idezojelek

Baloldali önkényuralom az Európai Parlamentben

Az intézmény a ciklusát rögtön a saját szabályzatának megszegésével és a képviseleti demokrácia kiiktatásával kezdi.

Ádám Attila avatarja
Ádám Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: Bodnár Boglárka

„Egészségügyi védőövezet”, francia nyelven: „cordon sanitaire” a széles körben alkalmazott cinikus elnevezése annak a beteges hatalomféltésből eredő összejátszásnak, amit a most alakuló Európai Parlament (EP) balliberális többsége akar alkalmazni az Orbán Viktor és szövetségesei által megalakított Hazafiak Európáért elnevezésű, harmadik legnagyobb frakcióval szemben. Az erről szóló informális megállapodásnak az a lényege, hogy az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták, valamint a liberális Renew Europe az együttes parlamenti többségüket kihasználva leszavaznak minden olyan személyi javaslatot, ami az új, szuverenista képviselőcsoport jelöltjeit juttatná parlamenti tisztségekhez. Így akadályozzák meg azt, hogy a patrióta formáció az EP testületeiben a választási eredménnyel arányosan járó vezető pozíciókhoz és kompetenciákhoz hozzáférjen.

Erről a húzásról elmondható, hogy az új Európai Parlament a ciklusát rögtön a saját szabályzatának megszegésével és a képviseleti demokrácia kiiktatásával kezdi.

Az EP működési szabályzata garantálja a jogi lehetőségét annak, hogy a mandátumot szerzett képviselők politikai hovatartozásuknak megfelelően csoportokat alakíthatnak a választóik akaratának hatékonyabb érvényesítése érdekében. A dokumentum ehhez fűzött magyarázata rögzíti azt is, hogy a parlament tartózkodni köteles az egyes politikai hovatartozások bármilyen irányú értékelésétől, így az alapján nem alkalmazható semmilyen hátrányos elbánás. Ezzel szemben kifejezetten törekedni kell arra, hogy olyan megállapodás szülessen, amely a bizottságokban és a küldöttségekben, valamint a döntéshozó szervekben tükrözi az EP politikai sokféleségét. Az egyes bizottsági helyeket a szabályzat úgy osztja el a képviselőcsoportok között, hogy érvényesüljön a megszerzett mandátumok szerinti arányos számítás.

Kifejezett követelmény, hogy a parlament sokszínűségének minden bizottság elnökségi összetételében is tükröződnie kell. Ezeket az előírásokat jogszerűen nem lehet különmegállapodással felülírni vagy megkerülni, a szabályzat módosításai csak a parlamenti képviselők többségének szavazatával, formális határozattal elfogadhatók. Mindaddig, amíg erre nem kerül sor, a rendelkezések betartandók és alkalmazandók. Ha ez így is történne, a számítások szerint a patrióta frakciónak legalább két bizottsági elnöki poszt járna.

A normatív szabályok megsértésén alapuló politikai karanténról szóló balliberális paktum a népképviseleti demokrácia működésének csődjét eredményezi. A Hazafiak Európáért frakcióba tömörült képviselők a jelen cikk írásakor már tizenkét ország mintegy húszmillió európai polgárának képviseletére kaptak megbízást.

Az a tény, hogy a parlamenti többséget birtokló balliberális politikai pártok arról kötnek megállapodást, hogy több millió európai választó akarata ne tudjon az általuk megbízott képviselőket megillető jogok révén az Európai Parlamentben arányosan érvényesülni, a demokráciáról, valamint az uniós polgárokról táplált torz hatalmi felfogás tünete.

Manfred Weber néppárti frakcióvezető úgy magyarázta a magyarázhatatlant, hogy azért van szükség balliberális megállapodásra a patrióta csoportot felhatalmazó demokratikus választói akarat képviseletének korlátozásáról, hogy az EP szerveinek nevében ne járhassanak el azok, akik szembemennek az európai projekttel és intézményekkel, mint Orbán Viktor, aki nyilvánosan kijelentette, hogy le akarja bontani az Európai Parlamentet. Manfred Weber indokolása nem túl okos. Érvelésével ugyanis a magyar miniszterelnöknek arra a tézisére utalt, mely szerint az EP zsákutcának bizonyult az európai demokrácia szempontjából, csak a saját ideológiai és intézményi érdekeit képviseli. 

Manfred Webernek éppen arra sikerült a figyelmet felhívnia a magyar kormányfő szavaira hivatkozással, hogy a cordon sanitaire-megállapodás megkötésének és alkalmazásának ténye pontosan azt támasztja alá, hogy Orbán Viktornak igaza van: az EP-ben hatalmi és ideológiai érdekek szerinti összejátszással tényleg felülírhatók a választói akarat érvényesülését biztosítani hivatott demokratikus működési szabályok.

Ha az Európai Unióban a többségi hatalom kénye-kedve szerint rendszerszinten és zavartalanul kiiktatható az uniós polgárok millióit képviselő politikai pártok arányos részvétele a demokratikus döntések meghozatalából és ellenőrzéséből, az paradox módon az antidemokratikus balliberális hatalmi elitet diszkreditálja, hiszen ez az európai választók milliói iránti megvetésüket és az önkény iránti elkötelezettségüket fejezi ki.

A szerző ügyvéd, Európa-jogi szakjogász

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Szuverenitás? Nekünk? Minek?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Élet helyett órák

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A csúnya beszédtől a világháborúig

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Lincshangulat Strasbourgban

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.