idezojelek

Maffiasorozatért kiált az Elkxrtuk

Nem fikció, hanem tény: Gyurcsányék az alvilággal cimboráltak.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined

Hatalmasat megy a mozikban a Gyurcsány-film. Már több mint százezren látták az Elkxrtukat, és még hol a vége. A sikerben nem csekély szerepük van azoknak az őrjöngő honfitársainknak, akik hetek óta fáradságot nem kímélve próbálják gáncsolni a filmet. E helyről gratulálok nekik: minden ártó szándékuk a visszájára sült el, nekik (is) köszönhetően embertömegek rohamozták meg a mozikat. Először észak-­koreai módszerekkel próbálkoztak: a balliberális kézben lévő filmszínházak nem akarták vetíteni, noha már hetekkel a premier előtt óriási volt az érdeklődés. A cenzúrából aztán akkora botrány kerekedett, hogy kénytelenek voltak visszavonulót fújni. Következett a lepontozás: a legismertebb filmes honlapon, az IMDb.com-on gyurcsányista trollok tízezrei egyes osztályzatot adtak az alkotásra – még a bemutató előtt! Ez legyen sivár életük legnagyobb öröme! Mi pedig legalább láthatjuk, kikkel állunk szemben: végtelenül primitív és gonosz emberekkel. Ilyenek ők, ennyit tudnak.

Ezután a foglalások meghekkelésével szórakoztak. Egy bizonyos Kovács Gábor nevű balliberális producer vezényletével százával foglaltak le interneten jegyeket, amelyeket aztán nem vettek át. Így az első napokban akadt olyan mozi, ahol nem volt telt ház. Ám a gonoszkodás itt is visszaütött: csak tovább növelte a film körüli hírverést. S végül még az is jegyet vett/vesz rá, aki eredetileg nem tervezte. Tehát Kovács Gábor és bandája hasra esett – a Gyurcsány-film pedig tarol. Hiába toporzékolnak, az Elkxrtukat a tévék is adják majd, és milliókhoz jut el a jövő évi választásig.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javaslom, aki még nem tette, nézze meg. Remek atmoszférájú, kiválóan fölépített, profi thriller. A legmegrázóbb a történetben, hogy sokkal inkább valóságos, mint kitalált. ­Például: nem fikció, hanem bizonyított tény a film egyik kulcsjelenete is. A tévészékház főbejáratához megfelelő védőfelszerelés nélküli, Baranya megyei irodista rendőröket állítottak Gergényi Péterék, miközben a szomszéd utcában ott várakoztak teljes védőfelszerelésben a tömegoszlatásra kiképzett Pest megyei rohamrendőrök, ám őket – saját kérésük ellenére! – szándékosan nem vezényelték társaik megsegítésére. Ez nem összeesküvés-elmélet: rendőri tanúvallomások támasztják alá.

Mi volt a cél? Minden jel szerint az, hogy egy vagy több rendőr meghaljon. Az emberhalál aztán valamelyest elterelte volna a figyelmet az őszödi lebukásról. Onnantól már nem az elcsalt választásról, a kormányzásképtelenségről, a trükkök százairól meg Gyurcsány szisztematikus hazudozásáról szólt volna a közbeszéd, hanem a „fasiszta gyilkosokról”.

Ám az a helyzet, hogy a valóság még annál is drámaibb, mint amit az Elkxrtuk bemutatott. Bár a filmből kimaradt, rendőri tanúvallomás bizonyítja: néhány méterre a tévéostromlóktól egy nyitva „felejtett” ajtajú, őrizetlenül hagyott rendőrségi furgonban éles lőfegyverek hevertek. Valakik azt akarták, hogy a tüntetők rátaláljanak a fegyverekre s használják azokat! Mindent gondosan előkészítettek tehát, hogy a rendőröket mészárszékre küldjék. Ám ezt is elk…rták: szerencsére nem halt meg senki.

S hogy ki volt a felelős e sok-sok „véletlenért”? Maga Gyurcsány ismerte be az ostrom éjszakáján a TV2-nek nyilatkozva, hogy telefonon utasításokat osztogatott a rendőri vezetőknek. Ennyi. A kör bezárult.

Miután megnéztem az Elkxrtukat, az első gondolatom az volt: ez a film folytatásért ­kiált. Sőt: ordít! Hiszen Gyurcsányék a tévészékház ostroma utáni időszakban több tucat olyan titkosszolgálati provokációt, alvilági hadműveletet hajtottak végre a magyar nemzet ellen, amelyek egyenként is filmet érdemelnének.

