idezojelek

Luxusferi kulipintyója

Megnyugtathatunk azonban mindenkit: most akkora lesz a csönd, mint a Hold túlsó oldalán.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Biztosan lesznek, akik csóválni fogják a fejüket és negatív megjegyzéseket tesznek arra a hírre, hogy Gyurcsány Ferenc tisztességtelenségben megőszült bukott miniszterelnök egy rózsadombi luxusingatlanba költözik asszonykájával, Klárikával. Arra kérjük őket, csak módjával tegyék! Gondolják át: a posztkommunista nómenklatúra kirakatházaspárja pusztán meg akar felelni a maga által mércéül állított, szerzetesi szigorúságú puritán követelményeknek. Hiszen mi is a DK egyik szlogenje? Fizessenek a gazdagok! Márpedig ez a Bimbó úti, hét nyelven beszélő luxusingatlan annyi pénzbe kerül, amire egy egyszerű gyalogos halandó még a legvakmerőbb álmaiban sem merészel gondolni. Innen jött Gyurcsányék aszkétikus ideája is nyilván: ők bizony elöljárnak a jó példával, és fizetni fognak, mint a köles ezért a pazar kégliért. Hadd lássa a tanulatlan proletariátus és a pórnép, hogy nem a levegőbe beszélnek és ígérgetnek, hanem rigorózusan betartják a másoktól megkövetelt igazságosságot, lemondást és szociális érzékenységet.

Ez a DK-s kommunista álom luxuskivitelben ugyanis nemcsak egy klasszikus Audrey Hepburn-film címére emlékeztethet, hanem arra is, hogy a már nem is új kádárista, hanem új rákosista elit számára mit jelent a szociális érzékenység. Érzékenyek rá, hogy szociálisan mindig előnyös, kivételezett helyzetben legyenek.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmerülhet persze a szélsőségesen baloldalkritikus választókban a logikus kérdés: ez vajon nem urizálás? Miután a balglobalista pártok és uszálymédiájuk, ha egy nem nómenklatúra-kompatibilis politikus vagy közéleti személyiség esetén megneszelik, hogy költözködik, és az új lakás pár négyzetméterrel tágasabb egy kerti szerszámok tárolására alkalmas viskónál, rendszeresen dobhártyarepesztő patáliát csapnak az urizálás miatt. Megnyugtathatunk azonban mindenkit: most akkora lesz a csönd, mint a Hold túlsó oldalán. Mit nekik a Keresztapa-filmek díszletének is beillő milliárdos luxusingatlan, ha Luxusferi az új boldog tulajdonos!

Mérsékletre intjük azonban még egyszer a nagyközönséget, mert legújabb harsány ígérvényük szerint előfordulhat, hogy csupán polgári Magyarországot akarnak létrehozni, s ezzel akarják kezdeni. Olyan társadalmat, amelyben megint ők a kivételezett nagypolgárok, az általuk vezérelt plebsz pedig valahol a fényűző rózsadombi lakás panorámaablakain át alant látható budapesti kőrengetegben éli szorgos kis dolgozó hangyaként munkás hétköznapjait. Mert a Gyurcsány–Apró klán a klasszikus társadalom híve, ami úgy értendő: nekik klassz, mindenki másnak kuss.

Bizonnyal van, aki közbeveti: talán amiatt is akarják lecserélni a Szemlőhegyi úti luxusingatlanjukat, az Apró-villát, mert így akarnak megszabadulni a kommunista örökség koloncától. Vagyis a vészterhes múlttól, ami arra emlékezteti őket, hogy az 56-os forradalom vérbe fojtásában megfáradt Apró nagypapa előzőleg holokauszt-túlélőktől zabrálta el a házat. Ezt azonban nem tartjuk valószínűnek, miután a lelkiismereti skrupulusok már csak a családi hagyományok miatt sem voltak sohasem jellemzők sem Dobrev Klárára, sem a lakosság fegyveres megfenyítésében szintén elévülhetetlen érdemeket szerző férjurára.

Inkább arra tippelünk: túl aprónak találták az előző kéglit. Másrészt még kevésbé akarnak vegyülni a szolganéppel, mivel a hírek szerint a Szemlőhegyi úti villánál is szeparáltabb a kíváncsi szemek elől az új luxuskulipintyójuk. De mi van, ha egyszerűen csak megijedtek a Momentummal való viták nyomán, hogy hozzájuk is betoppannának kerítést bontani a szélsőbaloldali rohamcsapatok, és ezért van szükség a még az eddigieknél is védettebb luxusbunkerre?

Borítókép: Az épület négyszintes, emeletenként bőven meghaladja a kétszáz négyzetmétert 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.