Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

idezojelek

Drámai ellentét: a választók békét, a politikusok háborút akarnak Európában

Az Eurobarometer felmérése az orosz–ukrán konfliktusról és az illegális migrációról.

Kurucz Barnabás avatarja
Kurucz Barnabás
Cikk kép: undefined
Fotó: Europress/AFP//Roman Pilipey

A soron következő európai parlamenti voksolás kontextusa jól ismert: változnak a nemzetközi erőviszonyok, Európa gazdasági kilátásai romlanak, határterületein fegyveres konfliktus zajlik, ezzel összefüggésben külpolitikai mozgástere is egyre szűkül – mindezzel párhuzamosan feszültebbé válik a közélet, a politikai pártok közti viták pedig a végletekig kiéleződnek. Látható, hogy a választások tétje igen nagy, a boldog békeidők elmúltával a nyugati nemzetek, valamint szupranacionális szervezeteik válságok sorozatával kell hogy szembenézzenek.

A pandémia, az orosz–ukrán konfliktus, majd a háborús infláció és energiaválság, valamint a kormányzatok olykor erősen vitatott válságmenedzsmentjei a társadalmakat is megosztották. 

Korábban elképzelhetetlen radikalizmus tapasztalható ma az öreg kontinensen. Lengyelországban a voksolást követően hatalomra kerülő erők rég nem látott erőszakossággal vették be a legfontosabb intézményeket. A közelmúltban Szlovákiában merényletet követtek el a hivatalban lévő miniszterelnök ellen, az indíték a kormány békepárti politikájának elutasítása volt. Németországban már a legerősebb jobboldali ellenzéki párt betiltásáról vitatkoznak a fősodorbeli politikai erők. 

Franciaországban egy fegyveres összecsapáshoz is vezethető katonai beavatkozásról folynak a megbeszélések. Ilyen turbulens időkben nem példa nélküli, hogy elsikkad a választópolgárok akarata, a politikai elitek által kreált narratívák olykor hangosabbnak bizonyulnak a valós közvéleménynél.

De mit akar a csendes többség? Ennek tisztázása érdekében érdemes egy pillantást vetni az Eurobarometer két, tavaszi felmérésének egynéhány eredményére. Elsőként a válaszadók problématérképét kell megrajzolni az adatok tükrében. Bár Nyugat-Európában a tematizációs versenyt a baloldal nyerte meg, így a média elsősorban az LMBTQ-csoportok jogairól, az éghajlatváltozásról, valamint a „fasisztoid erők” feltámadásáról értekezik, 

az Eurobarometer kérdésére, miszerint mi a két legfontosabb probléma, amellyel az EU jelenleg szembesül, mind a magyar, mind az uniós állampolgárok relatív többsége az Ukrajnában dúló háborút (35 százalék), valamint az illegális migrációt (24 százalék) emelte ki.

Érdekesség, hogy a bronzérmes „nemzetközi helyzet” (a magyarok esetében 22 százalék, az EU-átlag 21 százalék volt) erősen kapcsolódik a háború versus béke kérdésköréhez. Eközben a már klasszikussá vált progresszív témák közül egyedül az éghajlatváltozás került fel a listára, alig 15-16 százalékkal. Ezen adatok fényében két állítás tehető: az első, hogy a választókat és a politikai establishmentet foglalkoztató kérdések élesen elváltak egymástól; a második, hogy az európai parlamenti választások során az egyes politikai erők háborúval kapcsolatban tanúsított magatartása meghatározó tényező lehet a saját potenciális szavazótáboruk mozgósításakor.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az „elitek” és a „nép” közötti szakadék méretének megállapításához szükséges következő kérdés, amire választ kell adni, arra vonatkozik, hogy maguk az állampolgárok hogyan viszonyulnak az ukrán–orosz konfliktuhoz. A már idézett felmérés szerint a béke és a stabilitás biztosítása volt az az uniós szintű cél, amelynek elérése – a magyar (40 százalék) és az euró­pai (46 százalék) válaszadók relatív többsége szerint – a legnagyobb pozitív hatással járna a kitöltők életére. Továbbá elmondható, hogy az állampolgárok el is várják a béke megvédelmezését az általuk megválasztandó képviselőktől, ugyanis EU-s viszonylatban a relatív többség (47 százalék), 

Magyarország esetében több mint a megkérdezettek fele (51 százalék) a békét jelölte meg olyan értéknek, amit az EP-képviselőknek a következő ciklusban kiemelten védelmezniük kell. Az eredmények egyértelműek, úgy tűnik, hogy békepárti konszenzus tapasztalható az európai közvéleményben.

