idezojelek

Balhé a jusson

Némi túlzással azt lehet mondani, hogy az amerikai elnökválasztás eredményét egyszerűbb megjósolni, mint azt, hogy mi fog történni a fővárosi vezetés háza táján.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined
2024. 10. 04. 5:51

Némi túlzással azt lehet mondani, hogy az amerikai elnökválasztás eredményét egyszerűbb megjósolni, mint azt, hogy mi fog történni a fővárosi vezetés háza táján. A közgyűlés, Budapest vezető testülete összetételéből mindenesetre nem nagy művészet kiolvasni, hogy a heterogén pártösszetétel, a többszörös patthelyzet olyan szituációt produkálhat, amelyhez képest a káosz maga a megtestesült harmónia. Mert könnyű azzal érvelni, hogy a pártokat, bár nem tudnak dűlőre jutni lényegében semmiben, a közös érdek megegyezésre kényszeríti. A pártok alatt e helyütt a baloldali tömörüléseket kell érteni, hiszen a tíz képviselővel rendelkező Fidesz–KDNP természetesen nem vesz részt semmilyen osztozkodásban, hatalmi tülekedésben, mivel esze ágában sincs kompromittálni magát.

Ismeretes, hogy a Tisza-szektának eleve túlsúlya van a balfélen tíz mandátumával, míg az összetöpörödött DK vezette másik blokkról azt sem lehet tudni, létezik-e még. Tudvalévő ugyanis, hogy az egyik alkotóeleme a hét főből álló csoportosulásuknak az MSZP-n kívül az újrázó főpolgármester személyét adó Párbeszéd nevű képződmény, ám Karácsony Gergely nagy valószínűséggel még maga sem tudja, mit tegyen, hová csapódjon, melyik akol lesz számára a perspektivikusabb. 

Ott van még a Vitézy Dávid-féle civil társaság és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ám három-három fős jelenlétük csupán mérleg nyelve szerepre predesztinálhatja őket. Ez tehát az erősen zavaros, divatszóval megosztó felhozatal, amiből egy szakavatott közéleti szakács sem tudna fogyasztható politikai menüt összerottyantani.

Természetesen lehetne működőképes konstelláció ebből a konglomerátumból – ha lenne rá politikai szándék. Csakhogy nincs és ez valószínűleg a közgyűlés pénteki alakuló ülésén plasztikusan ki fog ütközni. Van Tornyai Jánosnak egy képe, a Juss, amely tökéletes illusztrációja a fővárosi kilátásoknak. Két asszony huzakodik az örökségen, széjjel tépve a vászonneműt. Így fognak marakodni zsíros posztokon, pénzeken, hisz hiába lenne mindene meg a baloldali brancsnak, ha egyszer mindegyik saját maga akarja írni a kottát, vagyis még nagyobbat akar szakítani az örökségből, a rószaszínű ígéretekkel elért pozíciók adta anyagi lehetőségekből. 

A kincstári defetisták persze azt mondják erre, hogy majd nyugatról, az amerikai szponzoráló baloldalról rájuk parancsolnak, hogy ne balhézzanak egymással, hanem fogjanak össze a jobbközép magyar kormány megdöntésére.

 Csak hát könnyű ezt mondani, ám megcsinálni már sokkalta nehezebb egy olyan harci terepen, ahol minden alakulatnak saját különbejáratú elemi érdekei vannak. A Magyar Péter-féle bizniszpártnak például nem igazán áll érdekében, hogy a közgyűlés sikeres legyen, ha nem ők szabják meg a fő irányokat. 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A párt főmuftija vágyakozó szemét kizárólag a 2026-os választásokra veti és nem akarja, hogy a súlyos budapesti működési bajokat hozzá kössék. Sőt a riválisok, elsősorban a DK elkoptatása az egyik fő törekvése, s ehhez ideális egy állandósuló fővárosi szappanopera. Ahhoz az úszóhoz hasonít, aki úgy akar versenyt nyerni, hogy ne legyen vizes.

Az egész nyarat ellógó Karácsony pedig egy helyettest is képtelen kineveztetni, aminek az lehet a következménye, hogy a főispánnak kell ezt megtennie előbb-utóbb a törvényes működés helyreállítására. Olyan lehet ez, mintha a kormány lenne kénytelen irányítani a fővárost is. Ki tudja? Mi van, ha tényleg ez a távlati céljuk? Hisz egész ténykedésük arra irányul, hogy saját rossz, lakosságellenes vezetésük következményeiért a kormányra hárítsák a felelősséget.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyarország nincsen egyedül!

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Miért tört ki a harmadik világháború?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Őrültek a rácsok mögött

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindenütt előretörnek a patrióták

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.