időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Itáliában is a gazdasági kérdések a döntők

Szajlai Csaba
2022.09.25. 07:58
Itáliában is a gazdasági kérdések a döntők

Szeptember 25-én, vasárnap sorsdöntő parlamenti választást rendeznek a csaknem hatvanmilliós Olaszországban. Komplett voksolás lesz: ezúttal első alkalommal a 18 év felettiek a képviselőház mellett a szenátus tagjait is megválaszthatják, míg mostanáig a felsőházi mandátumok odaítélésében csak a 25 év feletti választók vehettek részt. A felmérések szerint a mostani választás hatalmas részvétel és érdeklődés mellett zajlik majd Itáliában: nem pusztán nagypolitikai, hanem gazdasági tétje is lesz a pártok megméretésének.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI) jobboldali szövetsége megközelíti az ötvenszázalékos támogatottságot. Közben a felmérések arra is rámutatnak: az olaszokat mindenekelőtt saját anyagi helyzetük érdekli. Egészen pontosan: az Emg intézet elemzése alapján tíz olaszból hatot az ország gazdasága mellett a saját pénztárcája foglalkoztatja. Gyakorlatilag az nyeri a választást, aki meg tudja nyugtatni a lakosságot a növekvő inflációval és a rezsiköltségekkel szemben. Feltételezve a jobboldali választási szövetség győzelmét, akadnak olyan prognózisok, melyek szerint összejöhet a kétharmados parlamenti fölény is.

Nézzük, hogy mi is várhat az olasz gazdaságra! Maga a keretprogram az Olaszországért címet kapta, s kimondja, hogy Olaszország teljes jogú tagja az Európai Uniónak, a NATO-nak, valamint a nyugati világnak. Külpolitikai jelszóként a jobbközép a „több Olaszországot Európában, több Európát a világban” mondatot választotta.

Szemben az olasz jobboldalról szóló álhírekkel, a pártszövetség elkötelezett az euró, valamint az atlanti orientáció mellett, nem akarják „szétrobbantani” az Európai Uniót, ugyanakkor az európai stabilitási paktum és az unió gazdaságpolitikájának felülvizsgálatát – különösen energiaügyekben – követelni fogják Brüsszelben. A jobbközép gazdasági programjában a családoknak és a vállalkozásoknak adócsökkentést ígér, bizonyos jövedelem alatt egykulcsos adót vezetnének be. A családi adókedvezményekkel, az ifjú házasok lakástámogatásával szeretnék növelni a születésszámot.

Azonnal megszüntetnék a feltétel nélküli alapjövedelmet. Erről tudni kell, hogy a jobbközép az Öt Csillag Mozgalom kormánya által 2019-ben bevezetett állampolgársági jövedelem teljes eltörlését tervezi, és más eszközöket javasol a munka világába való visszavezetéshez. A tervek között olvasható a minimálnyugdíj emelése is, az összeg meghatározása nélkül. Közben a pártszövetség az energetika önállóságát hirdeti az 1987-ben betiltott atomenergia ismételt használatával. Külön fejezetet szentelnek a mezőgazdasági ágazat fellendítésének, melyet a jobboldal az ország jövőjének nevez.

A programban külön részben taglalják a környezeti, az oktatási, az ifjúsági, a kulturális terveket. Idetartozik, hogy új elem az elnöki rendszer sürgetése, valamint a nemzeti értékek és a haza védelme. Utóbbi valamiféle finom reakcióként is felfogható a jelenleg divatban lévő európai értékek úton-útfélen történő hangoztatására. Miközben Ukrajnát támogatni fogják, s mindent megtesznek a békepolitika érvényesítéséért, addig a dokumentumban nem esik szó a fegyverszállításokról. A gazdasági fejezetben a pandémia utáni uniós Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz (RRF) Olaszországnak szánt forrásai felhasználásának felülvizsgálása szerepel, miután arról a Giuseppe Conte, majd Mario Draghi vezette két előző kormány döntött.

A három párt előzetes megállapodása szerint a legtöbb szavazatot szerző politikus adja majd a miniszterelnök-jelöltet a választások után. Nem kétséges, hogy Giorgia Melonit fogják beterjeszteni, tekintettel arra, hogy ebben a jobboldali konglomerátumban a támogatottsága több mint duplája a második helyen álló Matteo Salviniénak. Meloni népszerűségének titka: sohasem kereste a kiskapukat csak azért, hogy kormányra kerülhessen, hanem mindig hűen követte az általa kitűzött célokat. Csak a választópolgárok felhatalmazásával, biztos lábakon állva szeretnék megvalósítani céljaikat. Egyébiránt az olasz jobboldal sem számít arra, hogy a következő időszak valami mesés kirándulás lesz, kormány még nem állt szemben egyszerre ennyi megoldandó válsággal. De ha most adódik lehetőség a választási győzelemre, akkor nem szabad meghátrálni.

A szerző a Figyelő.hu főszerkesztő-helyettese

Borítókép: Matteo Salvini a Liga vezetője, Silvio Berlusconi a hajrá Olaszország vezetője és Giorgia Meloni Olasz Testvérek vezetője (Fotó: AFP/Alberto Pizzoli)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.