idezojelek

Nem kérjük a silány gabonát, hiába perel Ukrajna

Az ukránokat nem érdekli a megkárosított lengyel, szlovák és magyar gazdák iránti szolidaritás.

Bánó Attila avatarja
Bánó Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Tudom, hogy élnek ezen a szépséges, Istentől megáldott magyar földön olyan „honfitársaink” is, akiknek rettentően tetszik ez a mostani Európai Unió, a maga globalista, balliberális vezetésével együtt. Sőt csakis így tetszik nekik. Mert ugye van abban valami szeretni való, ha a baloldali háttérhatalom pénzén hizlalt média segítségével folyamatosan moshatjuk az európai agyakat, s elhitetjük a közvéleménnyel, hogy a nemzetben való gondolkodás ellensége a haladásnak. 

Az unió jelenlegi vezetése pórázon vezetett kutyaként követi az USA liberális urainak útmutatásait és kényszeríti a tagországokra az eszement dönté­seit. Ezek pedig élesen szembemennek a tagországok nemzeti érdekeivel, már ahol még jelent valamit ez a fogalom.

A NATO bővítésével, az alattomos ukrajnai oroszellenes, nyugatbarát fordulattal sikerült Oroszországot kellőképpen provokálni, majd a háború kitörését követően agresszorként megbélyegezni. Sikerült beadni az európai közvélemény hiszékeny részének, hogy a büntetőszankciók térdre kényszerítik az oroszokat, és az elzáródó kőolaj-, a felrobbanó földgázcsapok nem ártanak Európának. Miközben a kontinensen rohamosan növekedtek a polgárok kiadásai, csökkent az életszínvonal – mindez megtetézve a kezelhetetlen illegális migráció borzalmaival −, a gátlástalan brüsszeli elit úgy tett (és tesz), mintha jó irányba terelné a tagországok sorsát.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nos, nagyon úgy néz ki, hogy ezek a cseppet sem szimpatikus hölgyek és urak addig halmoznak hibát hibára, amíg az unió, ez az általuk építgetett repedező, roskadozó tákolmány egyszer csak összedől, s majd a romok alól harsoghatják, hogy minden rendben van. Ukrajna mértéktelen, feltétel nélküli támogatása is egyike az ostoba döntéseiknek. 

A fegyverszállítások, az ukrajnai gazdaság, közigazgatás, államapparátus életben tartására küldött hatalmas összegek, a menekültek támogatása hihetetlen terhet rónak a tagországokra. A Zelenszkij elnök által kikövetelt, egyre korszerűbb katonai eszközök ömlenek az országba, egyre jobban elnyújtva a felesleges emberáldozatokkal járó, értelmetlen háborút, de a felelős döntéshozókat ez sem érdekli, hiszen a fegyvergyártók elégedettek.

És mintha mindez nem lenne elég, Brüsszel az ukrán gabonával is idegesíti Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia gazdálkodóit. Tudjuk, hogy a kétes minőségű ukrán gabona nem jutott el azokba a célországokba, ahova állítólag szánták, ezzel szemben eljutott az európai gabonapiacra, rendesen letörve az árakat, hatalmas károkat okozva a gazdáknak. 

Az érintett országok kérésére az unió nagy kegyesen pár hónapos behozatali tilalmat rendelt el az ukrán gabonára − amely mellesleg főként amerikai kézben lévő ukrán termőföldről származik −, de a határidőt nem kívánja meghosszabbítani. A tilalmat hazánkkal együtt három ország nemzeti hatáskörben fenntartotta, mire Ukrajna pert indított ellenünk a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Julija Szviridenko ukrán gazdasági miniszter a Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen indított perrel kapcsolatban többek között kijelentette: 

Reméljük, hogy ezek az államok megszüntetik a korlátozásaikat, és nekünk nem sokáig kell a bíróságokon tisztázni a viszonyokat. Szolidaritásra van szükségünk velük és a gazdálkodók érdekeinek védelmében.

A miniszter asszony a gazdálkodók iránti szolidaritásról beszélt, ami egészen elképesztő cinizmus. Egyrészt, mert tudjuk, hogy az ukrán gabona zöme nem az ottani kistermelőktől, hanem idegen kézben lévő termőföldekről származik, másrészt azért, mert az ukránokat nem érdekli a megkárosított lengyel, szlovák és magyar gazdák iránti szolidaritás. Az pedig végképp nem érdekli őket, hogy a rossz minőségű gabonájuk nem felel meg az EU előírásainak.

Nem tudjuk, mi lesz a per kimenetele, de nem véletlenül mondta Nagy István agrárminiszter, hogy az Európai Unió vezetői nem az unió, hanem a nemzetközi, multinacionális nagytőke érdekeit védik. Igaza van, ezt minden intézkedésük alátámasztja.

Talán nem meglepő, hogy az ukránok nem perlik Romániát, pedig a romániai gazdák is aggódhatnak a káraik miatt. Igaz, egy hónappal ott is meghosszabbították a tilalmat, de Marcel Ciolacu miniszterelnök – követve a román különutas hagyományokat – sietett tárgyalni Ursula von der Leyennel és Denisz Smihal ukrán kormányfővel. Ciolacu ezután úgy nyilatkozott, hogy várja az ukrán cselekvési terv bemutatását, és ennek alapján dönt a későbbi lépésekről.

Miféle cselekvési terv jöhet itt szóba? Az ukránok nem véletlenül indítottak pert a gabonájuk uniós piacokra történő bejuttatása érdekében. Sajnos, e tekintetben nem esélytelenek, mert a mai Nyugat politikai vezetői lihegve lesik, miként teljesíthetik az ukránok arcátlan követeléseit. Hogy ezt éppen olyan országokkal szemben teszik, amelyek ukrán menekültek millióit fogadták be és százféle módon segítik Ukrajnát, az nem érdekli őket.

Mit is kellene szeretnünk ezen az Európai Unión?

A szerző író, újságíró

Borítókép: A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei mintát vesznek egy Ukrajna felől érkezett tranzitkamion kukoricaszállítmányából a záhonyi közúti határátkelőhelyen (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.