Lejtőn a nyugat-európai életszínvonal

Egyre inkább a múlté a magas nyugat-európai életszínvonal. Az energiaárak mellett a tartós fogyasztási cikkek és az élelmiszerek drágulása is elkezdődött, a folyamat már a közepes jövedelmű családoknál is aggodalmat kelt. Állami beavatkozás szinte sehol sincs tervben. Az elszálló árak ellenére még az inflációt elérő béremelések is ritkának számítanak, így a nyugati fizetések értéke érdemben visszaeshet. Egyre gyakoribbak a tüntetések és a sztrájkok, miközben a nyugati életszínvonal a jelek szerint mélyrepülésbe került.

Nagy Kristóf
2022. 02. 03. 6:05
POLITICS TRADE UNIONS PROTEST Fotó: BENOIT DOPPAGNE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly csapást mér a nyugat-európai életszínvonalra az energiaárak elmúlt hónapokban tapasztalt, korábban nem látott emelkedése. A földgáz, az elektromos áram, a fűtőolaj, valamint az üzemanyagárak a többszörösükre emelkedtek, a világpiaci folyamatok okozta drágulás pedig a régi uniós tagállamokban a lakosságot és a gazdasági szereplőket terheli. 

A földgáz és a villamos energia ára a szakértők szerint a téli hónapokban már nem csökken érdemben, ráadásul a családok kiadásai szinte biztosan tovább nőnek. Ennek oka, hogy 

az energiaársokk egyre inkább begyűrűzik a fogyasztói árakba. Komolyabb béremelés sehol sincs kilátásban a nyugati államokban, sőt úgy tűnik, az inflá­ciót elérő bérrendezések is elmaradnak, megtartva a fizetések reálértékét. A legtöbb nyugat-európai tagállamban így várhatóan csökken idén a fizetések vásárlóereje. 

Már a magasabb jövedelműek is megérzik az árrobbanást. A kilátások sem túl kedvezőek, mivel az energiaár-robbanás a következő időszakban egyre látványosabban jelenik meg a szolgáltatások és az élelmiszerek, valamint a tartós fogyasztási cikkek árában egyaránt. 

Az árak emelkedése gyakorlatilag minden területen borítékolható, 

ha a jegybankok és a kormányok nem lépnek. A nyugati államok lakosságának várható tehernövekedésére eddig kevés előrejelzés készült, az elérhető elemzések ugyanakkor legalább ötven-, de akár százötven százalékos kiadásemelkedést sem tartanak kizártnak.

Az érintett országok kormányai eddig nem tettek érdemi lépéseket az árak féken tartásáért. Ezzel szemben régiónk legtöbb országa – ahogy hazánk is – az állami szabályozás segítségével próbálja mérsékelni a lakosság terheit, elkerülvén a jövedelmi helyzet romlását. A nyugati országokban a szociális ellátásokon keresztül próbálják tompítani az áremelkedést, ám az állami támogatások legfeljebb csak a legrosszabb helyzetűeknek járnak.

Nyugat-Európában sokan szembesültek az életszínvonaluk hirtelen visszaesésével. A kiadások ráadásul biztosan tovább nőnek, miközben a béremelések továbbra is elmaradnak. A vállalkozások sincsenek jobb helyzetben, mivel attól tartanak, idővel a kereslet is visszaesik, de előfordul, hogy a jelentős önköltség-növekedés miatt üzemek állnak le. 

Az Eurostat napokban közzétett adatai pedig azt jelzik, az évek óta befagyott nyugat-európai fizetések idén is csak legfeljebb az inflációt meghaladó egy-két százalékkal nőhetnek. Erre utal, hogy a legtöbb régi uniós államban a legrosszabbul keresők jövedelme, a minimálbér bruttó összege mindössze három-kilenc százalékkal emelkedik, de van olyan tagállam is, ahol elmaradt az idei bérnövekedés.

A komoly spórolásra kényszerülő lakosság egyre nagyobb része elégedetlen, ezért egyre több sztrájkra, demonstrációra kerülhet sor. Ráadásul az érintett országok közül több államban rendszeressé váltak a kötelező oltás és a korlátozások elleni tiltakozások. Ausztriában, Belgiumban és Hollandiában állandósulni látszanak a hétvégi utcai megmozdulások, és a beszámolók szerint ezekhez egyre többen csatlakoznak azok, akiknek a megélhetése került veszélybe.

Belgiumban február 15-re országos sztrájkot hirdettek a rendőrök azt követően, hogy a hónapok óta tartó tárgyalások kudarcba fulladtak. A kormány mindössze ötszázalékos általános béremelést ajánlott, miközben több mint húsz éve nem rendezték a rendőrök bérét, a legutóbbi fizetésemelésre 2001-ben került sor 

– számolt be a bérfeszültség okáról a Politico. A sztrájkra készülő rendőrök az éves költségvetési keretre kétszázmillió eurót követelnek, a kormány viszont csak 120 millió eurót adna.

A Politico összegzése szerint a belgiumi bérfeszültségeket tovább élezi, hogy az országban a magas infláció miatt automatikusan emelkedniük kéne a kereseteknek. Ezt az automatikus inflációkövető mechanizmus ugyanakkor a vállalati szférában okozna újabb ársokkot. 

A 11,5 mil­liós Belgiumban már több mint egymil­lióan nem tudják rendesen fizetni a rezsiköltségeket,

akkora terhet ró a megdrágult energia a háztartásokra.

Borítókép: béremelésért tüntetnek a belga munkavállalók Brüsszelben (Fotó: Europress/AFP/Benoit Doppagne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.