Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Mbappé vigaszdíja összetört angol álmokat jelentene

Albániának kijutott a jóból, a másik végletként Belgiumnak és Portugáliának elvileg nem okozhat gondot a kieséses szakasz elérése az Európa-bajnokságon. Két nappal a németországi viadal kezdete előtt végigtekintettünk az egyes csoportokon. Egy kivétellel, a magyar válogatottat is magába foglaló A jelű négyessel külön cikkekben foglalkozunk.

2024. 06. 12. 5:45
Kylian Mbappé az olimpiáról lemarad, de az Európa-bajnokságon ott lesz
Kylian Mbappé az olimpiáról lemarad, de az Európa-bajnokságon ott lesz Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Sarah Meyssonnier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az albán válogatottal nem volt kegyes a sors, amikor kisorolták az Európa-bajnoki csoportokat. Megkapta maga mellé a Nemzetek Ligája-győztes spanyolokat, az Eb-címvédő olaszokat és a vb-bronzérmes horvátokat. Az albánok keretének értéke (112 millió euró) eltörpül a három nagyágyú mellett, így nem jelentene meglepetést, ha pont nélkül zárnák a csoportkört. Persze az Eb-selejtezők során a csehek és a lengyelek orra alá is borsot törtek a balkániak, talán most is sikerülhet nekik.

Az albánok itt még a kijutásnak örültek, nem annak, hogy a halálcsoportba kerültek
Az albánok itt még a kijutásnak örültek, nem annak, hogy a halálcsoportba kerültek Fotó: AFP/Elena Covalenco

A spanyolok a 2023-as NL-diadal óta szárnyalnak, azóta tíz meccsből nyolcat megnyertek, csak egy Brazília elleni döntetlen és Kolumbia elleni vereség csúfította el az eredménysort. és társai nagy kedvvel játszanak, amire az ellenfeleik rendszerint ráfáznak. Az említett tíz mérkőzésből 

csak három alkalommal fordult elő, hogy a spanyolok nem találtak be legalább háromszor, de júniusban Andorrát és Észak-Írországot összesítve 10-1-re győzték le, a selejtezőkön pedig Ciprust és az Eb-résztvevő Georgiát hat-hat góllal verték. Ha az Európa-bajnokságra is átmentik a formájukat, a riválisaiknak lesznek nehéz napjaik.

A címvédőnek nem volt ilyen sima az Eb-re vezető útja. Az olaszok nem tudták tartani a tempót az angolokkal a selejtezőcsoportjukban, az ukránokkal pedig egészen az utolsó fordulóig vetekedtek, mivel ugyanannyi pontot szerzett a két vetélytárs, az egymás elleni eredmények döntöttek a déliek javára. Az európai topcsapatok ellen egy éve nyeretlenek Nicolo Barelláék, ez sok bizakodásra nem adhat okot.

A horvátok a világbajnokságokon brillíroznak, a 2018-as viadalról ezüsttel, a 2022-esről bronzzal tértek haza, de általában az Európa-bajnokságokon is eljutnak legalább a nyolcaddöntőig. Luka Modricra számíthatnak a kockásmezesek, a középpályás 38 évesen is tündököl, a múlt héten még a portugálok ellen is betalált, a szláv csapat ezt is beleértve hatmeccses győzelmi sorozat után várhatja az Eb-t.

B csoport, 1. forduló, szombat: Spanyolország–Horvátország 18.00, Olaszország–Albánia 21.00

 

A futball hazatér? 

Az angolok szinte minden torna előtt azt harsogják, hogy a futball végre hazatér. Legutóbb az 1966-os hazai rendezésű világbajnokságot nyerték meg a Háromoroszlánosok, azóta hiába voltak ütőképes válogatottjaik, olyan klasszisokkal, mint David Beckham, Steven Gerrard vagy Wayne Rooney, mindig csak kergették az aranyakat, a 2021-es Európa-bajnokságon elért ezüstérem volt nekik a maximum.

 

Gareth Southgate a németországi Eb-nek is erős kerettel vág neki, még azzal együtt is, hogy Jack Grealisht és Harry Maguire-t kihagyta. Az angolok formáján ugyanakkor még van mit csiszolni: a selejtezősorozatot veretlenül tudta le a csapat, de az idei felkészülési meccsekből két vereség és egy döntetlen mellett csak egyet tudott megnyerni.

Ha csak a keretek értékét nézzük, az angoloknak kötelező továbbjutniuk a C csoportból. A 180 millió euróra taksált egymaga többet ér, mint a teljes szlovén csapat (142 millió), de a másik két ellenfél, Szerbia (313 millió) és Dánia (416 millió) együttesen is csak feleannyit ér, mint az angol válogatott (1,52 milliárd). 

Nagy lehet a tülekedés a második helyért. A Dusan Vlahovicsot és Szergej Milinkovics-Szavicsot is bevető szerbek a mieink mögött másodikként jutottak ki a tornára, a dánok és a szlovének pedig kart karba öltve, ugyanannyi pontot szerezve, egyazon csoportból. A 2021-es Európa-bajnokságon az elődöntőt éppen az angolok ellen elveszítő dán csapatban természetesen ott lesz a Manchester United csatára, Rasmus Höjlund és a Barcelona védője, Andreas Christensen, ahogy az előző Eb során szívinfarktuson átesett is. A szlovének várhatóan Benjamin Sesko góljaira támaszkodnak majd.

C csoport, 1. forduló, vasárnap: Szlovénia–Dánia 18.00, Szerbia–Anglia 21.00

 

Olimpiai nem, Európa-bajnoki arany igen?

