idezojelek

Maszkabál nyáron

Bár nincs járvány, a tömegközlekedési járműveken ismét vannak, akik védőmaszkot viselnek, csak éppen szabálytalanul.

Borsodi Attila avatarja
Borsodi Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: MW Bulvár/Markovics Gábor

Kevesen gondoltak 2019 végén arra, hogy az emberiségnek újra egy hatalmas, tíz- és százmilliókat fenyegető világjárvánnyal kell majd szembenéznie. Joggal gondolhattuk, remélhettük, hogy hasonló sorscsapásokról mi és az utó­daink már csak a történelemkönyvekben olvashatunk, a legtöbben talán előzőleg nem hallották a pandémia kifejezést. Aztán jött 2020 eleje, és minden megváltozott, megjelent a koronavírus-járvány, a kór az egész világon elterjedt, március 4-én pedig már a pandémia első regisztrált magyarországi esetét is bejelentették. 

Egy héttel később országos veszélyhelyzetet hirdettek ki, amellyel különleges jogrend lépett életbe Magyarországon. Miként a világ legtöbb államában, hazánkban is olyan intézkedéseket vezettek be, amelyekkel igyekeztek fékezni a járvány terjedését, de ezzel az emberek mindennapi életét jelentősen korlátozták. Április végétől pedig már kötelező volt maszkkal, kendővel vagy sállal eltakarni az arcát annak, aki igénybe vette a tömegközlekedést. 

A maszkviselésnek érdekes lélektana volt. Eleinte, még a korlátozó intézkedések bevezetése előtt csak azok viseltek maszkot, akik nagyon féltek a koronavírus-járványtól. A többiek közül pedig sokan furcsán néztek azokra, akik a buszon, villamoson vagy éppen vonaton eltakarták az arcukat. Csodabogárnak tartották őket, és sokan, nem csak magukban, meg is mosolyogták őket. 

Aztán ahogy nőtt a fertőzöttek száma, és az emberek egymás után estek áldozatul a betegségnek – már a szigorítás előtt is –, egyre többen szereztek be maszkot és takarták el az arcukat. Mind többen érezték azt, hogy ha nem védekeznek, akkor ők lesznek a következők, akik rontani fogják a hazai statisztikai adatokat.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A maszkcsatának újabb lendületet adott a korlátozó intézkedések bevezetése, mert attól kezdve azok kerültek elenyésző kisebbségbe, akik nem takarták el az arcukat. Ők hamar fennakadhattak az ellenőrzéseken, emellett a túlnyomó többség céltáblájává is váltak azoknak, akik félelemből vagy jogkövető magatartástól vezérelve hajlandók voltak maszkot hordani.  A vírustagadók, tiltakozók zöme ezek hatására változatos eszközökhöz nyúlt, volt, aki a pulóverje, inge, blúza mögé bújt, mások sállal takarták el az arcukat. Megint mások hajlandók voltak maszkot viselni, de a ruhából készült házi vagy a nagyüzemből kikerült, a sok hónapos használattól idővel totálisan bolyhossá vált gyári változatot a fejük tetejére vagy éppen az állukra húzták. A diszkrétebbek csak az orrukat vagy a szájukat hagyták szabadon. Mindenki azt gondolta, hogy aki így próbál eleget tenni a jogszabályi kötelezettségnek, az kizárólag a tiltakozók kis számú, de annál masszívabb táborát erősíti. Így gondoltam ezt akkor magam is.

Soha nem hittem volna, de napjainkban kell rájönnöm arra, hogy a helyzet ennél bonyolultabb. Azok után, hogy feloldották a korlátozásokat, szinte eltűntek a maszkot viselő utasok a tömegközlekedési eszközökről. Néha lehetett csak látni egy-egy embert, elsősorban külföldi turistát, aki úgy utazott a buszon, villamos és metrón, hogy eltakarta az arcát. 

Ezzel az óvintézkedéssel egy kicsit mindannyiunkat a koronavírus-járvány durva szakaszaira emlékeztettek, amitől gondolatban szabadulni próbáltunk. Aztán 

a közelmúltban újra megjelent a korábban tiltakozóknak gondolt utasok egy-egy tagja a tömegközlekedési járműveken, olyanok, akik ismét az orrukat, szájukat vagy mindkettőt szabadon hagyva, esetleg az állukra húzva viselik a maszkot. A kérdés az: miért? Ezzel a használattal ugyanis a maszk nem véd semmitől, tiltakozni viszont jelenleg nincs miért.

Vajon ennyire hiányzik egyeseknek a maszk? Divatot akarnak teremteni? Vagy csak elindult a nyári maszkabál? Ez egy olyan kérdés, amit nem merek nekik feltenni.

Borítókép: Illusztráció. Amikor még kötelező volt a maszkviselés a BKK járatain  (Fotó: MW Bulvár/Markovics Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.