Ott van mindjárt 2006. október 23., amelynek csak a kitervelése fért bele az Elkxrtukba (gondolom, terjedelmi okokból). Ténykérdés, hogy a rendőrség készakarva nyomta rá a néhány tucat tüntetőt a Fidesz gyűlésének a békés ünneplőire. Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) akkori parancsnoka például arról számolt be: hiába kérte Gergényi helyettesét, Lapid Lajost, hogy állítsa meg az oszlatást, mert rátolják a tömeget a békés ünneplőkre, Lapid ezt elutasította. Pigler István, a Rebisz bevetési osztályának a parancsnoka pedig elmondta: miután nehezményezte, hogy az oszlatás folytatásával rányomják a tiltakozókat a Fidesz nagygyűlésére, leváltották, a parancsnokságot átadták másnak.

Aztán ott van a Teve utcai rendőrpalota elleni támadás. 2007. február 13-án éjszaka valaki egy Kalasnyikov gépkarabéllyal tüzet nyitott a rendőrség székházára. Az épületbe tizenöt golyó csapódott a kilencedik és a tizenharmadik emelet között. A késői időpontnak köszönhetően nem sérült meg senki, de az épületben tizenötmillió forintos kár keletkezett. Az elkövetőt természetesen nem találták meg, noha Magyarországon elég kevesen rohangálnak efféle gépfegyverekkel. Ami biztos: néhány nappal a lövések előtt Szilvásy György titokminiszter közölte: tudomásuk van fegyveres készülődésről, meg hogy „szélsőséges csoportok” 2007. március ­15-én a kordonnal lezárt Kossuth tér és az Országház elfoglalására készülnek. Hát persze.

Több filmre való alapanyaggal szolgálnak a 2008–2009-es romagyilkosságok is. Az érett Gyurcsány-korszakban egy négyfős halálbrigád (Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt és Csontos István) kilenc településen hajthatott végre zavartalanul gépfegyveres, Molotov-koktélos támadásokat magyar cigány honfitársaink ellen. A végeredmény: hat halott, öt sérült. Aztán persze kiderült: Kiss Istvánt szélsőséges nézetei miatt 2004-től megfigyelés alatt tartotta a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), amit éppen az első támadás előtt állítottak le (2008 elején), amikor információ vetődött fel, hogy fegyverkezésbe kezd. Kicsit sem gyanús, ugye? Majd az is lelepleződött, hogy a szakszolgálatok 2009 elején, az első támadás után egy évvel olyan információt kaptak, hogy Kiss István újabb fegyverkezésbe kezd, ám ezt nem vetették össze a korábbi, hasonló információk­kal. Minek?

Az is kitudódott: Csontos Istvánt korábban beszervezte a katonai elhárítás, és 2008 februárjáig jelentett. Ő maga ismerte be: a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosság után egy hónappal, májusban találkozott tartótisztjével, és ott szóba került a romák elleni támadássorozat ügyében kitűzött százmilliós nyomravezetői díj, amelyre utalva azt mondta: „jól jönne neki”. A tartótisztje azonban ezt nem ítélte érdemi információnak. Milyen különös „véletlen” ez is, ugye? Mohácsi Viktória egykori SZDSZ-es európai parlamenti képviselő 2012 decemberében a kanadai CBC állami televíziónak azt nyilatkozta: a Gyurcsány-kormány információ­kat tartott vissza, nehogy kiderüljön, állami tisztségviselőknek is közük lehetett a gyilkosságokhoz. A szintén volt SZDSZ-es Gulyás József pedig a Magyar Nemzetnek korábban azt nyilatkozta: a négy elítéltnek rejtve maradt segítői voltak. Hozzátette: a bűncselekményeket a négy elítélt követte el, ám voltak olyan segítőik, akik felkészítették őket a támadásokra. Ezt a sok pénzt, illetve önként segítő eszmetársakat is igénylő bűncselekmény-sorozatot a terheltek kizárólag katonai múltjuk során szerzett tudásuk alapján nem tudták volna ilyen magabiztossággal végrehajtani – emelte ki Gulyás József.

Az pedig végképp a maffiafilmek világába illő, ahogyan a magyar titkosszolgálat vezetője, Laborc Sándor egyeztetett a honi alvilág fejével, az akkor még szabadlábon lévő Portik Tamással 2008 júniusában a Vadrózsa étteremben. Szép barátilag elbeszélgettek arról, hogy a maffiózó segíteni szeretne a Gyurcsány-kormánynak a Fidesszel való leszámolásban. Milyen érdekes, hogy bár 2010 előtt is mindenki tudta (vagy sejtette), hogy Portik áll az alvilági leszámolások jó része mögött, mégsem volt börtönben. Inkább a titkosszolgálattal egyeztetett. Gyurcsányék idején a politika és a maffia összenőtt.

A fentiekből is kitűnik: nem csupán egy folytatás kellene az Elkxrtuknak, hanem egy több évados sorozat.

Borítókép: Részlet az Elkxrtuk című filmből (Fotó: Képkivágás/Elkxrtuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.