idezojelek

Elveszett tisztesség

Ismét itt egy Kennedy, aki kellemetlen dolgokat feszeget. Vagyis az igaz­ságot.

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt
Cikk kép: undefined

Katharina Blum elveszett tisztessége már a múlté. Már senkit nem érdekel, szegény. Most ugyanis a demokrácia és a szabadság tisztességének elveszejtése van soron. Semmi erőszak, semmi hadsereg, semmi bevonulás – ó kérem, dehogy! Ezek idejétmúlt dolgok, az új barbárok, a pogány hedonisták nem ebben gondolkodnak. Mást találtak ki. Ők úgy veszejtik el a demokrácia és a szabadság tisztességét, hogy a maguk képére formálják.

Mondanám, elvették feleségül szegényt, majd rázárták az ajtót, a mosogató széléhez állították, naponta erőszakot tesznek rajta, de minden nap kikiabálnak az ablakon, hogy az asszony nagyszerűen érzi magát, és ő a legboldogabb.

Mindenki más asszonya pedig egy elnyomott, megszomorított boszorkány. Újbeszélül: „fasisztoid diktatúra”.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

S hogy mi is ennek a legmegfelelőbb módszere? Hát ez: „Az USA egyik legismertebb politikai családjából származó ifjabb Robert F. Kennedy kendőzetlen nyíltsággal beszélt arról, hogy az Egyesült Államok miként befolyásolja a különböző országok belpolitikáját. A Demokrata Párt 2024-es elnökjelölti válogatóján induló politikus a The Epoch Timesnak adott interjúban elmondta, hogy az Egyesült Államok propagandacélokra külföldi újságírókat fizet le. Szavai szerint az USA a világ minden részén birtokol médiumokat, és több ezer újságírót tartanak a fizetési listájukon. A finanszírozást pedig a CIA bonyolítja a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) nevű külügyminisztériumi szervezeten keresztül.”

Hát így. Ez a propaganda maga. S ennek megszállottjai azt is kitalálták, hogy mindenki mást, aki nem áll az Egyesült Államok titkosszolgálatának zsoldjában, propagandistának bélyegeznek. 

Erről beszélt Kennedy. Ismét itt egy Kennedy, aki kellemetlen dolgokat feszeget. Vagyis az igaz­ságot. Például azt, hogyan pénzeli az Egyesült Államok titkosszolgálata szerte a világon a saját talpnyalóit és az adott ország hazaárulóit. 

Kennedy nem tanult a történelemből. Persze ma már le sem kell lőni. Elég, ha kiderül róla, hogy „homofób” vagy harminc évvel ezelőtt egy nagyáruház női fehérnemű osztályának próbafülkéjében „megerőszakolt” egy nőt. Bizonyíték? Nem szükséges. Elég, ha ezt a „megerőszakolt” nő bejelenti.

Változnak az idők.

Ma már nem kell lelőni senkit. Persze nem árt néha az sem, az Egyesült Államok titkosszolgálata gyakorolja még a régi módszert is olykor, de ma már elég a nyilvánosság tereiben végrehajtott virtuális kivégzés. 

A hóhérok: az Egyesült Államok titkosszolgálata által fizetett „újságírók”. Már Milton Friedman kitalálta – ahogy Bjung-Csul Han idézi is –, hogy „a társadalom katasztrófák utáni sokkos állapota jó alkalom, sőt a legkedvezőbb pillanat a társadalom neoliberális átformálására”.

Az utóbbi években pedig csináltak éppen elég sokkos állapotot. Világválság, világjárvány, most pedig (világ)háború. Megannyi remek alkalom a társadalom neoliberális átformálására – vagyis degenerálására. De semmi orwelli rémálom, hanem „teljes” szabadság. Vagyis a szabadság megbecstelenítése. 

„Orwell felügyeleti állama a teleképekkel és a kínzókamrákkal alapvetően különbözik az internettel, okostelefonnal és Google-szemüveggel fölszerelt digitális panoptikumtól, amelyben a korlátlan szabadság és kommunikáció látszata uralkodik” – mondja Han. És igaza van.

De úgy tűnik, vannak társadalmak, amelyek ellenállnak, és vannak tisztességes, normális újságírók is, akik nem adják a lelküket, nem árulják el a hazájukat. A normalitás harcba szállt az Egyesült Államok titkosszolgálatával és dollármillióival – tessék megnézni Tucker Carlson Orbán-interjúját. 

Az igazi szabadság, az igazi demokrácia nincs legyőzve, csak még nem elég hangos. De a normalitás hamarosan szóra bírja. Sőt kiabálásra. Csak egy kis türelem még.

Borítókép: Robert F. Kennedy Jr. demokrata elnökjelölt az iowai Des Moines-ban, 2023. augusztus 12-én (Forrás: EPA/Alex Wroblewski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.