Konkoly Zsófia volt a legeredményesebb a paralimpián, 74,6 millió forint lett a jutalma

Véget ért a paralimpia, ahol a magyar sportolók 15 érmet nyertek: öt aranyat, hat ezüstöt és négy bronzot. Ahogy az olimpikonok esetében, így a paralimpikonoknál is jutalmazza az állam a legjobban szereplő magyarokat. A paralimpián 27,5 milliót milliót ért egy aranyérem – az épeknél ez az összeg 55 millió forint volt –, így a legeredményesebb magyar versenyző, az úszó Konkoly Zsófia, aki két elsősége mellett egy második helyet szerzett, 74,635 millió forinttal lett gazdagabb.

2024. 09. 09. 19:45
Konkoly Zsófia, paralimpia, Párizs 200 vegyes
Konkoly Zsófia 200 vegyesen szerezte a második aranyérmét Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy percig se higgye bárki, hogy a párizsi olimpián vagy a paralimpián érmeket nyerő, Magyarországnak dicsőséget hozó sportolóktól bárki is sajnálja azt a jutalmat, amit az állam biztosít nekik a remek szereplésért. Ugyanakkor az is tény, hogy a jutalmak összegében ott vagyunk z első tízben. Amíg az olimpián a magyarok hat arany-, hét ezüst- és hat bronzéremmel zártak, addig a vasárnap véget ért paralimpián a magyar sportolók 15 érmet nyertek: öt aranyat, hat ezüstöt és négy bronzot.

This handout photograph taken and released by OIS/IOC on August 29, 2024 shows Hungary's Zsofia Konkoly competing on her way to win Gold in the women’s S9 400m freestyle swimming final during the Paris 2024 Paralympic Games at The Paris La Defense Arena. (Photo by Joel MARKLUND / OIS/IOC / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OIS/IOC" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Konkoly Zsófia két aranyat és egy ezüstöt nyert a párizsi paralimpián. Fotó: Europress/AFP/Joel Marklund

Magyarországon az esetleges szponzori ajándékokon kívül komoly milliókkal jutalmazzák – egészen a 8. helyig – a parasportolók teljesítményét: első hely: 27,5 millió forint, második hely: 19,635  millió forint, harmadik hely: 15,675 millió forint, negyedik hely: 11,825 millió forint, ötödik hely: 7,865 millió forint, hatodik hely: 6,270 millió forint, hetedik hely: 3,135 millió forint, nyolcadik hely: 1,540 millió forint.

A Sportal összesítése alapján a magyar paralimpiai csapat legeredményesebb versenyzője az úszó Konkoly Zsófia lett, aki két aranyérme mellett egy ezüstöt is szerzett, mindezekkel együtt 74,635 millió forinttal lett gazdagabb. Őt a szintén úszó Pap Bianka követi a sorban, aki mindhárom éremből szerzett egyet-egyet, ami 64,3 milliót ért. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Ekler Luca ért oda, aki egy-egy arany- és ezüstérmével 35,4 millió forintot kap az államtól, őt az atléta Luterán Petra (31,5 millió), valamint a vívó Veres Amarilla (29 millió) követi.

Pap Bianka mindhárom éremből nyert egyet Párizsban. Fotó: Szabó Miklós

Noha az egyszeri jutalom esetében elmaradnak az ép sportolóktól, azt már törvény írja elő, hogy az érmes sportolók 35 éves, az edzők 45 esztendős koruk után kapják meg az életjáradékukat, ami már azonos ép kollégáikkal. A havi apanázs összegét a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított évi átlagkeresethez igazítják, ami alapján az aranyérmesek ennek száz százalékát kapják meg, az ezüst után ennek hetven, a bronzért ötven százaléka jár érmenként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.