Ádám Martin és Szoboszlai Dominik is hőse volt a magyar légiónak

Hétfőtől Telkiben készül a magyar labdarúgó-válogatott a Törökország és Koszovó elleni felkészülési mérkőzésekre. Marco Rossi keretének a zömét szokás szerint a légió tagjai, tehát külföldön játszó futballisták alkotják, ezért most különösen érdekes, hogy ők milyen hetet zártak, milyen formában érkeznek az edzőtáborban. Szokásos összeállításunkból kiderül, hogy a többség pályára lépett, néhányan főszerepet is tudtak játszani a klubjaikban.

2024. 03. 18. 5:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ismét a légió egyértelmű vezére lett. Az ezt megelőző héten felzárkózott mellé és is, ám a légióról szólva egyértelműen ismét a Liverpool magyar futballistája kívánkozik az élre. Bár saját bevallása szerint a kondíciója egyelőre nem százszázalékos, minden jel arra mutat, hogy sikeres a visszatérése a sérülése után. Ennek jelét adta a Sparta Praha elleni Európa-liga-nyolcaddöntő visszavágóján: végigjátszotta a 6-1-re megnyert meccset, adott egy parádés gólpasszt, majd ő lőtte csapata ötödik gólját.

Fotó: AFP/Oli Scarff

Vasárnap ennél nagyobb kihívás várt rá és a Liverpoolra, hiszen az ősi rivális Manchester United otthonában az FA-kupa elődöntője volt a tét. Szoboszlaiék kezében volt a továbbjutás, a meccs hajrájában viszont egyenlített a házigazda, és a Liverpool hiába szerzett ismét vezetést a hosszabbításban, az utolsó pillanatokban a Manchester United fordítani tudott, 4-3-ra nyert, Szoboszlai Dominikot a 72. percben lecserélte Jürgen Klopp. A Premier League-ben a Bournemouth Kerkez Milost a kispadon tartva 4-3-ra legyőzte a vendég Luton Townt, az angol másodosztályban pedig a Sunderland hazai pályán Callum Styles-t végig bevetve játszott 0-0-t a Queens Park Rangers együttesével.

 

Orbánék taroltak Kölnben

A Bundesliga magyarjai közül Sallai Roland nagy pofon részese lett az Európa-ligában, ugyanis a hazai 1-0-s győzelem után a visszavágón a Freiburg magyar csatárával a soraiban 5-0-ra kapott ki a West Ham Unitedtól . kispadozott, a vasárnapi bajnokin viszont a keretbe sem került be a Leverkusen ellen, ezen a csapata 3-2-es vereséget szenvedett, Sallai Roland 63 percet kapott. Az Union Berlin az eltiltott nélkül verte meg 2-1-re a Werder Brement, az RB Leipzig pedig Kölnben nyert 5-1-re Gulácsi Péterrel a kapuban és Willi Orbánnal a védelemben. Utóbbiról illik megemlíteni, hogy a futballstatisztikával foglalkozó WhoScored szakportálnál bekerült a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek az álomcsapatába.

 

A német második vonalban a Hertha Berlin 5-2-re lelépte a nem a legszebb napjait élő Schalkét , vezetőedző fiai közül Palkó és Bence sérült, nem kaphattak helyet a keretben, a magyar válogatottba most először meghívott Márton viszont végigjátszotta a mérkőzést. A Hamburg Németh Andrást nevezve, de nem bevetve nyert 3-0-ra a Wehen ellen. 

A spanyol élvonalban a Girona 1-0-ra kikapott a Getafe vendégeként, Yaakobishvili Antal a kispadon élte meg a vereséget, a francia első osztályban pedig a Le Havre a Clermont-hoz látogatott el, 2-1-re kikapott, Lois Negót a 85. percben cserélték be. A svájci Servette Bolla Bendegúz szolgálatára a 80. percig igényt tartva a hazai meccshez hasonlóan 0-0-ra végzett a Viktoria Plzen otthonában is az Európa-Konferencialigában, és tizenegyesekkel esett ki. A bajnokságban a csapat a Luzern stadionjában 2-2-t ért el, a magyar védő a 85. percben kapott lehetőséget, a Lausanne pedig a Young Boyst fogadva győzött 2-0-ra, Szalai Gábor végig a gyepen volt. 

 

Egy tini is a légió erőssége volt

A török Rizespor Mocsi Attilát a 90. percben becserélve győzött 3-1-re a Gaziantep ellen, Cipruson pedig az Omonia 1-0-ra nyert az APOEL stadionjában, a 86. percben állt be. A Hajduk Split hazai pályán 2-1-re kikapott a Lokomotiva Zagrebtől, Kleinheisler László a második félidőre állt be, és gólpasszt adott. A lengyel élvonalban viszont magyar gólszerzőt is találunk, Novothny Somát a 82. percben cserélték be a Ruch Chorzówba a meccset 2-1-re megnyerő Górnik Zabrze ellen, és ő fejelte a szépítő gólt. 

 

A 19 éves Vancsa Zalán ezúttal is nagyszerűen játszott a belga másodosztályú Lommelben, ezúttal kezdőkét 82 percet kapott, adott egy gólpasszt, a csapata pedig 3-1-re verte az Anderlecht II-t. A Lommel továbbra is versenyben van a feljutásért, négy fordulóval a vége előtt 48 pontja van, ezzel pillanatnyilag a második helyen áll, az előnye és a hátránya is két pont (a tabella első két helyezettje feljut az élvonalba, a 3–6. helyezett rájátszásban vesz részt). Az olasz Serie B-ben a Parma Balogh Botondot a kispadon jegelve 2-1-re győzött a FeralpiSalo vendégeként, pedig a 92. percig volt tagja a Reggiana otthonában 0-0-t játszó Speziának.

Európán kívül is mozgalmas hetük volt a magyar légiósoknak. A dél-koreai Ulszan Hyundai az ázsiai Bajnokok Ligája negyeddöntőjében az idegenben elért 1-1 után 1-0-ra legyőzte az ugyancsak dél-koreai Csonbukot, ezzel továbbjutott, a 87. percben állt be.  A magyar idő szerint vasárnapi bajnokin viszont kezdett a magyar csatár az Inchon ellen, a 33. percben ő szerzett vezetést egy fejessel, ezután kétszer is megfordult az eredmény, Ádám Martin újabb találatával lett 3-2 az Ulszan javára a 64. percben, ám a vendégek tíz perccel később egyenlítettek, és 3-3 lett a vége. 

 

A tengerentúlon a Philadelphia Union nagy vereségbe szaladt bele a CONCACAF Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének a visszavágóján, a hazai 0-0 után 6-0-kikapott a mexikói Pachuca otthonában, a 70. percig volt aktív részese a kudarcnak. A csapat az MLS-ben, azaz a bajnokságban csak egy pontot szerzett Austinban, pedig a meccset végigjátszó Gazdag a 13. percben tizenegyesből vezetést szerzett, a vége 2-2 lett. Gazdag történelmet is írt a góljával, az MLS tájékoztatása szerint ő lett az első játékos a liga történetében, aki az első 20 büntetőjét gólra váltotta. Sallói Dániel ugyan nem volt eredményes, de csapata, a Sporting Kansas City megszerezte szezonbeli első győzelmét, 2-1-re végzett a San José ellen, a magyar szélsőt a 88. percben lecserélték. 
 

Borítókép: Ádám Martin két góllal hálálta meg a bizalmat az Ulszan Hyundai bajnoki meccsén (Forrás: Facebook/Ulszan Hyundai)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.