idezojelek

Napóleon a gáton

Magyar Péternek nem volt egyetlen őszinte megnyilvánulása, nem tudott egyetlen dologról sem úgy beszélni, hogy annak bármi köze lett volna a valósághoz.

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó
Cikk kép: undefined

Amikor ezt írom, Bajánál tetőzik a Duna. A veszély tehát még nem szűnt meg, de ahogy a védekezést ellenőrző kormányfő fogalmazott, kifelé jövünk a bajból. Összefogott ismét az ország, vízügyesek, katonák, katasztrófavédők, rendőrök, a veszélyeztetett települések vezetői és nagyon sok önkéntes mondhatja egyre határozottabban: megcsináltuk! 

A külvilágtól elzárt Kisoroszi polgármestere arról számolt be, hogy nem tapasztalt még soha ilyen felkészültséget, hozzáértést a védekezésben részt vevő hatóságok részéről, mint most. Hatalmas köszönet érte mindenkinek. 

Nagyon fontos ezt kétszer aláhúzni, mert a már ma is levonható legfontosabb következtetés a hatalmas áradás lassú elvonulása közben, hogy félretéve minden ellentétet, politikai nézetkülönbséget, egy emberként fogott össze magyar a magyarral, és komoly felkészültségű hozzáértők szakszerű, professzionális irányítása és szervezése mellett úrrá tudtunk lenni a legnagyobb katasztrófával fenyegető helyzeteken is.

Még inkább kiemeli az előbbiek jelentőségét, hogy a sunyi fakadóvizek és alattomos buzgárok mellett dilettáns magamutogatók is megjelentek a gáton, akiknek pojácaságát csak zavarta a háttérben folyó munka, ám ettől függetlenül úgy próbálták beállítani teljesen fölösleges jelenlétüket, mintha nélkülük nem történne semmi a Duna mentén. Bejártuk az egész védvonalat, de nem találkoztunk sem katonákkal, sem katasztrófavédelmisekkel, de még rendőrökkel sem, terjesztette a rémhírt az árvízi bohóc, majd amikor valaki megértette vele, hogy az egyenruhásoknak nem az a feladatuk, hogy vele találkozzanak, akkor szemérmetlenül letagadta, hogy ő támadta volna őket, és elkezdte dicsérni a munkájukat. 

Nem volt egyetlen őszinte megnyilvánulása, nem tudott egyetlen dologról sem úgy beszélni, hogy annak bármi köze lett volna a valósághoz. Egy dolog érdekelte, hogy legalább virtuálisan oda tudja-e hamisítani önmagát az igazi védekezők tablójára, fel tud-e ugrándozni csaholva legalább a miniszterelnök derekáig. Egy semmirekellő társa egyenesen azt állította az Európai Parlamentben, hogy Orbán Viktor és Magyar Péter együtt irányítja a védekezést. Ha a Jóistennek lenne ideje minden Tisza párti idiotizmussal foglalkozni, ettől a kijelentéstől Borisnak, a bajt okozó ciklonnak is szólt volna, hogy ideje Brüsszel felé fordulni, de az Orbán-fóbiás manipulátorok szerencséjére a vihar amúgy sem tudott már annyi erőt gyűjteni, hogy egy hatalmas széllökéssel kisöpörje a hülyéket az általuk megszállt területekről.

Azóta pedig síri csend. Mintha Baja, Mohács már nem lenne érdekes. A percemberkék dáridója már a vitára koncentrál, arról vitatkoznak, kivel igen, kivel nem, hová mennek, hová nem. 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

És nem érti a szerencsétlen hordószónok, mekkora megtiszteltetés számára már az is, hogy a kormányfő politikai igazgatója immár a harmadik lehetőséget adja neki a vitára. Az nem jó. Ő Orbán Viktor hátán akar felmászni az uborkafára. Viselkedése rávilágít, hogyan tud eljutni egy ember, Isten teremtménye oda, hogy teljes beleéléssel Napóleonnak gondolja magát, miközben minden képesség hiányzik belőle a hőn áhított nagyság eléréséhez. 

A mellény alá dugott kéz póza ugyanis könnyedén utánozható. Vagyis ha jön az ár, irány a bolt, gumicsizmát, széldzsekit az emberfiára, lapátot a kezébe, mikrofont a gallérjára, ki a gátra, és máris olyan, mintha ő is irányítana, mintha kicsit ő is naggyá válna. Szánalmas erőlködése ugyanakkor rendkívül veszélyes. Sokan azt hihetik, ennyi tényleg elég a bajok elhárítására. Az Orbán-fóbiások hajlanak erre. De reményt ad, hogy napközben ők is lapátoltak. A bolondéria csak pihenőidőben mérgezte őket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Sakk! Ideje észbe kapni

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Donald Trumpot lelövik, ugye?

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Terrorháború új szakaszban

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

A kulturális megmaradás luxusa

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.