idezojelek

Céllövölde – olaszok hihetetlen kalandjai

Tisztára mint a nemi eltévelyedések a panoptikumban, ahogyan azt Pepin bácsi oly szépen megfogalmazta.

Hegyi Zoltán avatarja
Hegyi Zoltán
Cikk kép: undefined
Fotó: MATTES René /Hemis/AFP

És tényleg van itt már minden, mint egy céllövöldében. Tisztára mint a nemi eltévelyedések a panoptikumban, ahogyan azt Pepin bácsi oly szépen megfogalmazta. Aztán meg az ébredezés zajai egy fagyos reggelen. Polgárháborúk előérzete. Emberkísérletek, tűréshatárok feszegetése.
Nézzük például az olaszokat, őket amúgy is érdemes nézegetni. És a napokban azt is megtudhattuk, milyen mostanában a halál Velencében. Házaspár sétálgat békésen a városban. Rájuk támad két tunéziai migráns. Elsősorban a feleségre fókuszálnak nagy bátran. 

Ebben eddig nincsen semmi különös, mondhatnánk ökölbe szoruló kézzel a zsebünkben, az utcai terror mindennapossá vált Írországtól Franciaországig és Németországig, késsel, kalapáccsal, bármi előkerülhet. Esetleg tízen egy lányra.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Na de vissza Velencébe! Miközben a nőt molesztálják, a férfi lelép. Gyáva nyúl, mondhatnánk elhamarkodottan, vagy esetleg besokkolt, ki tudja, kiből mi jön ki vészhelyzetben. Ámde nem. Az olasz férfi és egyben férj hamarosan visszatér, és egy puskával (!) ledurrantja a két tunéziait. Bumm sakalaka. Azért ezt a sztorit azóta próbálom vizualizálni, mert a hír meglehetősen szűkszavú, sőt kurta. Szóval hogy mi is történt konkrétan? Tudott a közelben egy nyitva tartó fegyverboltot? Nem messze lakik a tett helyszínétől, hazaugrott, leakasztotta a puskát a fogasról, visszaballagott, oszt sziasztok? Na és mi lesz ezután, már úgy jogilag? Önvédelem, hirtelen felindulás, ne adj isten rasszista indíték? Hogy hová fut majd ki a maszatolás, abból is lesz majd hír?

Az mindenesetre tuti, hogy hősünk máris felhímezte magát az új barbarizmus elleni harc zászlajára.

 Mindenki szerencséjére nem vagyok jogász, viszont szeretek enni, és fanatikus rajongóként tekintek az olasz konyhára. Már amennyiben van ilyen, de most nem merülnék el a régiók gyönyörűséges útvesztőiben. Zárójel. Az előző történetben az a borzasztó, hogy az egyik pompás trieszti trattoriát egy tuné­ziai srác viszi, de amennyiben elszabadul a pokol, amihez már igen közel járunk, mert vészesen fogy a türelem, akkor senkit sem érdekel majd a szakértelme.

Az van viszont, hogy az olaszok egyetlen szépen kivitelezett kézmozdulattal (ebben is jók) betiltották az álhúst, azaz a műszemetet.

Finomabban fogalmazva, Olaszország a világon elsőként megtiltotta az állatok vágása nélkül, laboratóriumi körülmények között, sejtek tenyésztésével előállított húsok forgalmazását. Érdemes ezen a ponton idézni az ország agrárminiszterének, Francesco Lollobrigidának idevonatkozó szavait. (Annál is inkább, mert Gina nevű nagynénje, az isteni Lollo alighanem helyeslően bólogat valamelyik égi teraszról.) 

Az egészség, az olasz termelési rendszer, munkahelyek ezreinek megvédése, kultúránk és hagyományaink megőrzése érdekében Olaszország lesz az első, amely megvédi magát a szintetikus élelmiszerek társadalmi és gazdasági kockázataitól.


Világos beszéd. Akinek meg ezek után kedve támad mesterséges ossobucót barkácsolni a sufniban, az tíz- és hatvanezer euró közötti bírsággal kalkulálhat. A radikális vegánok, akiket a nagyszerű Anthony Bourdain a vegetáriánusok Hezbollahjának nevezett, nyilván hörögnek, de a nonnák legalább nem pördülnek meg a sírjukban. Félreértés ne essék, magam sem vagyok oda a csirkegyárakért és a mezőgazdaság-iparért, ostorozom azokat eleget, de a szintetikus húsok szép új világa ugyanúgy elborzaszt, mint a bogárevés tagadhatatlanul haladó gondolata. Vagy mint egy feketevágás lehetősége az esseni kalifátusban.

És persze jön majd a szöveg megint a nyomtatott nyúlhús prófétáitól, hogy az állattenyésztés a felelős a klímaváltozásért.

 Igen, tudjuk, a tehenek kifinganak bennünket a világból, a Laci bá traktorja meg szétpöfögi a romantikus naplementét, az atomerőmű viszont azért sz…r, mert az meg nem. Az a mázli, hogy a maradék normálisak láthatóan kezdenek ébredezni. Ellenállás nélkül pillanatokon belül beköszöntene egy olyan szép új világ, hogy attól koldulnánk. Totális központi kontrollal, mesterséges intelligen­ciával (az olaszok abból sem nagyon kérnek), hamis gulyással és párolt cincérrel.
Olyan szép lenne az az új világ, mint egy terhes férfi a brit Glamour magazin címlapján. És hát haladunk szépen, bele a progresszióba. A múlt század vége felé, valamikor a kilencvenes évek elején még a várandós Demi Moore-t nézegethettük hasonló pozitúrában. Így megy ez.

Borítókép: Egy olasz hentesüzletben nem éppen műhúst szeletelnek (Fotó: Mattes René/Hemis/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.