idezojelek

Állandósult a baloldal nemzetietlensége

A külhoni magyarok ellen politizálni erkölcsi mélypontot jelent. A magyarországi baloldalt ez nem zavarja.

Cikk kép: undefined

Szorító érzés a gyomorban, enyhe émelygés az urnazárást követő eredményhirdetéskor. Vannak emlékek, amelyek mélyen beépülnek az ember tudatába, bármikor részletesen felidézhetők. A Magyar Nemzet külpolitikai rovatában vártam meg a hivatalos közlést a népszavazás végkifejletéről. Tizennyolc évvel ezelőtt, december 5-én a baljós híresztelések ellenére egészen estig próbáltam naivan bizakodó maradni. Aztán jött a hivatalos, érzelemmentes hírközlés: érvénytelen lett a referendum, melyen szűk többségbe kerültek a határon túliak mellett leadott szavazatok.

Gyorsan távoztam a szerkesztőségből, gyalog indultam hazafelé. Akkor már közel tizennégy éve éltem az anyaországban. Figyeltem az embereket az utcán. Próbáltam kitalálni, ő szavazott-e. S ha igen, hogyan? Ha megtudná, hogy Erdélyből származom, miként reagálna? Hatott-e rá a baloldal gyűlöletkampánya? Szocialista szavazó-e, aki készpénznek vette Kovács László MSZP-elnöknek a 2002-es választási kampány bevezetőjében elmondott beszédét, miszerint „a kormány [az Orbán-kabinet] oda jutott, hogy egyelőre huszonhárommillió román állampolgár, de potenciálisan a Kárpát-medence valamennyi lakosa, sőt összességében mintegy nyolcvanmillió ember számára nyitotta meg a magyar munkaerőpiacot [az Orbán–Nastase-megállapodással]”.

– Nem tudom, van-e önök között egyetlenegy is, aki megvizsgálta, miként hat a népszavazásra feltett kezdeményezés a jövőben, és miként hathat a magyar oktatás egész rendszerére, az egészségügy egész rendszerére, a szociális feladatok ellátására, hat-e, hathat-e azokra az adókra, amelyekből mindezt finanszírozni kell, azokra a társadalombiztosítási befizetésekre, amelyekből mindezt finanszírozni kell – ezt már az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc mondta november 2-i parlamenti felszólalásában, egyfajta hangolásként. Az ezt követő kampány aljasságát talán a szocialisták által Rákoskeresztúron terjesztett röplap foglalja össze a legtömörebben: „Ne fizessünk rá a kettős állampolgárságra! Ne fizessünk havi húszezer forintot családunk pénzéből! Ne fizessünk mások helyett adót, nyugdíjat! Ne fizessünk állásunkkal az olcsó határon túli munkavállalók miatt! Ne fizessünk álmainkkal, mert nehezedik a lakáshelyzet! A kettős állampolgárság a határon túliak számára nem megoldás, viszont az országnak és nekünk jelentős teher. December 5-én szavazzunk nemmel!”

Ami ezután következett, ismerjük. A hazug, megtévesztő kampány és a külhoniak megalázása csak a kezdet volt Magyarország rendszerváltás utáni legsötétebb nyolc évében. Ennek vetett véget szimbolikusan is a jobboldal 2010-es választási győzelme után elfogadott törvény a kedvezményes honosításról. Elkezdődött az a tudatos, de pragmatikus nemzetegyesítő folyamat, amely a határon túliaknak a megmaradás reményén túl visszahozta a Magyarország iránti bizalmat is. Erre az irányra mondanak igent a külhoniak, amikor nyolcvan-kilencven százalékos arányban támogatják a jobboldalt a választásokon.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogos a kérdés, hogy a sikeres nemzetpolitikai fordulat után tizenkét esztendővel érdemes-e még mindig megemlékezni a gyalázatos december 5-ről. A válasz azért egyértelműen igen, mert az akkori főszereplő ma is itt van közöttünk. Ugyanazt mondja, ugyanazt teszi. A legutóbbi választási kampányban Gyurcsány neje, a DK régi-új miniszterelnök-jelöltje azzal nyugtatta meg híveit, hogy a külhoni magyarok szavazati jogával kapcsolatban a DK-álláspont nem változott. „Csak az szavazzon Magyarországon, aki itt él” – szólt a kampányjelszó, amelyhez a közösségi oldalakon azonnal érkeztek a határon túliakat lerománozó, leszlovákozó gyalázkodások.

A DK egy másik politikusa, Vadai Ágnes a járványkezeléssel összefüggésben a 2004-es minta szerint támadta a külhoniakat: „Jönnek! Felvenni a nyugdíjat, vásárolni, és a hírek szerint oltakozni is.” Változott-e bármi is a baloldalon? Miben különbözik tőlük a szélsőjobbról balra húzó Jobbik, amelyiknek nem tetszik a határon túliak szavazati jogának jelenlegi szabályozása? Vagy a romániai, szlovákiai választásokon a hozzá ideológiailag közel álló román, illetve szlovák pártoknak kampányoló Momentum?

Nem lehet elég sokszor leírni, elmondani, hogy Romániában – de Szlovákiában, Szerbiában is – még feltételezni is abszurd azt a politikai képletet, amit a magyar baloldal nyíltan képvisel. Keleti szomszédunknál elképzelhetetlen egy olyan választási hadjárat, melynek során egy párt a Moldovai Köztársaságban élő, román állampolgársággal is rendelkező moldovai románok szavazati jogának megvonásával kampányol.

Nem létezik olyan kisebb vagy nagyobb román jobboldali, baloldali, liberális formáció, amely a Moldovában élő románság állampolgársággal járó jogainak megnyirbálását tervezi. Irreális helyzet az is, hogy valamelyik romániai formáció egy túlnyomó többségében orosz nemzetiségű politikusokat tömörítő moldovai párt támogatására szólítsa a Prut folyó keleti oldalán élő románokat. A Moldovai Köztársaságban élő románok ellen kampányolni, velük riogatni, heccelni Romániában megbocsáthatatlan bűn.

Nálunk sincs ez másként: a külhoni magyarok ellen politizálni erkölcsi mélypontot jelent. A különbség az, hogy a magyarországi baloldalt ez nem zavarja.

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.