Marokkó újabb futballcsodája, mellékszerepben a hidzsáb és a melegkérdés

Véget ért az első harminckét csapatos női labdarúgó-világbajnokság csoportköre. Több meglepetés is született az Ausztráliában és Új-Zélandon zajló tornán, ezek közül az élre kívánkozik, hogy a kétszeres világbajnok, immár Marozsán Dzsenifer nélkül felálló Németország története során először nem jutott a kieséses szakaszba, miután csak a harmadik helyen zárt csoportjában Kolumbia és az újonc Marokkó mögött. Marokkó szereplése futballszakmai okokon túl is szenzációt keltett, Nuhaila Benzina az első labdarúgó lett, aki hidzsábban játszott vb-meccset.

2023. 08. 04. 4:45
Marokkó női foci vb
FBL-WC-2023-WOMEN-MATCH32-KOR-MAR Fotó: AFP/BRENTON EDWARDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már megint Marokkó van a labdarúgó-világbajnokság középpontjában. Mindössze néhány hónappal azután, hogy az észak-afrikai ország férfiválogatottja első arab és első afrikai országként elődöntőt játszott a katari vb-n, a marokkói női válogatott is szenzációt okozott. Az Ausztráliában és Új-Zélandon zajló női labdarúgó-világbajnokság első fordulójában ugyan Marokkó 6-0-ra kikapott, tegnap mégis továbbjutott a csoportjából, míg legyőzője, a kétszeres világbajnok Németország nem jutott a nyolcaddöntőbe. A csoportban ragadt Brazília is, így csúfos szerepléssel búcsúzott a világbajnokságtól a hatszor is az év női labdarúgójának megválasztott Marta.

Németország kiesett Marokkó továbbjutott női labdarúgó-világbajnokság
Németország kiütéssel nyert Marokkó ellen, majd mégis kiesett (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/SEBASTIAN GOLLNOW)

A női labdarúgó-világbajnokság idén először zajlik harminckét csapat részvételével. Amikor az újonc Marokkó az első fordulóban 6-0-ra kikapott a kétszeres világbajnok Németországtól, sokak első reakciója lehetett, hogy ezt eredményezi a felhígult mezőny. A H csoportból azonban Marokkó végül Dél-Korea és Kolumbia legyőzésével továbbjutott, míg az immár korábbi magyar klasszisa, Marozsán Dzsenifer nélkül felálló német válogatott a női vb-k történetében először a csoportkörben ragadt, miután Kolumbia ellen a 97. percben kapott góllal vereséget szenvedett, majd a koreaiak ellen csak egy pontot szerzett.

Érdemes megnézni, hogyan ünnepeltek a marokkóiak a továbbjutás biztossá válása után.

A két továbbjutó, Marokkó és Kolumbia már a csoportkör előtt felhívta magára a figyelmet.

Marokkó az első arab ország lett, amelynek a válogatottja részt vesz a női vb-n, Nuhaila Benzina pedig az első labdarúgó, aki az iszlám tanítását figyelembe véve hidzsábban játszott világbajnoki meccset.

 

Marokkó csapatkapitánya a futballról akart beszélni

A marokkóiak az utóbbiból nem akartak nagy ügyet csinálni, a Németország elleni meccset megelőző sajtótájékoztatón a csapatkapitány, Gizlane Sebbak a hidzsábot firtató kérdésre leszögezte, hogy a futballról szeretne beszélni.

Hogy ezt követően mit gondolt a BBC riportere, milyen válaszra számíthat Sebbaktól, amikor arról érdeklődött, hogy a csapatában vannak-e meleg játékosok, az rejtély, mindenesetre ekkor már a moderátor is közbeavatkozott. A BBC riportere kötötte az ebet a karóhoz, és tagadta, hogy az általa felvetett téma politikai jellegű lenne, később azonban a brit médium elnézést kért újságírója viselkedése miatt.

Kolumbia először azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy a vb előtti utolsó, Írország elleni felkészülési mérkőzése félbeszakadt, miután az írek nem voltak hajlandók folytatni a találkozót a dél-amerikaiak kemény belemenései miatt, az egyik ír játékost le is kellett cserélni. A feszültségnek nem kedvezett, hogy a kolumbiai védő, Daniela Caracas a félbeszakadt meccs utáni nyilatkozatában sírós kislányoknak nevezte az íreket, és javasolta nekik, hogy egyenek sz…rt.

Kolumbia az egyetlen dél-amerikai csapat, amely bejutott a nyolcaddöntőbe, noha korábban egyértelműen Brazília számított a kontinens legerősebb csapatának. A korábban hatszor is az év legjobb női labdarúgójának megválasztott Marta búcsútornája azonban a harminchét éves klasszis válogatott karrierjének mélypontját jelentette, a brazilok Franciaország és a csoportkört 1-0-s gólkülönbséggel záró Jamaica mögött csak a harmadik helyen zártak az F jelű négyesben. Pedig a franciáknál néhány hónapja még állt a bál, a megoldás a kapitánycsere lett, Hervé Renard irányítja a csapatot, aki a legutóbbi férfi vb-n Szaúd-Arábiával nyert Argentína ellen.

A mai szünnap után holnap már a nyolcaddöntőkkel folytatódik a világbajnokság. Az eddig látottak alapján a 2011-es világbajnok Japán, az uralkodó Európa-bajnok Anglia, valamint Svédország lehet a leginkább bizakodó, ez a három válogatott szerzett maximális, kilenc pontot a csoportkörben, Japán ráadásul még gólt sem kapott a tornán.

A magyar válogatott messze állt attól, hogy kijusson az ausztráliai és új-zélandi tornára, hazánkat az ismert játékvezető-család tagja, Vad Anita képviseli a világbajnokságon, aki a csoportkörben két meccsen működött közre asszisztensként.

Női világbajnokság, a nyolcaddöntők párosítása

Svájc–Spanyolország
Hollandia–Dél-Afrika
Japán–Norvégia
Svédország–Egyesült Államok
Ausztrália–Dánia
Franciaország–Marokkó
Anglia–Nigéria
Kolumbia–Jamaica

Borítókép: Benzina a történelmi fehér meccsfelszerelésben (Fotó: AFP/BRENTON EDWARDS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.