Öngólokat és gólokat is szállított a múlt héten a magyar légió

Mozgalmas hetet tudhat a háta mögött a magyar légió, több külföldön futballozó honfitársunk is két meccsen is pályára lépett. Az eredményességgel sem volt baj, hiszen Kerkez Milos, Bolla Bendegúz, Sallai Roland, Ádám Martin, Callum Styles, Vancsa Zalán és Gazdag Dániel is a hálóba talált, szépséghiba, hogy az első kettő a saját kapusát szomorította el.

2023. 09. 25. 4:47
Brighton & Hove Albion v AFC Bournemouth - Premier League
1698756614 Fotó: Steve Bardens
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Premier League, akkor végigjátssza a Liverpool meccseit. A csapata érdekelt az Európa-ligában is, és bár Jürgen Klopp tagadta, hogy ez a sorozat kevésbé fontos, az osztrák LASK otthonában több kulcsjátékosát, köztük a magyar válogatott csapatkapitányát is a kispadra ültette. Szoboszlai 1-1-es állásnál lépett pályára Mac Allisterrel és Gomezzel együtt, és a Liverpool 3-1-re nyert.

Szoboszlai Dominik sikeresen mutatkozott be az Európa-ligában is  (Fotó: MTI/EPA/Anna Szilágyi)

Ugyanez lett a végeredmény a PL-ben a West Ham United ellen az Anfield Roadon, és a magyar középpályás megszokott módon az egész meccset a pályán töltötte, és magabiztosan, jól futballozott. Az angol élvonal másik magyarjának, Kerkez Milosnak nem volt ennyire jó napja. Kezdett, és nem cserélték le, pedig akadt egy döntő hibája: a Bournemouth 1-0-s vezetésénél Billy Gilmour bal oldali beadását csúsztatta meg szerencsétlenül, megtréfálva ezzel a saját kapusát, Netót, aki nem tudott hárítani. A Brighton ezzel az öngóllal egyenlített, majd 3-1-re meg is nyerte a meccset.

Callum Styles remek gólt lőtt (Fotó: AFP)

Akadt olyan magyar is Angliában, aki az ellenfél kapujába talált be, ráadásul a héten kétszer is. Callum Styles-ról van szó, aki a harmadosztályú Barnsley játékosa. Kedden a Portsmouth volt a csapata vendége, Callum Styles csereként lépett pályára a 46. percben, ő szerezte együttese második gólját a 77. percben, a vendégek 3–2-re nyertek. Szombaton viszont a Barnsley győzött a Northampton vendégeként 2-1-re, a magyar válogatott középpályása végigjátszotta a meccset, és a 4. percben ügyes és szemfüles góllal ő szerzett vezetést. Az ugyancsak harmadosztályú Stvenage a Cheltenham stadionjából hozta el a három pontot 3-0-s sikerével, a kapuját Hegyi Krisztián védte.

CALLUM STYLES GÓLJA

A Bundesliga manapság nem a magyar légiósokról szól. Az RB Leipzigben a kispadon várja a visszatérés lehetőségét, sérült, így a csapat nélkülük nyert 1-0-ra Mönchengladbachban, az Union Berlin pedig a lábadozó nélkül kapott ki otthon 2-0-ra a Hoffenheimtől. Ennek akár lehetne jó oldala is, hiszen a győztes csapat tagja ám ő ezúttal csak a kispadot koptatta . Egyedül lépett pályára a héten a liga magyarjai közül, ráadásul kétszer is. Csütörtökön az Európa-ligában játszott a csapata Athénban az Olimpiakosz ellen és nyert is 3-2-re, a gólok sorát a magyar válogatott támadó nyitotta meg a 9. percben. 

 

A német másodosztályban is találunk magyarokat, a Herthában vezetőedző mellett a három fiát is. Közülük Palkót megműtötték, így nem számíthatott rá az édesapja Kielben, Márton kezdett, a 68. percben jött le a pályáról, Bence tíz perccel később állt be, a csapat pedig bár 2-0-ra vezetett, nagy nehezen nyert 3-2-re. A Hamburg 2-1-re kikapott Osnabrückben, Német Andrást a 91. percben cserélte be az edzője.

