időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Bohócdiplomácia

Szőcs László
2022.10.29. 05:45 2022.10.29. 18:12
Bohócdiplomácia

A közösségi média minden létező felületén folyamatosan követhető az amerikai nagykövet fotónaplója. A VIP-turistának felcsapott David Pressman a kommunista szobrok parkjába látogat, majd Jeszenszky Gézával sétálva vesz történelemórát a Kossuth téren. Pápán katonai gép pilótafülkéjéből vázolja gondolatait egy mikrofonnak, Debrecenben diákokkal találkozik, gyárat látogat és átveszi a helyi sportklubtól a nevére szóló mezét. Nincs mindezzel gond: alig két hónapja érkezett, ismerje meg az országot, amely fogadta. Nem mi fizetjük, így elsősorban nem a mi dolgunk megítélni, hasznosan tölti-e az idejét a diplomáciai amorózó, aki – médiakirakatba tett mosolyalbumának tanúsága szerint – mintha beleszerelmesedett volna ebbe az országba. Kivéve persze annak kormányát, valamint azt a hárommillió embert, aki megszavazta. De ne akadjunk fenn apróságokon: még egy valódi New York-i sem tökéletes.

Mindamellett e hasábokon, nagykövet esetében pedig vezércikkek immár példátlanul hosszú sorában lapunk is utalt már arra, valami nagyon nem stimmel ezzel az egyfelől színészkedő, a kényes kérdésekben pedig – mert kár tagadni, a magyar–amerikai kapcsolatokban vannak ma ilyenek – stikában üzengető, médiaposztokban tromfoló, legutóbb például a miniszterelnököt dezavuáló hozzáállással. Különösen, hogy Pressman több megnyilatkozásából nyilvánvaló volt már a nyomásgyakorló szándék, a magyar belpolitikába való beavatkozás igénye. Ez diplomáciai kérdés: nem fogadható el akkor sem, ha az amerikaiak úgy vélnék, megdolgozik az adódollárjaikért. A magyarországi ellenzék holdudvarába tartozó „civil szervezetekkel” való látványos kapcsolattartást – elő lehet keresni a májusi lapszámot – már akkor borítékoltuk, amikor a Fehér Ház még csak jelölte Budapestre Pressmant. De az Országos Bírói Tanács egyes tagjaival való, láthatóan kedélyes minapi eszmecsere még ennek tükrében is határátlépésnek tűnik; a Tűzfalcsoport értesülése szerint nem is lelt pozitív visszhangra bírósági körökben. A blog szerzőjének alighanem igaza van: elképzelhetetlen, hogy magas rangú szövetségi bírók tereferéljenek mondjuk a washingtoni magyar nagykövet kanapéjába süppedve (hacsak nem az amerikai baseballbajnokság mostani nagydöntője az egyetlen téma). Igazságszolgáltatásunk szorul talán a leginkább védelemre a külső befolyással szemben a hatalmi ágak közül, olyankor meg különösen, amikor a tengerentúlról az itteni ellenzékhez guruló dollároktól hangos épp a sajtó.

Most – új fejleményként – az egyik legtekintélyesebb lap, a szélsőliberális őrülettől (még?) megkímélt The Wall Street Journal hasábjain a Trump-időszak két hírszerzési vezetője a Biden-kormány ecuadori, illetve magyarországi diplomáciáját bírálva hívja fel a figyelmet a „woke” ideológia már az amerikai stratégiai érdekeket veszélyeztető túlkapásaira. A katolikus hittételeken felnőtt – tehát az amerikai új baloldal szerint maradi – ecuadoriak torkán pucckirálynő-show-kat nyomnak le.

Hazánk esetében pedig a sokmilliós olvasottságú globális lap iskolás bohóckodásnak nevezi az amerikai külképviselet – korábban e hasábokon is kifogásolt – bornírt kvízjátékát. Ez nemcsak magyar közjogi méltóságokat pellengérezett ki – akikkel Pressmannek elvileg tárgyalnia kellene, amikor nem Jeszenszky professzorral sétál éppen –, de önleleplezően tárta fel, hogyan vizslat mániákusan minden ágy alatt Putyin-tanítványokat az amerikai közdiplomácia. Miután már a tengerentúlon is nyilvánosan felmutatták a nagykövetnek a sárga lapot, egyre világosabb: nem mi ülünk fordítva azon a bizonyos alkalmatosságon.

Borítókép: David Pressman (Forrás:MTI)

Veszélyben a bírói függetlenség

A baloldal is bőszen mentegeti Pressmant

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.