A választói akaratot a politikai elitek kommunikációjával összehasonlítva újfent drámai ellentét bontakozik ki. Valerie Heyer, a liberális Renew Europe pártcsalád európai parlamenti képviselője a fegyverszállítások folytatására és Kijev további támogatására szólított fel; a német védelmi minisztérium további 3,8 mil­liárd euró pótlólagos támogatást kért Ukrajna megsegítésére; Dánia légvédelmi és tüzérségi szállítmányokat készített elő Kijevnek, mintegy 750 millió euró értékben; Pal Jonson svéd védelmi miniszter felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy duplázzák meg a beszerzések mennyiségét, mert „Oroszország gyorsabban állt talpra, mint az euroatlanti közösség”.

Vagy magyar vonatkozásban a momentumos EP-képviselő, Cseh Katalin említhető meg, aki a közösségi médiában adott hangot véleményének: „Nem lenne egy rossz gondolat, hogy a háborút amúgy fegyverekkel vívják, és mostanra Orbán Viktor annyira egyedül maradt ennek az ellenzésével, hogy szerintem nagyjából így az egész Európai Unióból alig van olyan ország, amelyik ezt mondja, nem? És ebben a régióban biztos nincs. Szóval az egyértelmű, hogy a NATO-nak segítenie kell Ukrajnának abban, hogy megkapják azokat a fegyvereket, amelyekkel meg tudják vívni ezt a háborút.” A háború folytatását támogató nyilatkozatokat igen hosszan lehetne még idézni, míg a mielőbbi fegyverszünetre vonatkozó felhívásokat csak néhány állam vezetője tett közzé (például Ferenc pápa, Orbán Viktor vagy éppen Robert Fico).

Az előbb említett feszültségek ellenére az Europeelects.eu 2024-es választásra vonatkozó adatai alapján az első két helyen várhatóan a megszokott módon a balközép és a jobbközép pártok végeznek. A harmadik legnagyobb frakció címéért viszont igen kiélezett verseny folyik két jobboldali (ECR és ID) és egy liberális (RE) pártcsalád között. 

Az ID hátrányból indul, hiszen az AfD kizárásával átmenetileg veszíteni fog néhány mandátumot, hosszabb távon azonban javíthatja a pártcsalád elfogadottságát, így növelve a jobboldali befolyást. Igaz, az Európai Néppárt jelentős része közelebb áll a szociáldemokratákhoz, mint az új jobboldal pártjaihoz, így a szövetségi együttműködések révén a mérsékeltebb baloldal továbbra is meghatározó tényező maradhat.

Mindazonáltal a voksolással még nem zárul le az európai parlamenti frakciók helyezkedése, ugyanis a Fidesz jelenleg pártnélküliként van bejegyezve, azonban a választások után ez valószínűleg változni fog, aminek következtében a jobboldal felé billentheti a mérleg nyelvét. Az Európai Parlament összetételének változása a demokrácia elmélete szerint megfelelő alkalmat jelentene a vezetők és vezetettek véleménykülönbségének csökkentésére, a békepárti hangok térnyerésére. Azonban a demokrácia gyakorlata azt mutatja, hogy ez nem feltétlenül lesz így. Egyfelől Nyugat-Európában „kínálati” probléma tapasztalható, tehát a politikai palettáról hiányoznak vagy a fősodor által perifériára vannak szorítva azok a politikai formációk, amelyek artikulálhatnák a többségi társadalom elvárásait.

 

Másfelől az Európai Unió intézményrendszere demokráciadeficitben szenved, az uniós állampolgárok képviselete csak többszörösen közvetetten biztosított, a döntések meghozatalában a kinevezett bürokraták vesznek részt. 

Az Európai Uniót feszítő belső ellentmondások lassan kritikus ponthoz érnek, 2024 olyan szempontból vízválasztó lehet, hogy a nép-nemzet-demokrácia hármasában gondolkodó politikai formációknak esélyük kínálkozik arra, hogy átlépjék az üvegplafont – ahogy arra Hollandiában is lehetőség nyílt.

A szerző az Alapjogokért Központ elemzője

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A Tisza elmosta a régi ellenzéket

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Köln ne legyen Irapuato!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A Biden fiú ügyei a klánról vallanak

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A valódi hírek Brüsszel szerint

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.