A KIEL ÉS A HERTHA MECCSÉNEK AZ ÖSSZEFOGLALÓJA

Az Európa-ligában szurkolhattunk még egy magyarnak, ám Bolla Bendegúz csapata, a svájci Servette otthon kikapott 2-0-ra a Slavia Prahától, a magyar védő végig a pályán volt. Így volt ez a bajnokságban, ahol a Servette Luzernben játszott és kapott ki 2-0-ra, Bolla Bendegúz sajnos öngóllal járult hozzá a vereséghez. A francia élvonalban a Le Havre a sérült Loic Nego nélkül győzte le 2-1-re a Clermont együttesét. Az izraeli első osztályban a Maccabi Bnei Raina Koszta Márkkal a kezdőben nyert 2-1-re a Beitar ellen, a magyar csatárt a 68. percben cserélték le. A török bajnokságban Mocsi Attila ezúttal is végig tagja volt a Rizespornak, amely hazai pályán 1-1-et játszott a Sivassporrral, Cipruson pedig az Apollon Varga Kevin szolgálataira a 78. perctől igényt tartva győzte le 2-0-ra az AEL Limasszolt. 

Vancsa Zalán már kulcsember a Lommelben

Az európai másodosztályú bajnokságok közül az olaszban Nagy Ádámot a múlt héten kiállították, ezért nem lehetett ott a Pisában, amely idegenben nyert 1-0-ra a FeralpiSalo ellen, Balogh Botond pedig a Parma kispadjáról nézte, ahogyan a társai hazai környezetben 1-1-re végeznek a Sampdoriával. A belga második vonalban Vancsa Zalán nagyszerűen teljesített a Lommelben, előbb lekészített egy labdát lövésre az első gólt szerző Karimnak a Francs Borains ellen 3-0-ra megnyert meccsen, majd a 72. percben maga fejezett be góllal egy akciót: a jobbról középre lőtt labdát továbbította hét méterről a kapuba. Vancsa Zalán csapata hat meccsen szerzett 15 ponttal, kétpontos előnnyel vezeti a belga másodosztály tabelláját a Waregem előtt, és a jó szereplésben az egyszeres magyar válogatott támadó is fontos szerepet játszik, két gólnál és három gólpassznál tart ebben az idényben.

VANCSA ZALÁN GÓLJA

Távolabbra tekintve Japánban Vécsei Bálintot nem cserélte be a Vissel Kobe edzője, a csapat 1-0-ra felülmúlta a Cerezo Oszakát. Dél-Koreában a múlt héten kétszer is pályára lépett, és büszke lehet erre a két meccsre: csapata, az Ulszan Hyundai előbb 3-1-re legyőzte az ázsiai Bajnokok Ligájában a thaiföldi Pathum Unitedet, a magyar csatár három érvényes és egy érvénytelen gólt szerzett és végig a pályán volt, majd vasárnap a bajnokságban is kezdett a Szuvon vendégeként, az Ulszan nyert 3-2-re, Ádám Martin gólpasszt adott, majd a 71. percben lecserélték.  

Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben két fordulót rendeztek meg a múlt héten. A Philadelphia Union előbb 2-2-t játszott a Charlotte stadionjában, végig ott volt a pályán, és szerzett egy gólt tizenegyesből. A Charlotte 2–0-ra vezetett, ám a Philadelphia képes volt talpra állni: a csereként beálló Quinn Sullivan a 70. percben szépített, majd Gazdag Dániel a 97. percben gólra váltott egy tizenegyest

A pontszerzés – a többi eredmény ismeretében – azt jelentette, hogy a Keleti főcsoport negyedik helyén álló Union a hátralévő mérkőzésektől függetlenül biztossá tette szereplését az idei playoffban. Gazdag az idei huszadik gólját szerezte a Philadelphia összes tétmérkőzését figyelembe véve, és megerősítette kiváló büntető-végrehajtási mutatóját: 18-ból 18-at rúgott be (kupabeli szétlövések nélkül),

 a bajnoki alapszakaszban 11-ből 11-et.  Vasárnap a Philadelphia a Los Angeles FC-t fogadta, 0-0 lett a vége, és a magyar támadó fejesgólját nem adta meg a játékvezető.

GAZDAG DÁNIEL TIZENEGYESE

Az MLS másik magyarja, Sallói Dániel végig részese volt a Sporting Kansas City hazai 3-0-s vereségének a Nashville-től, majd a hét végén a 62. perctől játszott a csapatában, amely ugyancsak otthon 2-1-re legyőzte a Houston Dynamót. 

Borítókép: éppen a saját kapujába csúsztatja a labdát (Fotó: Steve Bardens)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.