Kerkez Milos, Liverpool- és Bayern München-játékosok után sírhatnak a szerbek

Oroszország–Szerbia válogatott mérkőzést rendeznek Moszkvában. Néhány éve ez hétköznapi hír lett volna, most viszont van jelentősége, hiszen az oroszok először lépnek pályára európai ország csapata ellen az ukrajnai háború kitörése óta. A szerb futball szoros kapcsolatot ápol az oroszokkal, most azonban a jövője miatt aggódhat: Kerkez Milos és a Liverpool tehetsége után a Bayern München nemrég berobbant sztárja is hátat fordít neki.

2024. 03. 21. 4:45
MILOS, Kerkez
Kerkez Milos a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzõközpontjában Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi legnagyobb szerb sztár, Dusan Vlahovics, a Juventus csatára kihagyja a szerb válogatott soron következő meccseit, elsőként a mai, oroszok elleni moszkvai barátságos találkozót (18.00), majd a hétfői, Ciprus elleni fellépést. Ha hihetünk a szerbiai híreknek, Vlahovics nem politikai okból marad távol az oroszországi túrától, hanem hátsérülés miatt, noha a Juventus legutóbbi meccsén, vasárnap még a 93. percig a pályán volt, amikor kiállítás miatt kellett az öltözőbe mennie. A politikai kérdés most óhatatlanul felvetődik az orosz–szerb meccs kapcsán, hiszen Oroszország 2022. február 24-én megindított, Ukrajna elleni inváziója óta az európai válogatottak bojkottálták az oroszok elleni meccseket. Szerbia most ezen a gyakorlaton változtat.

Mertens, Dries; Golovin, Alekszandr
Alekszandar Golovin (balra) az orosz válogatott csapatkapitánya jelenleg (Fotó: EPA/Kirill Kudrjavcev)

Legutóbb még a háború kitörése előtt, 2021 novemberében játszott az orosz válogatott európai csapattal, akkor Horvátország 1-0-ra győzött ellene a katari vb selejtezőjén. A nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a háború kitörése után szinte azonnal kizárta az orosz nemzeti és klubcsapatokat a hivatalos versenysorozataikból. A mai napig érvényben lévő tilalom azonban nem vonatkozik barátságos mérkőzésekre, de eddig az európai országok távol tartották magukat az oroszoktól. Valerij Karpin szövetségi kapitány csapatának be kellett érnie Európán kívüli edzéspartnerekkel az elmúlt két évben. Az orosz válogatott 2022-ben és 2023-ban a következő együttesek ellen lépett pályára: Kirgizisztán (2-1), Tádzsikisztán (0-0), Üzbegisztán (0-0), Irán (1-1), Irak (2-0), Katar (1-1), Kamerun (1-0), Kenya (2-2) és Kuba (8-0).

Ezt a sort Szerbia töri meg, amely ha nem is az első komolyan vehető válogatott hosszú idő után az oroszok ellenfelei között, hiszen a legutóbbi két Ázsia-kupát megnyerő Katar, vagy a 2022-es vb csoportkörében Walest legyőző Irán, a brazilokat megverő és épp a szerbek ellen ikszelő Kamerun nemzetközi szintet képvisel, de az biztos, hogy van jelentősége az első európai ellenfélnek. Az pedig talán nem véletlen, hogy épp Szerbia állt kötélnek, amelynek a futballjában erősen jelen van az orosz befolyás. A szerb kirakatcsapat, az ősszel BL-szereplő Crvena zvezda főtámogatója az orosz állami energiavállalat, a Gazprom, amely a háború miatt az UEFA-nál és a Schalkénál is nemkívánatos partnerré vált.

Kerkez, Bajcetic és Pavlovic, a szerb futball veszteségei

Ukrajna tiltakozott az orosz–szerb futballmeccs miatt, de az UEFA nem lépett közbe , a szerbek pedig alighanem kapnak majd kritikát. Más miatt is főhet a fejük azonban az utóbbi időben, hiszen gyakorlatilag a szerb futball jövőjének a gerince lehetne három futballista, akik immáron más-más nemzetek színeiben lépnek pályára. A szerb siralomlista élén áll, ő a jelenlegi legértékesebb játékos, akit már biztosan elvesztettek szomszédaink. Kerkez a magyar válogatott erőssége, a Premier League-ben szereplő Bournemouth balhátvédje, akinek a piaci értéke 20 millió euró. A Szerbiában született 20 éves játékos már a 14. válogatott fellépésére készül csapatában.

MILOS, Kerkez
Kerkez Milos ma már a magyar válogatott egyik nagy erőssége (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kerkez útjára léphet a Liverpool tehetséges védekező középpályása, Stefan Bajcetic is, aki a 19 éves kora ellenére már 21-szer szerepelt a Jürgen Klopp vezette angol sztárcsapatban, bár a jelenlegi idényben sérülés miatt többnyire hiányzott. Bajcetic Spanyolországban született, és a spanyol U21-es válogatott tagja, így ha megüti majd azt a szintet, vélhetően a spanyol felnőtt válogatottban szerepelne majd. Ugyanúgy, ahogy a Bayern München tavasszal berobbant középpályása, Aleksandar Pavlovic is a németeket választotta a szerbekkel szemben. A 19 éves, Münchenben nevelkedett játékos ebben a szezonban a Bayern egyik legjobbja, akit a szerbek hívtak a válogatottba, így ott lehetne az oroszok elleni keretben, de gyorsan a németek is reagáltak, így már Julian Nagelsmann csapatával készül.

Kerkez, Bajcetic és Pavlovic a következő tíz-tizenöt évben a szerb válogatott vezérei is lehetnének, de más utat választottak, amiben bizonyosan a szerbek könnyelműsége is szerepet játszik. – Szerbia sosem keresett meg, Magyarország már 15 éves koromban is. Itt tisztelnek, ahogy a családomat is, ezt sosem fogom elfelejteni – indokolta meg Kerkez, ő miért döntött a magyar színek mellett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.