I-es múlttal rendelkező klubok szerepelnek a mezőnyben, mint a Győr, a Pécs vagy a Haladás. Mi történik az egykor volt vidéki fellegváraknál?

2023. 05. 13. 6:21
Győri ETO
Fotó: Nagy Gábor Forrás: Kisalföld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki az idény előtt végignézett az NB II mezőnyén, pusztán a nevek alapján óriási harcra számíthatott a feljutásért. Magyarországon mindössze tizenegy klub büszkélkedhet legalább ötven élvonalbeli idénnyel, s ezek közül öt a másodosztályban állt rajthoz. Az MTK a 109 NB I-es évével a Fradi és az Újpest után harmadik a rangsorban, a Győr (69) a hatodik, a Haladás (62) a hetedik, a Diósgyőr (55) a nyolcadik, a Pécs (50) pedig a tizenegyedik.

A Diósgyőr és az MTK gyakorlatilag ellenfél nélkül maradt az NB II-ben. Fotó: Mirkó István

Rajtuk kívül is akad még bőven olyan csapat az NB II-ben, amelyeket a múltjuk alapján sokan az élvonalhoz társítanak. Ebbe a sorba illik a 27 NB I-es idényt számláló Békéscsaba, a Siófok (20), a Nyíregyháza (13), s különösen a Szeged, amelynek városa több mint negyven évig működtetett élvonalbeli együtteseket, ám a jelenlegi, 2011-ben alapított klubnak ezekhez papíron nincsen köze.

Hiába a sok város, amelyek egykor fellegvárai voltak a magyar futballnak, semmiféle harc nem volt a feljutásért. Lényegében a Diósgyőr és az MTK kivételével az összes többi csapat meccse olyan volt az idényben, mintha pénzfeldobással döntöttek volna az eredményről. Bárki megverhetett bárkit, így a már egy hónapja hatalmas gödörbe kerülő MTK-nak az is belefért, hogy a legutóbbi hat fordulóban összesen két pontot szerzett, így sem fenyegette senki a második helyét.

Szigorúan matematikailag a jelenlegi harmadik Ajka ugyan még megelőzhetné az MTK-t, de erre gyakorlatilag semmi esély sincs, hiszen ha az utolsó két fordulóban a köztük lévő hatpontos különbség el is olvadna, a fővárosiak 23 góllal jobb gólkülönbsége aligha fordulna meg.

Az igazán érdekes az, hogy miért az NB I-ben soha nem szereplő Ajka áll a harmadik helyen, és hol vannak a nagy múltú csapatok, amelyeknek elvileg harcra kellett volna késztetniük a Diósgyőr, MTK duót.

Győrben legalább a célok tiszták

A Quaestor csődje miatt 2015-ben megroppant győri futball tavaly februárban kapott reményt arra, hogy belátható időn belül a hagyományainak megfelelő szintre visszatérjen, hiszen ekkor lett a klub új tulajdonosa Világi Oszkár, aki Szlovákiában élcsapatot faragott a Dunaszerdahelyből. Világi a hatalomátvételkor határozottan kijelentette, hogy a cél az NB I, sőt azt is mondta, hogy a következő idénynek – azaz a jelenleginek – már úgy kell nekivágni, hogy ez elérhető legyen.

A győri álmok legalább egy évet biztosan csúsznak, ugyanis a csapat helyezésben semmit sem lépett előre az előző évadhoz képest, sőt igazából visszaesett. Tavaly még Klausz László vezetőedző irányításával hetedik lett az együttes az NB II-ben, most viszont a 12. helyen áll, és hetedik már matematikailag sem lehet. A lapunknak nagyinterjút adó Klauszt tavaly nyáron kirúgták, miután a klubnál pallérozódó fia, Klausz Milán a ZTE-hez távozott.

Az utód Tímár Krisztián lett, és a vezetőségben is cserélődtek az emberek. Idén év elején, egy évvel az érkezése után Világi arról beszélt, hogy az eddigi munka nagyja a háttérben zajlott; felmérték az együttes állapotát, rendbe tették a szervezeti struktúrát, és sok akadémistát beépítettek. – Jövőre kész lehet a csapat ahhoz, hogy az NB I-et célba vegyük, a szisztematikusan elvégzett munka után biztosan megjön az eredmény is – magyarázta a tulajdonos. Az idei eredményekkel mindenesetre nem lehetett elégedett, mert a klub márciusban felállította Tímárt a kispadról.

