Mesterhármassal is előrukkolt a múlt héten a magyar légió

Hamarosan keretet hirdet a márciusi felkészülési mérkőzésekre Marco Rossi szövetségi kapitány. Éppen ezért egyre érdekesebb, hogy miként teljesít a magyar légió, a külföldön futballozó játékosok mennyit és hogyan játszanak manapság. A kép vegyes, de érkeztek jó hírek is, ilyen Vancsa Zalán mesterhármasa és Szoboszlai Dominik felépülése is.

2024. 03. 04. 5:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha légió, akkor mindig a topligák nyomakodnak előre. Méltán, hiszen az angol, a német vagy a spanyol bajnokság az egész világ figyelmét élvezi, így kiemelt büszkeség, ha egy vagy több magyar labdarúgó ott alkot valami emlékezeteset, ám ezen a héten a légió szempontjából a feje tetejére állt a világ. Ezúttal egy belga másodosztályban vitézkedő fiatalember kívánkozik az élre, aki már szerepelt a válogatottban, és most nem kevesebbel, mint mesterhármassal követelte ki a helyét szokásos összeállításunk elejére.

Forrás: X/LommelSKOff

Vancsa Zalánról van szó, a Lommel 19 éves magyar csatára az RFC Liege ellen a 44., a 85. és a 93.percben is betalált, azaz főszereplője lett csapata 4-1-es győzelmének, és a bajnokságban már tíz gólnál jár. Eredetileg a Manchester City szerződtette és adta tovább kölcsönbe a Lommelnek, a közelmúltban olvasni lehetett a spanyol Girona és a holland Sparta Rotterdam érdeklődéséről , ilyen teljesítménnyel alighanem bővül a kör, és figyelmét is újra felkeltheti – újra, hiszen 2022 júniusában az olaszok ellen már pályára léphetett a válogatottban.

Szoboszlaival erősödött a légió

És ha már feje tetejére állt a világ a légió szempontjából, akkor itt említsük meg, hogy az olasz másodosztályban kedden Balogh Botond kezdett otthon a Parmában a Cosenza ellen, a 63. és a 73. percben is sárga lapot kapott, így kiállították, a végeredmény 1-1 lett, a csapata pedig szombaton nélküle nyert 3-1-re Ternanában. csak az 59. percben állt be szerdán a Speziába, amely a saját pályáján kapott ki a FeralpiSalo együttesétől, vasárnap pedig a csapata a Bari vendégeként 1-1-re végzett, a magyar középpályás végig a pályán volt.

A topligák közül a Premier League-ben a hét végén rendeztek fordulót. A magyar légióról szólva a legjobb hír az, hogy a sérülése után visszatérhetett a Liverpoolba, amely a magyar válogatott csapatkapitányát a 76. perctől bevetve drámai körülmények között egy 99. percben szerzett góllal nyert 1-0-ra Nottinghamben. Szoboszlai szöglete után alakult ki az a helyzet, amelyből a győztes gól született. A Bournemouth a Burnley vendége volt, és így nyert 2-0-ra, ismét kezdett, és a 89. perben jött le. 
Angliában egyébként a hét közben az FA-kupáé volt a főszerep, a Liverpool még Szoboszlai Dominikot nélkülözve jutott nyolc közé a Southampton legyőzésével, a negyeddöntőben a Manchester United lesz az ellenfele az Old Traffordon, a Bournemouth otthon kapott ki hosszabbításban a Leicestertől, Kerkez Milos kezdett, és a 106. percben cserélték le. A Championshipben pedig a Sunderland Callum Stylesszal a kezdőben lépett pályára és kapott ki 1-0-ra a Norwich City stadionjában, a magyar válogatott középpályás 74 percet kapott.

Forrás: Instagram/Szoboszlai Dominik

A német első osztályban, a Bundesligában remek formába lendült aki természetesen ott volt a pályára vonuló Freiburgban a Bayern München ellen. A csapata az ő parádés alakítsa után szerzett vezetést , a fejesét védte Manuel Neuer, majd hanyatt vetődve a keresztlécre ollózta a labdát, a bajorok felszabadítása pedig Christian Günterhez került, aki távolról a hálóba lőtt. A Bayern fordított, de 2-2 lett a vége, Sallai Roland 77 percet töltött a gyepen. végigjátszotta az Union Berlin soros mérkőzését, amelyet a vendég Dortmund nyert meg 2-0-ra.

