idezojelek

Az ukránok követhetnék a szerbek példáját

Vajon kiknek a szabadságát védelmezi Ukrajna kormánya, amikor a nemzeti kisebbségekkel úgy bánik, ahogyan sehol Európában?

Bánó Attila avatarja
Bánó Attila
Cikk kép: undefined

Alekszandar Vucsics szerb államfő minapi, szabadkai beszédében olyan véleményt fogalmazott meg, amely felettébb jólesett a magyar füleknek. A szerb és a magyar nép barátságát olyan szintűnek nevezte, mint amikor egy mérkőzésen Magyarország játszik és a szerbek nekik szurkolnak, illetve ha Szerbia mérkőzik, akkor a magyarországi magyarok is őket buzdítják. Az elnök hozzátette: és teszik ezt tiszta szívből. Valóban, 

az utóbbi években örömmel szemléltük azt a baráti közeledést, amelynek – főként Orbán Viktor és Alekszandar Vucsics erőfeszítéseinek köszönhetően – egyre több jele mutatkozott. Örömmel szemléltük, hiszen történelmünk során nem volt ritka a szerbekkel való összeütközés, a különféle sérelmek miatt kialakult feszültség.

Úgy tűnik, hozzá kell szoknunk, hogy a szomszédos országokban, amelyekben nagy számban élnek őshonos magyar kisebbségek, időről időre fellángol a magyarellenesség, a magyarokkal szembeni gyűlölet. E téren manapság főként az ukrán és a román szélsőséges nacionalisták szolgáltatnak példát (Szlovákiában mintha javulna a helyzet), s hiába dolgoznak szorgalmasan a jó kapcsolatok erősítésében érdekelt szervezetek és közéleti emberek, hiába hallani olykor józan hangokat, a rosszindulat ostoba megnyilvánulásai továbbra is mérgezik a levegőt.

A műveletlenség, a tájékozatlanság melegágya az idegengyűlöletnek, és tudjuk, minden népnek megvan a maga csőcseléke. Az országok közötti különbségeket ott lehet tetten érni, hogy az adott jogi és politikai környezet miként viszonyul a civilizálatlan jelenségekhez, miként tűri vagy szankcionálja azokat. Legrosszabb esetben sajnos nemcsak tűri, hanem a jogalkotás eszközeivel támogatja is ezeket, miként ezt újabban Ukrajnában láthatjuk, a kárpátaljai magyarokkal szembeni drasztikus intézkedések nyomán.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi beregszászi látogatása, Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel folytatott megbeszélései azt a reményt keltették, hogy talán történnek ukrán kormányzati lépések a magyar nyelvű iskolai oktatással, a nyelvhasználattal, a magyar szimbólumokkal kapcsolatos törvényi szigorítások enyhítése terén. 

Nos, Zelenszkij beregszászi nyilatkozatában semmi ilyet nem ígért. Fontosnak tartotta viszont megemlíteni, hogy „mi valamennyien Ukrajna állampolgárai vagyunk”, s a szovjet időkre emlékeztetve hozzátette, hogy

az a rendszer rabságot és szenvedést hozott az Európának e részé­ben élő népeknek – ukránoknak, magyaroknak, lengyeleknek, cseheknek és másoknak. Ukrajna győzelme mindenkit meg fog menteni Európában, hála hőseink kitartásának.

Azóta kiderült, hogy az ukrán hatóságok mit szűrtek le elnökük szavaiból, ugyanis a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyar igazgatójának indokolatlan menesztését követően az idei tanévnyitón megtiltották a magyar nemzeti szimbólumok használatát és a magyar nemzeti himnusz eléneklését. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpoliti­káért felelős államtitkára elfogadhatatlannak nevezte a magyarellenes intézkedést. Nyilatkozatában rámutatott, hogy a munkácsi kistérségben folyamatossá váltak a magyarellenes megnyilvánulások, s ezek ellen az ukrán kormányzat nem lép fel.

 

Az iskola tantestülete és a szülők nemzeti színű gyertyát tartva, néma sorfalat álltak, majd Reményik Sándor Templom és iskola című versével is tiltakoztak, de ennél többet nem tehettek. Az önkényes intézkedések miatt Potápi államtitkár kérte Zelenszkij elnök beavatkozását, de aligha várható, hogy az ukrán felső vezetés éppen most fog lépni a magyarok érdekében.

Szívesen megkérném az ukrán elnököt, mutasson akár egyetlen Magyarországon élő ukrán vagy más nemzetiségű közösséget, amelynek a magyar hatóságok tiltják vagy tiltották a nyelvhasználatát, az anyanyelvi oktatását, nemzeti jelképeinek használatát. Márpedig Ukrajnában durván megsértik a nemzetiségek efféle jogait. Abban az Ukrajnában teszik ezt, amelynek a zászlai Európa-szerte lobognak, mint a demokráciát és a szabadságot védelmező nemzet jelképei. Ám feltehetjük a kérdést: vajon kiknek a szabadságát védelmezi Ukrajna kormánya, amikor a nemzeti kisebbségekkel úgy bánik, ahogyan sehol Európában?

Nincs más választásunk − helyükön kell kezelni az ellenséges megnyilvánulásokat, és higgadtan, nagy türelemmel tovább haladni a megkezdett úton. És persze hinnünk kell abban, hogy a jó előbb-utóbb győz a gonosz indulatok felett.

A szerző író, újságíró

Borítókép: A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.