idezojelek

Sokan látnák Trumpot bilincsben

Az elhúzódó háború mellett egy esetleges vádemelés is kedvezhet a volt elnöknek.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Az amerikaiak – kis túlzással – kétféle módon rendezik a konfliktusaikat: lelövik vagy beperelik egymást. Minden egyes nap több mint száz amerikaival végez golyó, és évi 150 ezer perük van. Egy ponton mindkettőhöz kell ügyvéd. Nem csoda, hogy 1,3 millió jogász rója a köröket az országban – ez nemcsak számszerű, de népességarányos világrekord is. Megesik, hogy az ügyvéd is ügyvédre szorul, mint Michael Cohen, Donald Trump egykori kijáróembere. A börtönt is megjárt Cohen sikerkönyve dacára csak mellékszereplő abban a potenciális büntetőügyben, amely hetek óta lázban tartja Amerikát. Stormy Daniels pornószínésznőnek (tisztes polgári nevén Stephanie Clifford) is csak epizódszerep jutott. Az egyik főszereplő Trump, a Danielsnek fizetett hallgatási pénz miatt, amelyet Cohen intézett a 2016-os elnökválasztási kampány idején. A másik pedig egy Alvin Bragg nevű manhattani ügyész. Két beszélő név: a Trump jelentése adu, a braggingé pedig hencegés. Mintha csak Bragg azzal kérkedne: most aztán megcsípheti élete vádlottját!

Amerika egy hete azt várja, büntetővádat emelnek-e Trump ellen annak velejáróival együtt. A bögrefotónak nevezett bűnügyi fényképezkedéssel, a Miranda-jogok felolvasásával, esetleg akár Trump megbilincselésével is, mielőtt a bíró elé vezetnék. Ha ez megtörténik, az az év fotója lesz Amerikában. Ezt a volt elnök is tudja, sőt várja – jól sejtve, hogy így könnyen a maga javára fordíthatja az ügyet a közelgő elnökválasztás előtt. Szombati kampányindító beszédében Trump a Demokrata Párt által manipulált igazságszolgáltatás áldozatának nevezte magát.

A republikánusok boszorkányüldözésről beszélnek. Amerikában párthovatartozás szerint választják a szövetségi ügyészeket, mintha politikusok lennének. Még előválasztásaik is vannak. Bragg demokrata párti, úgynevezett reformügyész, amiről mindjárt világos lesz, mit is jelent.

Képzeljük magunk elé a The New York ­Times lapindító értekezletét, amelyen a szerkesztője azt mondja Linda Qiu kolléganőnek: írjon „tényellenőrcikket” arról, hogy nem is Soros György pénzelte Bragget. (A tényellenőr olyan liberális filozófuskirály, aki természetfeletti képességei birtokában ellenőrizheti a tényt, de te őt nem ellenőrizheted: ha feltárod a kapcsolatrendszerét, másik hívószót varrnak a nyakadba: összeesküvés-elmélet.) Erre Linda kolléganő azt mondja: De szerkesztő úr, hiszen pénzelte! Mire a szerkesztő: Jó, akkor írja meg, hogy pénzelte, de mégsem pénzelte! Nem hallott még a kettős igazság taná­ról?! Kenje el valahogy a sztorit!

Linda Qiu szépen elkente, meg kell hagyni. Megírja, hogy „van pénzügyi kapcsolat” Soros és Bragg között, de azért „félrevezető” azt állítani, hogy előbbi megvásárolta volna utóbbit. Majd hosszasan ecseteli, hogy ők ketten soha nem is találkoztak, sőt Filantróp György devizabelföldi nem közvetlenül adta át neki az összeget: egymillió dollárt utalt egy szervezetnek, amely pedig félmilliót Braggnek. Nahát! Úgy pénzelte, hogy nem is pénzelte! Nem zseniális? Ezzel az izzadságszagú újságírással bizonyára érdemes volt eltölteni fél napot. Soros a „nyílt társadalom” elképzelése alapján felszántaná az Egyesült Államokat, és ha már arra jár, akkor holnapra megforgatja az egész világot. E törekvése keretében támogatja az amerikai baloldal igazságszolgáltatási szárnyaként működő úgynevezett reform­ügyészek választási kampányát. Személyesen legfeljebb egy futballstadionban találkozhatna velük, ahová nemcsak a pénzt kellene furgonokkal szállítania, de a borítékokat is. A módszert ismerjük a magyarországi dollárbaloldal finanszírozásának történetéből.