SALLAI ROLAND BRAVÚROS MUTATVÁNYA

hasfalsérülése rendbe jött, így visszatérhetett az RB Leipzig kapujába , és ott volt a kezdőben is Bochumban. A hazai csapat szerzett vezetést szabadrúgásból, de a lipcseiek erre négy góllal válaszoltak. Nem tudta kiizzadni a győzelmet a Hertha hazai pályán a Kiel ellen a Bundesliga II 24. fordulójában péntek este, csapata 2-0-s előnyről 2-2-re végzett a berlini Olimpiai Stadionban. A második hazai gól előtt Dárdai Palkó adta a gólpasszt, ő 72 percet kapott az édesapjától, Dárdai Páltól, Dárdai Márton és Dárdai Bence sérültek. Ugyanebben az osztályban a Hamburg az Osnabrücköt fogadta és kikapott tőle 2-1-re, Németh András a 81. percben kapott rövid lehetőséget. 

Kleinheisler is eredményes volt

A spanyol La Liga magyar érdekeltségű csapata, a Girona a múlt héten hétfőn 3-0-ra legyőzte otthon a Rayo Vallecanót, vasárnap a Mallorca vendégeként viszont kikapott 1-0-ra, Yaakobishvili Antal az első meccsen kispadozott, a másodikon nem került be a keretbe. A francia élvonalban a Le Havre Brestbe látogatott el és szenvedett ott 1-0-ás vereséget, Loic Nego a 84. percben állt be. 

Svájcban Bolla Bendegúz szerdán a 62. percig lehetett aktív részese a Servette 2-0-s sikerének a Delemont ellen a kupa negyeddöntőjében, ám a szombati bajnoki meccsen csak a kispadról nézhette, ahogyan a társai 2-0-ra legyőzik a saját szurkolóik előtt a St. Gallent; Szalai Gábor viszont végig ott volt a Lausanne védelmében, amely 2-1-re nyerni tudott Baselben. A török élvonalban a Rizespor 3-0-ra legyőzte otthon a Kayserisport, Mocsi Attila a 92. percben állt be. 

 

Cipruson a kupa negyeddöntőjében az Omonia nélkül lépett tovább 3-1-gyel a Zakakiu együttesén. Negyeddöntőzött a horvát kupában a Hajduk Split is, amely 5-0-ra kiütötte a Varazdint, Kleinheisler László a 61. percben állt be, és három perccel később gólt szerzett. Szombaton a bajnokságban is győzött a Hajduk, 1-0-lal küldte haza az Istra 1961 csapatát, a magyar középpályás most a 75. percben léphetett pályára. A román Superligában a Sepsi OSK a Botosani vendégeként nyert 2-1-re, Kecskés Ákos csereként állt be a 70. percben, Varga Kevin kezdett és a 70. percben lecserélték, Varga Roland végig a kispadon ült.

Európán kívül három magyar labdarúgó játszik a légió képviseletében. Dél-Koreában az Ulszan Hyundai Ádám Martint végig a kispadon jegelve győzte le 1-0-ra a Pohangot. A tengerentúlon a Philadelphia Union a Concacaf Bajnokok Ligájában 3-3-at játszott otthon a Costa Rica-i Saprissával, és 6-5-ös összesítéssel nyolcaddöntőbe jutott az idegenbeli 3-2 után, gólpasszt adott, és a 95. percben lecserélték. Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben a két magyar érdekeltségű csapat egymással csapott össze, a Philadelphia Sallói Dánielékhez utazott Kansasba. Sallói kezdett, és a 87. percben cserélték le, Gazdag viszont csak a kispadról szállt be a szünetben, és a vendégek a 95. percben egyenlítettek 1-1-re. 

Borítókép: Vancsa Zalán bombaformában futballozott, három gólját ünnepelhette (Fotó: Lommel/Skoff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.