idezojelek

Csöbörből vödörbe

Már-már úgy tűnhet, hogy Brüsszelben Európa fizetett ellenségei döntenek a közösség sorsáról.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined
Fotó: Sascha Steinbach

A papír sok mindent elbír, ami leírva szépen is mutathat, ám nem biztos, hogy az a gyakorlatban is működik. Nem kell hozzá különösebb gógyi, hogy ezt a mindennapi életünkben is felismerjük. Úgy tűnik azonban, hogy az Európai Unió vezetői ezzel nincsenek tisztában.

Zöldtechnológiák mindenek felett – hirdetik a brüsszeli bürokraták és egyes nyugati államok politikusai. A papírra vetett elképzelés szerint a megújuló energia mindenre megoldást ad, így a klímaváltozás problémájára és az orosz energiafüggőség leépítésére is. Mindez oly szépen hangzik, kár, hogy kevesebben beszélnek a buktatókról.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szó se róla, a környezetbarát megoldásoknak mindenképpen fontos egyre nagyobb szerepet engedni a jövő energiaellátásában. A valóság talajáról azonban nem kellene elrugaszkodni, mert a végén még fejjel megyünk a falnak. A Századvég energetikai szakértője nem is olyan régen több szempontra is felhívta a figyelmet, amelyeket érdemes lenne az elefántcsonttoronyban okoskodó döntéshozóknak is mérlegre tenniük.

Az elképzelések megvalósításához ugyanis kevés a napelemek és a szélerőművek telepítése. Mi lesz például a háztartások fűtési rendszereivel, az iparvállalatokkal vagy éppen a közlekedési eszközökkel? Mindezeket egyik napról a másikra nem lehet kiépíteni, átalakítani és tömegesen lecserélni. Az út vége bizonyosan messze van, miután az unióban 73 százalékos a szén-, az olaj- és a gázfelhasználás aránya.

Megkerülhetetlen kérdés az energiaellátás biztonsága is. A megújulók termelése ugyanis kiszámíthatatlan, ezért a nap- és szélerőművek tömeges építése mellett a szabályozható erőműveket is fejleszteni kell. 

A szabályozható erőmű pedig nem mellékesen például a gázerőmű. Nem véletlen, hogy a zöldtechnológia terjedése mellett a gáz felhasználása is emelkedett az elmúlt években Európában. Ha a rendszer egyik lábát hirtelen levágjuk, akkor borul az egész, és a mindennapi élet lesz nehezebb a jelentős áramkimaradásokkal.

És akkor most érkeztünk el ahhoz a területhez, amelyet az Európai Bizottság zöldmámoros vezetői biztosan nem szeretnek hallani. A megújuló energia működtetése ugyanis szintén nyersanyagigényes. A szükséges nyersanyagot pedig hatalmas mennyiségben Kína biztosítja, ahogy a napelemek több mint kilencven százalékát is ott állítják elő.

Nem nehéz kitalálni, hogy a fentiek fényében milyen útra tévedhet Európa. Az unió könnyen csapdahelyzetben találhatja magát, mert az egyik függőségét lecseréli egy másikra, mégpedig rendkívül drágán.

Lehet bármit mondani, kitalálni, magyarázni, de a napnál is világosabb, hogy Európa saját magát teszi tönkre. Mégpedig azzal, hogy mindenáron szabadulni akar az orosz energiahordozóktól. 

Teljesen egyértelmű, hogy a területre kivetett szankciók Oroszországnak több bevételt hoztak, míg Európa pengeélen táncol, mert az energiaellátásának biztonságát már nem tudja garantálni. Azt ugyanis kiengedte a kezéből.

Az orosz energiahordozókat tévedés embargó alá vonni. Szükség van az olcsóbb gázra és olajra, és azok megtartása mellett érdemes minden más útvonalat és megoldást kiépíteni, beleértve a zöldtechnológiát is, mégpedig egyre szélesebb körben.

Az Európai Unió vezetői nem az Európai Unió érdekeit képviselik. Ezt egyre többen kezdik felismerni, nő az elégedetlenség, amely a téli hónapokban csak fokozódni fog. Már-már úgy tűnhet, hogy Brüsszelben Európa fizetett ellenségei döntenek a közösség sorsáról.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.