idezojelek

Egy nyomot hagyó Golyó

Szentkirályi András „csupán” lapot, rovatot vezetett, ötleteket adott, szerkesztett és újságot csinált napestig. Mindhalálig.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Az újságíróember akkor veszi észre, hogy öregszik, amikor ráébred: egyre többször őt kérik, írjon búcsúztató cikket az eltávozó kollégáról. „Mégiscsak te ismerted a legrégebbről”, sóhajt ilyenkor a napos szerkesztő.

Egy ideje már én vagyok a Magyar Nemzet nekrológusa. Szomorú lépcsőfok ez a szerkesztőségi „ranglétrán”. Futnak az évek.

Pár napja szegény Szentkirályi András adott munkát. Kitolt velem, velünk. Nem volt szép tőled, Andris! Hová siettél?

Golyót – így hívta mindenki – tényleg régről ismertem, még az átkosból. Amikor 1984 végén a sportlaptól a New York-palotában székelő Magyar Hírlaphoz kerültem, ő már több éve a belpolitikai rovat úgynevezett tanácsi alrovatában írta a cikkeit. (Amennyire visszaemlékszem, ezt a kis csapatot a szerkesztőség renegátjai alkották. Azok, akik tudtak ugyan írni, ám mégsem volt rájuk igazán büszke az újság. Vezetőjük, Kiss Gy. János például állítólag „csinált valamit” ötvenhatban.)

Itt kilépek a műfajból, egy kanyart teszek. Különös újság volt az akkori Magyar Hírlap. Már azt se nagyon értette az ember, igazából mi szükség volt rá, amikor 1968-ban megalapították. Hiszen a pártállam egyszólamú propagandista szerepére bőségesen elég volt az MSZMP Népszabadsága és a bábszakszervezetek Népszavája. (A Hazafias Népfront napilapja, a kegyelemkenyéren tartott Magyar Nemzet a pártonkívülieket képviselte.)

A kormány félhivatalos lapjának mondott Magyar Hírlap csak úgy elvolt, mint a befőtt. Legalábbis a rendszerváltást megelőző évekig… Onnan kezdve viszont váratlanul nagyot változott. Szinte egyik napról a másikra kritikus, sőt rendszerkritikus cikkek jelentek meg az újságban. Először csak az állami bürokráciáról, a hivatalok packázásairól szóltak ezek az írások, később parlamenti bakikról, a választási rendszer elkerülhetetlen megújulásáról… A csúcsot az jelentette, amikor az újság mellékletének egyik terjedelmes cikke valamikor 1989 elején megírta: Kádár Jánosnak csúfos szerepe volt a Rajk-perben. Hoppá!

Pillanatok alatt megugrott a lap példányszáma. Közben egyre újabb leleplező cikkek, harcos publicisztikák jelentek, jelenhettek meg, méghozzá – és ezen lepődtünk meg legjobban – mindenféle retorziók nélkül. Máról holnapra rendszerváltó újsággá lett a Magyar Hírlap. Miközben „odakinn” még egypártrendszer volt Grósz Károllyal, Németh Miklóssal, felfegyverzett Munkásőrséggel. Még bent voltak az oroszok, még élt Kádár…

Az addig egységesnek látszó szerkesztőség egy csapásra afféle pilvaxos közösséggé lett – legalábbis a redakció harmada, negyede (köztük Golyó is) a hangadó Gazsó Ferivel és szegény Zelei Mikivel az élen. A hazai napisajtóban a Magyar Hírlap volt a rendszerváltó médium. Ezt a titulust viselte – viseltük – éveken keresztül.

De aztán jött az új (idegen) tulajdonos és az új főszerkesztő, a jámbor olvasó pedig egyszer csak azt vette észre, hogy az újságból már csak a választáson alulmaradt szabad demokraták hangja szól, Pető Ivánéké, Magyar Bálintéké… Az álrendszerváltóké.

Azoké, akik csakhamar keblükre ölelték a „szocialistákká szelídült” kommunistákat. Ahogyan azt eltervezték.

Vissza a kanyarból a nekrológba.  

A rendszerváltást komolyan gondoló kollégák – ki előbb, ki utóbb – persze eljöttek a csalfa újságtól. Golyó is.  

Hogy tágasabb lett volna kívül, azt nem mondanám, hiszen nemzeti sajtó 2010-ig csupán nyomokban létezett: Új Magyarország, Demokrata, Magyar Fórum, később Magyar Nemzet, meg egy megtűrt rovat a Magyar Rádióban, a Vasárnapi Újság. Nagyjából ennyi. A kicsi, de elszánt csapatban természetesen Szentkirályi Andris is ott volt. Igaz, nevével keveset találkozott az olvasó, hiszen ő keveset írt, nem ez volt a reszortja – ő „csupán” lapot, rovatot vezetett, ötleteket adott, szerkesztett és újságot csinált napestig. Előbb az Új (Napi) Magyarországnál, majd a Magyar Nemzetnél, végül a PestiSrácoknál haláláig. Mindhalálig.

(A nekrológus címet keres az írásához, de nem találja az igazit. Ahhoz egy vérbeli szerkesztő kellene. Egy Szentkirályi András.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.