Úgy fest, 2024-ben újra Trump és Joe Biden csaphat össze a Fehér Házért. Trump nagy előnye, hogy nem fognak rajta a karaktergyilkosság hagyományos eszközei. Hosszú évek lejárató médiakampánya dacára 2016 és 2020 között tizenegymillió fővel növelte a szavazótáborát. Akik rá szavaztak, nem azért tették, mert valaha is szent embernek gondolták – fogalmazzunk úgy, tisztában voltak azzal, hogy Trump egy New York-i nagyvállalkozó stílusában szolgálja a konzervatív értékeket. Abban a reményben adták rá a voksukat, hogy felrázza és újra az első helyre teszi, a globális érdekek elébe sorolja Amerikát és az amerikai kisember szempontjait. Trump Hillary Clintonnal szemben Washingtonban, a globalizmus fővárosában kapta a legkevesebb voksot, mindössze négy százalékot, és a főként fehér kisemberek lakta Nyugat-Virginiában a legtöbbet (68-at), ahol Clinton egy idejétmúlt iparág képviselőiként röhögte ki a szénbányászokat. Amerikában – ahol velünk ellentétben nem keresik, hanem csinálják (make) a pénzt – szinte minden és mindenki termék.

Trump karakteres politikai termék. A 2016-os kampányban nemcsak termetével és védjegyévé vált pamacsfrizurájával tűnt ki republikánus előválasztási ellenfelei közül, hanem karizmájával is – pedig nem kontírozó könyvelőkkel, hanem kormányzókkal és szenátorokkal állt szemben. Betartotta, amit ígért, felrázta Amerikát, ha ezért számtalan csatába bocsátkozott is a vele szemben kétszer is politikai bírósággá alakult kongresszussal, az igaz­ságszolgáltatással, a magát az ország irányítói­nak képzelő államapparátussal és saját embereivel is.

Botcsinálta politikusként Trump komolyan gondolta, hogy elnökként ő irányítsa az Egyesült Államokat, ahogy mondjuk egy New York-i ingatlanfejlesztő céget. Nem látta előre a láthatatlan falakat, azt, hogyan szúr ki vele a saját apparátusa a temérdek kiszivárogtatással, hol és mivel sért lépten-nyomon érdekeket és milyen mozgósítóereje van a folyamatos lejárató kampánynak, a világvége-rio­gatásoknak.

Van az amerikai képviselőháznak egy fura nevű bizottsága, az „utak és módok”. Biden, aki harminchat évig volt szenátor és nyolcig Barack Obama alelnöke, tökéletesen ismeri az utakat és módokat: népes családjával együtt profin gyakorolva a delaware-i módszernek nevezett szoft korrupciót. Kaparj, kurta, neked is lesz! Ahogy a nem különösebben karakteres Joe egyre jobban bedolgozta magát Washingtonban, a rokonsága ezt felhasználva gyűjtögette a dollárokat. A sok-sok fegyelmezett Biden rokon pechje, hogy az elnök botrányhős fia, Hunter nyomán váratlanul sok visszás dolog került felszínre.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De Biden nem ezért nem jó politikai termék. Hanem mert gyenge, sodródó, mentálisan is megroggyant figura az erős emberek országában. Trump sokaknak túl erős volt, Biden viszont a legtöbbek szerint gyenge.

2020-as kampányában, majd beiktatási beszédében azt ígérte, újraegyesíti az amerikaiakat. Elhitették ugyanis, hogy a megosztottságot Trump okozta. Amerika most is megosztott, pedig Trump az elmúlt két évben Floridában golfozott. Valamikor a demokrata és a republikánus címkézést nem kellett véresen komolyan venni. George W. Bush elnökségének fantasztikus éveit – amikor Amerika éppen Afganisztánban és Irakban építette a demokráciát, az ismert eredménnyel – Trump a demokrata oldalon, Michael Bloomberg pedig a republikánuson töltötte. Aztán cseréltek. Ma ez elképzelhetetlen.

Az amerikaiakat nem Trump, hanem a permanens forradalommá lett őrület, a most már egy hatalmas bevándorlóországhoz képest is irdatlan mennyiségű új bevándorló (sátorozó nagyvárosi hajléktalan, gyerekrabszolga, szenvedélybeteg stb.), a „woke”, a kritikai fajelmélet, valamint az emberi mivoltot átértékelő genderideológia ugrasztja egymásnak. A legújabb őrület Biden feltétel nélküli, időhöz sem kötött kiállása az ukránok és egy olyan háború mellett, amelyben (ahogy Dan Steinbock írta e hasábokon) „az ukránok dolga, hogy meghaljanak benne”. Márpedig ezt az amerikai közvélemény – nem az ukránokat sajnálva, hanem a saját érdekét, az otthoni bajokat, az inflációt és a bankcsődöket nézve – előbb el fogja unni, mint hogy a háború véget érne.

Trump az „ilyen még soha nem volt” sorozatos példája. Előtte soha nem lett még senki amerikai elnök érdemi politikai vagy katonai múlt nélkül. Soha nem indítottak elnök ellen kétszer impeachmentet, alkotmányos vádemelési eljárást. Soha nem vittek el volt elnököt bilincsben (talán nem is fognak).

De volt-e már olyan elnök, aki négy évet pihent, mielőtt újra elnök lett volna? Volt, Grover Cleveland – igaz, ő nagyon régen.

Borítókép: A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a texasi Waco városban tartott kampányrendezvényen 2023. március 25-én. (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.