A D csoportban is van két válogatott, amelyik jól ismeri egymást, Franciaország ugyanis Hollandiát megelőzve és kétszer is legyőzve nyerte meg a selejtezőcsoportját. A gallok játszi könnyedséggel jutottak ki a viadalra, Gibraltárt tizennégy góllal intézték el. A tavaly ősztől lejátszott felkészülési mérkőzéseken nem erőltették meg magukat túlságosan, de ilyenkor két vereség belefér. Az előttünk álló hónapban már nem, és mivel a Real Madrid játékosai a klub döntése miatt az olimpián nem vehetnek részt, így Kylian Mbappéék a nyáron minden idegszálukkal az Eb megnyerésére koncentrálhatnak.

A hollandok eredményeiben sem találni sok kivetnivalót, tavaly ősztől csak a németektől és a franciáktól kaptak ki. Ronald Koeman szövetségi kapitány életét nehezíti, hogy két középpályásáról, Frenkie de Jongról és Teun Koopmeinersről le kellett mondania, mivel nincsenek bevethető állapotban.

 

A lengyel válogatott is hasonló problémákkal küzd. Arkadiusz Miliket már biztosan elveszítették a szlávok, hétfőn pedig a csapat legnagyobb sztárja, illetve Karol Swiderski is megsérült, de várhatóan utóbbi kettő játszhat a tornán.

Ausztriának ugyanakkor a vezére nélkül kell helytállnia az Eb-n. december óta csak az orvosi szobából nézhette a Real Madrid edzéseit, így az Európa-bajnokságon sem számíthat rá Ralf Ragnick. Legalábbis a pályán nem, Németországban ott lesz a társaival amolyan második csapatkapitányként.

D csoport, 1. forduló, vasárnap: Lengyelország–Hollandia 15.00. Hétfő: Ausztria–Franciaország 21.00

 

A belgáknak nem jelenthet problémát a továbbjutás

Hiába volt a csapat tagja Romelu Lukaku vagy Thibaut Courtois, Belgium lebőgött a 2022-es vb-n. A csoportkörös búcsú után Roberto Martínez szövetségi kapitánynak nem volt maradása. Domenico Tedesco kinevezése jót tett a válogatottnak, amely az új edzőjével még veretlen. Az olasz szakember a közelmúltban azonban kritikák kereszttüzébe került, mert a világ egyik legjobb kapusának számító Courtois-t annak ellenére sem válogatta be, hogy hosszú kihagyása után remekül védett az idei BL-döntőben.

Tedesco ezek után akkor kerülne igazán bajba, ha csapata elhasalna a csoportkörben, ahol a szomszédaink lesznek az ellenfelei. 

A keretében olyan játékosokat, mint Olekszandr Zincsenko vagy Andrij Lunyin, felvonultató Ukrajna a legnagyobb esélyes a második hely megkaparintására, míg a Eb résztvevők erősorrendjében általában a sor végén kullogó Szlovákia és Románia igyekezhet ennek útjába állni.

E csoport, 1. forduló, hétfő: Románia–Ukrajna 15.00, Belgium–Szlovákia 18.00

 

Új kapitányok kezében a gyeplő

Az F csoportból is kiemelkedik egy csapat, Portugália, amely az Eb-selejtezők során magasan a legtöbb gólt szerezte, és egyedüli válogatottként még csak pontot sem veszített. Igaz, ehhez az is hozzájárult, hogy az egyetlen vetélytársnak Szlovákia volt nevezhető. A luzitánok idén felemás teljesítményt nyújtanak, az írek elleni keddi 3-0-n kívül két győzelem és két vereség a mérlegük. 39 évesen is ott van a csapatban, ahogy a góllövéshez szintén értő Rafael Leao, Bruno Fernandes és Diogo Jota is.

Cristiano Ronaldo jókedvű az Európa-bajnokság előtt
Cristiano Ronaldo jókedvű az Európa-bajnokság előtt Fotó: EPA/Antonio Cotrim

Viharos hónapok állnak a cseh válogatott mögött, hiszen egyrészt a selejtezőkben nagy harcot vívtak a lengyelekkel és az albánokkal a kvalifikációért, másrészt Jaroslav Silhavý szövetségi kapitány hét hónappal az Európa-bajnokság előtt mondott le, mondván, túl nagy rajta a nyomás. Utódja, Ivan Hasek kinevezése óta még nem kapott ki Csehország.

Vélhetően Törökország lesz a szlávok nagy ellenfele Németországban, és a két válogatott hasonló utat is járt be. Stefan Kuntz szövetségi kapitányt 2023 szeptemberében menesztették, majd a helyére érkezett 

Vincenzo Montella vezetésével a törökök elérték a céljukat, a horvátokat maguk mögé utasítva biztosították be a részvételüket az Európa-bajnokságon. Azóta viszont megingott a bizalom Montellában, márciusban ugyanis Ausztria 6-1-re kiütötte a csapatát, amely ráadásul az elmúlt öt meccséből egyet sem nyert meg.

Georgia annak ellenére jutott ki az Eb-re, hogy csak a negyedik helyet szerezte meg a selejtezőcsoportjában, az NL-selejtezőben kvalifikálta magát a csapat. Ez hatalmas siker a georgiai válogatottnak, még ha az Európa-bajnokságon valószínűleg nem is szólhat bele a debütáns a nagyok dolgába. 

F csoport, 1. forduló, kedd: Törökország–Georgia 18.00, Portugália–Csehország 21.00

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.