idezojelek

Gyurcsány, a szónok

Aki addig nem sejtette volna, miféle elbizakodottság, agresszivitás lapul Gyurcsányban, néhány mondata után világosan láthatott mindent.

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László
Cikk kép: undefined
Fotó: Arpad Kurucz

Az őszödi beszéd kiszivárogtatásának tizenhetedik évfordulóján sok mindent felidéz magában az ember.
Először is azt, micsoda megdöbbenést keltett bennünk a nyers, fésületlen – mondjuk ki: bunkó – szöveg, úgy, pőre szűziességében, ahogyan megszületett. Aki addig nem sejtette volna, miféle elbizakodottság, agresszivitás lapul Gyurcsányban, néhány mondata után világosan láthatott mindent. Akik addig azzal áltatták magukat, hogy baloldalinak lenni valamiféle szellemi fölényt is jelez, elképedve hallgatták újra és újra a prolifélórát. Mit mondjak, Marosán vagy Czinege afféle vörös Heideggerként trónol emlékeinkben a suttyó miniszterelnökhöz képest.

Arra is gondoltam az őszödi beszéd első hallgatásakor, hogy a teljességgel védhetetlen coming outnak hamarosan hivatásos pártfogói bukkannak fel.

 Tény, hogy Lendvai Ildikó és a többi pártszolgálatos néhány órán belül már azt hazudozták – és hazudják a mai napig –, hogy „igazságbeszédet” mondott Ferenc, ezért inkább tisztelni kellene őt, mert kimondta a kimondhatatlant. Hát, a fene tudja. Talán inkább csak idegállapotba helyezte magát, hogy klasszikusan fogalmazzunk. Karakteres ÁVH-s mentalitásával berántotta magával privát mocsarába az elvtársakat, akik persze a beszéd idején hallgattak, mint a sír, csak akkor kezdték védeni gazdájukat, amikor „valakik” már kiadták a beszédet. 

Hogy kik, azt most nem közöljük, mert nem tudjuk bizonyítani, de maradjunk annyiban, hogy akik megtették, teljesen rosszul kalkuláltak az eset politikai következményeivel.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszödi beszéd ugyanis nem elodázta a már addig is botladozó Gyurcsányék pofára esését, hanem irtózatos indulatokat keltett a magyar társadalomban. Erre még apellálhattak ugyan a hatalmon lévők, talán hatalmas káoszról ábrándoztak, amely majd lejáratja a jobboldali ellenzéket, ők pedig konszolidált módon elvégeznek különféle jótékony huszárvágásokat. A valóság azonban rendszerint más, mint amit a dolgozószobában kitalálnak a szakemberek. 

Az őszödi beszéd nyomán támadt társadalmi ellenállás ugyanis végleg elsöpörte a baloldalt. 

A rendőrroham óta ráadásul Gyurcsány Ferenc az egyik legnépszerűtlenebb politikus az országban, s hiába fakulnak a hajdani bűnök, 2006-ra nagyjából mindenki emlékszik.
Gyurcsány beszéde továbbá szétbombázta a baloldal törékeny koalícióját, azóta sem találnak egymásra (igaz, önmagukra sem). 2006 óta egyszerűen kellemetlen liberálisnak, szocialistának lenni ebben az országban. Ha valaki arra gondol, hogy önkényes kijelentésre ragadtattam magam, szíveskedjen megtekinteni a 2010 óta megtartott parlamenti választások számadatait, végeredményeit, és utána beszélgessünk egy kicsit a hazai ellenzék jelenéről. 

Az őszödi böszme valójában foglyul ejtette a teljes hazai baloldalt, és amíg közszereplő, addig ott senkinek nincs esélye arra, hogy épkézláb gondolatokkal, valódi programmal, hatásos módszerekkel igyekezzen változást elérni.

Az őszödi kirohanás legfontosabb következménye a jobboldali, hazafias gondolat térhódítása. A nemzeti oldal már 2002 óta sokat dolgozott azért, hogy saját csatornái, sajtója, hálózata, csoportjai és módszerei legyenek, de az őszödi beszéd felgyorsította a folyamatot. Gyurcsányt valójában ma is termékmenedzserként kellene alkalmazni, hiszen a magyar jobboldal sorozatos győzelmeit jelentős részben az ő közéleti ámokfutása idézte elő.

Gyurcsány továbbra itt van közöttünk, beszél, fenyegetőzik és rombol. 

Viszont minden szava, minden hangfoszlánya egy-egy újabb érv a kormányváltás ellen. Erről is érdemes elgondolkodni, amikor azt a borzalmas, primitív, alantas beszédet felidézzük magunkban.
 Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.