idezojelek

Lételemük a zsarolás

Nincs pénz semmire, mert az Orbán nem ad – nyavalyog hetente legalább egyszer Karácsony vagy valamelyik helyettese.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined

Jövőre megtörténhet, hogy a főváros felhagy a félig kész biodóm őrzésével és fűtésével, ha az állam nem vállalja át az építés befejezését – tájékoztatta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavát. Bár, ha jobban belegondolunk, ez nem tájékoztatás, inkább zsarolás. Maffiatempó. „Vagy építed tovább, vagy ott hagyom fűtetlenül, őrizetlenül, hogy szétrohadjon.” Mondja mindezt úgy, hogy a biodóm a fővárosé, az ő beruházásuk, amelyhez a kormány már így is csaknem 44 milliárd forintot adott. Csakhogy további 20 milliárd kellene a befejezéséhez, és a 2019. októberi sajnálatos események (Karácsony Gergelyék kondérhoz eresztése) óta épeszű, hasznos, szép dolgokra Budapest immár egyetlen petákot sem ad. Nyilván, a biodóm-beruházást sem Karácsonyék kezdték (építeni tudniillik képtelenek) – viszont a megfúrását láthatóan örömmel vállalnák.

Magyarország előbb épít űrállomást, mint hogy ez a mindenre alkalmatlan, lakli ember valami hasznosat csinálna. Lám, a Lánchíd felújításán is már rég túl lennénk, ha méltóztatott volna aláírni az elődje által szépen előkészített szerződéseket. De nem, Gergelynek mindenképpen új kivitelezőt kellett keresnie. És „véletlenül” egy olyat kerített, akinek a gálaestjén helyettese, a tengerből kilovagló Tüttő Kata a tiszteletét tette. S amelyik aztán – ugyancsak véletlenül – ötmilliárddal drágábban vállalta, hogy fényesre kalapálja a hídláncokat. Tán csak nem „jutalékos rendszerben” zsírozták le ezt is? Vagy ott van a Blaha Lujza tér rendbetétele: ott is hónapokig ült a papírokon, szerencsétlenkedett, majd lebutította az elődje által elétolt terveket, ám így is drágább lett az egész. De legalább el sem bírnak vele készülni bő egy esztendeje. Zsenik.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs pénz semmire, mert az Orbán nem ad – nyavalyog hetente legalább egyszer Karácsony vagy valamelyik helyettese. Már csak arra lennék kíváncsi, ki és hova talicskázta azt a csekély kétszázmilliárd forintot, amelyet Tarlós István ott hagyott nekik a trezorban 2019-ben. Pestiesen: hol a lé? Eltűnt, fölszívódott. Bár évről évre tízmilliárdokkal többet kapnak az államtól, mint anno Tarlósék, s az iparűzési adóból is rekordbevételeik vannak, mégis sopánkodnak, hazudoznak, rágalmaznak. Aztán eltapsolnak mindent. Kiss Ambrus szíves közlése szerint olyan szegény a főváros, hogy mostantól a díszkivilágításon is spórolnak. Képzeljük oda, esetleg tapogassuk ki kézzel a műemlékeket a sötétben! Hónapokkal ezelőtt több száz kukát leszereltettek.

És a köztéri füvet sem nyírják, mert minek. Viszont baloldali lakásszínházak kitömésére futja. Meg vízgereblyéző tanácsadókra. Meg Mandela-emlékparkra. Tavaly októberben Karácsonyéknak az a ragyogó ötletük támadt, hogy a Vas megyei Celldömölkre zsuppolják az egyik budapesti idősotthon lakóit. Miért is ne? Nem mindegy, hogy Budapesten vagy kétszáz kilométerrel arrébb kókadoznak az idősek? Ráadásul a 440 millióért árult ingatlanért mindjárt egymilliárdot ajánlottak. Mert ilyenkor hirtelen terem pénz. Éppen csak a város tisztán tartására, működtetésére, kivilágítására nincs.

Most meg zsarolnak. Ha nem fejezi be az állam a biodómjukat, hagyják tönkremenni. Persze a módszereikben nincs semmi újdonság. Karácsony zsarolta már a kormányt az atlétikai világbajnokság megtorpedózásával („Egy telefonomba kerül, és lemondom az egészet” – fenyegetőzött), vagy éppen a Liget-projekt megfúrásával. Amikor meg épp nem ő zsarol, akkor őt zsarolják az elvtársai. „Hosszú azoknak a politikusnak a listája, akik megpróbáltak megzsarolni, rajta van Gyurcsány Ferenc is. Ezt általában SMS-ben szokta megtenni” – panaszolta. Szerencse, hogy két év múlva a választók hosszabb szabadságra küldhetik a megfáradt brigádot.

Borítókép: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.