Szombathelyen magáért beszél a nézőcsúcs

A Haladás a világon az egyik legtöbbször jojózott az első és a másodosztály között, összesen 28-szor esett ki és jutott fel. Legutóbb 2019-ben lefelé bukott a szombathelyi klub, azóta viszont NB II-es középcsapatként nem volt igazi esélye a feljutásra. Ennek anyagi és szakmai okai egyaránt vannak. Egyrészt nincs igazán elkötelezett tulajdonos a klub mögött, másrészt a csapat feladta elveit, amely korábban hosszú ideig sikeressé tette: nincsenek karakteres helyi kötődésű játékosai.

Sokatmondó, hogy a Haladás 2017-ben átadott stadionjában ebben az idényben nem a Haladás NB II-es csapata állította fel a nézőcsúcsot, hanem két helyi megyei első osztályú csapat meccsére voltak a legtöbben kíváncsiak: áprilisban a Haladás VSE–Király SE (2-1) rangadóra 2800 néző látogatott ki. Utóbbi klub a szombathelyi kapuslegenda, Király Gábor tulajdonában áll, legfontosabb játékosa pedig az ugyancsak volt válogatott Halmosi Péter, aki 43 évesen gólt is szerzett a meccsen.

Halmosi Péter a Király SE sárga mezében nézők előtt a Haladás stadionjában egy megyei meccsen. Fotó: Király SE

Mindketten a Haladás VSE-ben nevelkedtek, talán nem véletlen, hogy rájuk még mindig kíváncsi a szombathelyi közönség. A jelenleg az NB II nyolcadik helyén álló, jövőkép nélküli profi csapatra egyre kevésbé.

édesapjára emlékeztek Pécsen

Pécsen akkor lett vége az élvonalbeli futballnak, amikor a korábbi tulajdonos, Matyi Dezső 2014 januárjától megszüntette a klub finanszírozását, és a következő idényre már nem kapta meg az NB I-es licencet az együttes. A megyei első osztályból indulva kellett felépíteni a klubot, ami sok időbe telt, csak 2020-ban tért vissza a PMFC a másodosztályba.

Ebben az idényben a korábbi élvonalbeli játékos, Weitner Ádám vezetésével erősen kezdett a Pécs, tavaly decemberben, a 20. fordulót követően még a feljutó, második helyen állt. Amikor novemberben átadták a helyi legendáról, Dárdai Pál édesapjáról, idősebb Dárdai Pálról elnevezett új utánpótlásközpontot, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Nemzeti Sport cikkében meg is jegyezte: 

– A futballkedvelőknek öröm látni, hogy a PMFC jól szerepel a másodosztályban, és esélye van arra, hogy újra az élvonalban mutassa meg magát.

Az esély azóta tovaszállt, a tavasszal visszaesett a csapat teljesítménye, március eleje, azaz tíz mérkőzés óta nem is tudott nyerni a Pécs, amely már csak hetedik az NB II-ben. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy keret átlagéletkora mindössze 23,8 év, ami a negyedik legalacsonyabb a húszcsapatos másodosztályban – ezt a listát egyébiránt a Győr vezeti (23,2).

Nyíregyházán épül a stadion, fenyeget a kiesés

A cikkben említett többi nagy múltú NB I-es város csapatai közül a Szeged az ötödik, a Siófok a kilencedik helyen áll jelenleg, két csapat pedig a kiesés ellen vív elkeseredett harcot. A legutóbb 2016-ban élvonalbeli Békéscsaba 2018-ban Boér Gábor vezetésével bronzérmes volt az NB II-ben, az elmúlt három évben viszont egyaránt a 15. helyen végzett, most pedig az utolsó előtti, és e hétvégén könnyen megpecsételődhet a kiesése a harmadosztályba.

Nyíregyházán sem sokkal jobb a helyzet, a csapat a 17., még éppen bentmaradó helyen áll, de ugyanannyi pontja van, mint a 18. Csákvárnak. A városban épül az új, UEFA kettes besorolású, 8150 férőhelyes stadion, amely várhatóan idén ősszel készül el. Kínos lenne az NB III-ban felavatni.

A stadion jól áll, a csapat kevésbé:

Borítókép: Győrben újra cél az NB I, de a játékosok eddig akadályokba ütköztek a pályán (Fotó: Nagy Gábor/Kisalföld)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.