idezojelek

Melegebb éghajlatra küldte az MCC tanára a francia elnököt

A felelőtlen Macron nincs tisztában azzal, hogyan nézne ki egy modern világháború.

Bánó Attila avatarja
Bánó Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: AFP/Christoph Soeder

Sehogy sem akar abbamaradni az ukrajnai háború, és a nagypolitika megkergült prominensei egyre fenyegetőbb kijelentéseket tesznek. Mostanában nem szívesen hallgatok, olvasok finomkodó, mellébeszélő magyarázatokat, helyzetelemzéseket, mivel nagyra értékelem a bátor, szókimondó véleményeket, amilyeneket olyan kiváló biztonságpolitikai szakértőink fogalmaznak meg, mint Georg Spöttle, Horváth József, Robert C. Castel, Nógrádi György, Somkuti Bálint vagy éppen Krausz Tamás történész.

Ezek az urak ugyanis sokat tudnak, nem kertelnek, őszintén és kendőzetlenül beszélnek a jelenlegi háborús viszonyokról és a jövő kilátásairól. Kellenek az ilyen hangok, mert segítik a tájékozódásunkat a jobbról-balról érkező hírek zavaros és félelmetes dzsungelében. 

Az oroszok és az ukránok jól megszűrik, hogy mivel etessék az információkra éhes publikumot. Beszámolnak arról, hogy mekkora károkat okoztak a másiknak, milyen szépen helytállnak a frontokon, és persze arról is, hogy miért gonosz és gyűlölni való az ellenség.

Nehéz a propagandából és a dezinformációs özönből kihámozni a valóságot.

Amikor a fent említett urakat hallgatja az ember, nagyon sajnálja, hogy a remek elemzéseket nem hallja az agymosott nyugati polgár. Azért a nyugati és nem a keleti, mert a háborús uszítás ma nyugatról árad nagy erővel, uralva a média, a világháló megannyi fórumát. A provokatív üzengetések újabb lavináját Emmanuel Macron francia elnök indította el, amelyhez máris csatlakozott néhány mámoros állapotban leledző balliberális politikus. Ezzel kapcsolatban Somkuti Bálint a Hit Rádió Világok harca című műsorában kápráztatta el a hallgatóságát.

A hadtörténészként is ismert biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatótanára keresetlen szavakkal tette helyre a viszonylag fiatal Macron elnököt, aki olyan veszélyes politikai, netán történelmi szerepre vágyik, amelyben nem számol a kijelentései következményeivel. Macron nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a Nyugat csapatokat küldjön Ukrajnába. 

Somkuti szerint viszont a francia hadsereg nem elég erős ahhoz, hogy kellő számú katonát tudjon küldeni Ukrajnába, sőt a teljes európai haderő sem elég erős ehhez, mivel egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy egy háromszázezres expedíciós hadsereget küldjön a frontra.

És miért is tenné? – tette fel a kérdést a szakértő, majd kijelentette, hogy Ukrajna erkölcsileg támogatást érdemel, de ez az ország Európa szempontjából „nem létfontosságú érdekek mentén helyezkedik el”. Az ukrajnai történések ször­nyűek – mondta Somkuti −, de nem olyan jelentőségűek, hogy miattuk egy kiterjedt háborúba érdemes lenne belekeveredni. Úgy vélte: Oroszország hadereje erősebb, mint az egyesített európai haderő, ráadásul nem minden uniós ország támogatna egy ilyen akciót. Franciaországnak és szóba jöhető társainak a távolsággal is számolniuk kellene. Aki azt hiszi, hogy egy Oroszország méretű és haderejű nagyhatalom békésen megvárja, amíg az uniós hadak szépen felsorakoznak a határainál, az súlyosan téved – állapította meg Somkuti.

Kitért Szergej Karaganov orosz politológus egyik megjegyzésére, miszerint úgy tűnik, Oroszországnak előbb-utóbb taktikai atomfegyverrel kell támadnia, hogy komolyan vegyék. Karaganov korábban nagy feltűnést keltett azzal, hogy kijelentette: az önállóságra törekvő Oroszországnak erősítenie kell a szuverenitását, fokoznia kell a nukleáris elrettentés politikáját. Hozzátette, hogy jó lenne Ukrajna déli és keleti részének elcsatolása, ami ugyancsak provokatív kijelentés, de azért nem mindegy, hogy egy orosz politológus vagy egy francia elnök riogatja a világot.

Ki akarunk provokálni egy nukleáris világháborút? Ezt kell elérni? – kérdezte Somkuti Bálint a Macron-féle bejelentés kapcsán. És igaza volt, amikor e kérdésre így felelt: − Aki ma Európában erre törekszik, az nincs tisztában azzal, hogyan nézne ki egy modern világháború.

Ezután arra is felhívta a figyelmet, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hibának nevezte Macron kijelentését, s javasolta, hogy üljenek le és beszéljék meg, mivel érdemes fenyegetőzni. Stoltenberg lépése egyébként azért meglepő, mert korábban éppen ő szította az oroszokkal szembeni háborús indulatokat. Tapasztalt katonai stratéga, aki jól ismeri a NATO korlátait és lehetőségeit, s nyilván felmérte, meddig lehet elmenni a fenyegetések terén. Nem tudjuk, hogy ­Macron és a hozzá hasonló „héják” adnak-e Stoltenberg szavára, de bölcsen tennék, ha figyelnének rá.

Magyarországon sokan egyetértenek Somkuti Bálintnak a Világok harca című műsorban megfogalmazott karakán véleményével: 

Macron szavai olyanok, amelyekkel értelmes ember nem játszik. Egy ilyen nyikhaj karrierpolitikus ne játsszon a mi életünkkel, a gyerekeink, az unokáink jövőjével, hanem menjen a fenébe, és élvezze a nyugdíjaséveit!

A szerző író, újságíró

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: Christoph Soeder /  dpa / AFP)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.