idezojelek

Bohócdiplomácia

Miután már a tengerentúlon is nyilvánosan felmutatták a nagykövetnek a sárga lapot, egyre világosabb: nem mi ülünk fordítva azon a bizonyos alkalmatosságon.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

A közösségi média minden létező felületén folyamatosan követhető az amerikai nagykövet fotónaplója. A VIP-turistának felcsapott David Pressman a kommunista szobrok parkjába látogat, majd Jeszenszky Gézával sétálva vesz történelemórát a Kossuth téren. Pápán katonai gép pilótafülkéjéből vázolja gondolatait egy mikrofonnak, Debrecenben diákokkal találkozik, gyárat látogat és átveszi a helyi sportklubtól a nevére szóló mezét. Nincs mindezzel gond: alig két hónapja érkezett, ismerje meg az országot, amely fogadta. Nem mi fizetjük, így elsősorban nem a mi dolgunk megítélni, hasznosan tölti-e az idejét a diplomáciai amorózó, aki – médiakirakatba tett mosolyalbumának tanúsága szerint – mintha beleszerelmesedett volna ebbe az országba. Kivéve persze annak kormányát, valamint azt a hárommillió embert, aki megszavazta. De ne akadjunk fenn apróságokon: még egy valódi New York-i sem tökéletes.

Mindamellett e hasábokon, nagykövet esetében pedig vezércikkek immár példátlanul hosszú sorában lapunk is utalt már arra, valami nagyon nem stimmel ezzel az egyfelől színészkedő, a kényes kérdésekben pedig – mert kár tagadni, a magyar–amerikai kapcsolatokban vannak ma ilyenek – stikában üzengető, médiaposztokban tromfoló, legutóbb például a miniszterelnököt dezavuáló hozzáállással. Különösen, hogy Pressman több megnyilatkozásából nyilvánvaló volt már a nyomásgyakorló szándék, a magyar belpolitikába való beavatkozás igénye. Ez diplomáciai kérdés: nem fogadható el akkor sem, ha az amerikaiak úgy vélnék, megdolgozik az adódollárjaikért. A magyarországi ellenzék holdudvarába tartozó „civil szervezetekkel” való látványos kapcsolattartást – elő lehet keresni a májusi lapszámot – már akkor borítékoltuk, amikor a Fehér Ház még csak jelölte Budapestre Pressmant. De az Országos Bírói Tanács egyes tagjaival való, láthatóan kedélyes minapi eszmecsere még ennek tükrében is határátlépésnek tűnik; a Tűzfalcsoport értesülése szerint nem is lelt pozitív visszhangra bírósági körökben. A blog szerzőjének alighanem igaza van: elképzelhetetlen, hogy magas rangú szövetségi bírók tereferéljenek mondjuk a washingtoni magyar nagykövet kanapéjába süppedve (hacsak nem az amerikai baseballbajnokság mostani nagydöntője az egyetlen téma). Igazságszolgáltatásunk szorul talán a leginkább védelemre a külső befolyással szemben a hatalmi ágak közül, olyankor meg különösen, amikor a tengerentúlról az itteni ellenzékhez guruló dollároktól hangos épp a sajtó.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most – új fejleményként – az egyik legtekintélyesebb lap, a szélsőliberális őrülettől (még?) megkímélt The Wall Street Journal hasábjain a Trump-időszak két hírszerzési vezetője a Biden-kormány ecuadori, illetve magyarországi diplomáciáját bírálva hívja fel a figyelmet a „woke” ideológia már az amerikai stratégiai érdekeket veszélyeztető túlkapásaira. A katolikus hittételeken felnőtt – tehát az amerikai új baloldal szerint maradi – ecuadoriak torkán pucckirálynő-show-kat nyomnak le.

Hazánk esetében pedig a sokmilliós olvasottságú globális lap iskolás bohóckodásnak nevezi az amerikai külképviselet – korábban e hasábokon is kifogásolt – bornírt kvízjátékát. Ez nemcsak magyar közjogi méltóságokat pellengérezett ki – akikkel Pressmannek elvileg tárgyalnia kellene, amikor nem Jeszenszky professzorral sétál éppen –, de önleleplezően tárta fel, hogyan vizslat mániákusan minden ágy alatt Putyin-tanítványokat az amerikai közdiplomácia. Miután már a tengerentúlon is nyilvánosan felmutatták a nagykövetnek a sárga lapot, egyre világosabb: nem mi ülünk fordítva azon a bizonyos alkalmatosságon.

Borítókép: David Pressman (Forrás:MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

A porba alázott baloldali szavazó

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Vége az európai vakációnak

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A gyűlölet anatómiája

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Európa nem azonos Brüsszellel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.