idezojelek

Karácsony és a németalföldi kocsányok

Nem állítható meg a külföldről vásárolt tölgyek romlása, és még a fák cseréje is megfontolandó a növekvő balesetveszély miatt.

Kárpáti András avatarja
Kárpáti András
Cikk kép: undefined

Vajon hogyan kommunikálja a Karácsony Gergely-féle városvezetés azt, ha több tíz millió forintért külföldről vásárolnak nem egész három tucat leharcolt tölgyfát, amelyeknek szemmel láthatóan egyre csak romlik az állapota? Hát azt, hogy a „tölgyek köszönik, jól vannak”! Bardóczi Sándor főkertész száját idén tavasszal hagyta el ez a mondat, holott akkor már jó ideje elkészült az a szakértői vélemény, amely rögzítette, hogy a kocsányos tölgyek kvázi dögrováson vannak, ráadásul eleve selejtként hozták be azokat.

Ugyancsak figyelemre méltó, hogy honnan hozatták be az egymillió forintot jóval meghaladó darabáron a tölgyfákat, amelyek ráadásul balesetveszélyesek. A kontinensünk másik csücskében fekvő Hollandiából! Amelynek kevesebb mint tíz százalékát fedi erdő, míg hazánk csaknem 22 százalékát, ráadásul jelentős részben tölgyesek.

Azt gondolná az ember, ha már Európa túlfeléről hozták be a tölgyfákat, azok legalább árnyasabbak vagy szívósabbak a hazánkban található fajtáknál. Ezzel szemben az a csoda, hogy egyáltalán élnek még ezek a fazombik. A Soproni Egyetem által tavaly elkészített szakvélemény – amelyet egyébként nem más rendelt meg, mint az ültetést lebonyolító Budapesti Közművek, mivel ők is látták, hogy valami nagyon nem stimmel a fákkal – azt állapította meg, hogy 

nem állítható meg a tölgyek romlása, és szerintük még a fák cseréje is megfontolandó a növekvő balesetveszély miatt.

Amikor a fák kritikus állapotáról beszélünk, azalatt a rakparton elültetett összes példány értendő.

 A jelentés készítői ugyanis azt állapították meg, hogy mind a 34 tölgy sérült, különbség csak a roncsolódás mértékében van köztük. Ami azért egy csöppet gyanús körülmény.

Ugyanis ha az ember például lemegy a zöldségeshez, vesz egy kiló barackot, amiből az egyik rohadt, akkor bosszankodik egy kicsit, de megesik az ilyesmi. Viszont ha az összes barack rohadt és kukacos, akkor joggal tételezhetjük fel, hogy átvertek minket.

Mivel nem egy ártatlan hétvégi bevásárlásról van szó, hanem egy több tíz millió forint közpénzbe kerülő fővárosi projektről, megnyugtató lenne tisztázni, hogy minden úgy történt, ahogyan lepapírozták. Amennyiben igen, akkor viszont az merül fel, hogy Bardóczi úr olyan profi-e, mint amilyennek igyekszik mutatni magát, például amikor a Magyar Nemzetet oktatta ki „növénytani egyszeregyből”. 

Látnia kellett volna ugyanis, hogy finoman szólva nem volt jó minőségű a Hollandiából leszállított áru, hiszen a szakvélemény készítői is „csak” a szemüket használták egy kivételével az összes fa esetében, ami elég volt ahhoz, hogy tucatnyi fejlődési rendellenességet, sérüléstípust, elhalási formákat, valamint egy halom különböző károkozófajtát diagnosztizáljanak.

Mindemellett az egyik tölgyfát kiemelték a földből és laborban is megvizsgálták, ám a „boncolás” is lesújtó képet festett. Ezt a példányt kis túlzással egyszer már ledarálták és összeragasztották, hiszen a tölgyfának csak a fél évtizedesnél öregebb részein 206 sérülést számoltak össze. A sérülések jelentős része hat-hét éve érte a tölgyfát, vagyis több évvel azelőtt, hogy megérkeztek volna Hollandiából. Vajon Karácsonyék milyen referenciát kérhettek és kaphattak a németalföldi partnerüktől?

Persze 

az egész tölgyfaügy csak csepp a tengerben, sokkal sürgetőbb kérdések várnak megválaszolásra például a Lánchíd-botrány kapcsán vagy a Karácsony Gergely mozgalmához befolyt, mikroadománynak álcázott talicskányi fontról és euróról.

 Vagy egyáltalán arról, hogy öt év semmittevés és mutyizás után a főpolgármester mivel kívánja tölteni a következő fél évtizedet.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Ursula von der Leyen szájára vette ’56-ot

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Törékeny a globalista uralom

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Szent István elborzadna Pressmantől

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Gyurcsány és a kisszerszám

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.