Az öt legjobb Clint Eastwood-film – Millió dolláros bébi

Clint könyörtelenül belemarkolt a szívünkbe, és még jól meg is csavarta.

2022. 06. 17. 20:00
Forrás: port.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal nagyon nehéz dolgom volt. Nagyon sokat töprengtem azon, hogy melyik film legyen az első két helyezett közül a végső befutó, melyik alkotás szerezze meg az első helyet a mini toplistánkban. Sokáig úgy éreztem, hogy ennek a filmnek kell győznie, amit ma fogunk bemutatni. Clint Eastwood egyik legkomplexebb filmje, ő volt a rendezője is a történetnek, ráadásul besöpört pár Oscar-szobrot is, végül mégis úgy döntöttem, hogy a második helyezett a 2004-es Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby) lesz. (Így a győztes film értelemszerűen egy másik mozi, de ez legyen egyelőre titok.)

2. Millió dolláros bébi (2004)

A történet alapjául, bármilyen meglepő is, egy novelláskötet, F.X. Toole Rope Burns: Stories from the Corner című munkája szolgált. Az írói álnév egyébként egy azóta elhunyt bokszedzőt, Jerry Boydot takarja, aki jó kis történeteket írt. A filmben szereplő Maggie (Hilary Swank) alakját feltehetően Juli Crockett bokszolónőről mintázták. A történet alapja tulajdonképpen nagyon hálás filmtéma, hiszen a nagy hatású sportfilmeket mindig szerette a közönség, hiszen tudott azonosulni a sportolók akaraterejével, kitartásával és küzdeni tudásával. A Millió dolláros bébi azonban sokkal több, mint egy rendkívül jól megrendezett sportfilm. Clint Eastwood sokkal többet szeretett volna mondani ezzel a mozival, és sikerült is neki. Frankie Dunn (Clint Eastwood) egy öreg megkeseredett bokszedzőt alakít, aki gyakorlatilag magányosan él, mert a lánya megszakította vele a kapcsolatot, pedig Frankie szeretné, ha szeretnék, de lányának rendszeresen írt levelei rendre bontatlanul érkeznek vissza számára. Egyetlen öröme az ütött-kopott edzőterme, ahol régi barátja, Eddie, alias Hepaj (Morgan Freeman) látja el a gondnoki szerepet, ő gyakorlatilag az élő lelkiismerete. 

Frankie Dunn remek bokszedző életében először elvállalja, hogy egy lány edzője legyen. Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) annyira akaratos és elszánt, hogy meggyőzi Frankiet, jó tanítvány lesz. De a kettőjük kapcsolata nem csupán mester és tanítványa viszony, hiszen Frankie a lányát, Maggie pedig az elveszített apját találja meg a kapcsolatban. 

Clint Eastwood, Morgan Freeman és Hilary Swank a Millió Dolláros bébi egyik jellegzetes plakátján – Fotó: Mafab.hu

Együtt el is jutnak a csúcsra, hiszen Maggie címért bokszolhat, de a ringben olyan súlyos sérülést szenved, hogy teljesen lebénul, és gépek lélegeztetik. Az egész filmet áthatja egyfajta belülről fakadó konstans szomorúság, annak ellenére, hogy a film első része tulajdonképpen egy sikertörténet, hiszen együtt, sok munkával elérik a főszereplők, amit célul tűztek ki maguk elé. Ezt a kissé melankolikus hatást Eastwood a kicsit sötétebb tónusú, borongós képi világgal és a szintén általa komponált zseniális zenével éri el. A film társadalmi problémák egész sorát mutatja be nekünk, nézőknek. Az öregedés, a magány, a szeretethiány, a szülő–gyermek kapcsolat, a vallás és az egyén kapcsolata, valamint az eutanázia kérdésköre is megjelenik. 

Megoldást ugyan nem kínál nekünk, de felrajzol egy nagy kérdőjelet, amely gondolkodásra ösztönöz valamennyi felvetett problémával kapcsolatban. A filmben a jellemábrázolások is jól sikerültek, a karakterek tökéletesen illeszkedtek a szereplőkre. Eastwood ezúttal szintén együtt játszott a múlt héten tárgyalt Nincs bocsánathoz hasonlóan Morgan Freemannel, akinek ezúttal ez az alakítása meghozta az Oscar-szobrot, a legjobb férfi mellékszereplőként díjazták. Az alkotás maga és Clint Eastwood egyaránt a csúcsra jutott, hiszen elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezésnek járó szobrot is.

Arról nem is beszélve, hogy Hillary Swank még a legjobb női főszereplő díját is bezsebelte. Érdekesség, hogy a főszerepet eredetileg Morgan Freeman játszotta volna, de állítólag ő maga döntött úgy, hogy inkább Eddie szerepét játssza el. A forgatás során is akadtak problémák, hiszen Hilary Swank egy súlyos bakteriális fertőzést szedett össze, de erről állítólag inkább nem szólt senkinek, hogy a stáb folytatni tudja munkát. Clint Eastwood, akinek ez volt a huszonötödik rendezése, elmondta, hogy Hilary Swank rengeteget edzett, sokat dolgozott azért, hogy a képernyőn valódi bokszolónak látszódjon. Ez maradéktalanul sikerült, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint azelőtt nem bokszolt soha. 

A Millió dolláros bébi mind a közönségnél, mind a szakmán belül nagy sikert ért el. Nem is csoda, hiszen úgy tudja lekötni a figyelmünket és érdeklődésünket, hogy közben mindvégig intelligens, elegáns és legfőképpen emberi tud maradni, ami manapság ebben a rohanó, kiüresedő világban hatalmas szó. Ezért a toplistánkon elért ezüstérme több mint megérdemelt.

Idővonal: A Millió dolláros bébit 2004-ben mutatták be, amikor az Európai Unió 10 tagállammal bővült: Magyarország, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Málta és Ciprus teljes jogú tag lett, Medgyessy Péter lemondása után Gyurcsány Ferenc vette át a miniszterelnöki posztot, a Magyar Honvédség állományából leszerelt az utolsó sorkatona is, ezzel megszűnt a sorkatonai szolgálat Magyarországon, II. János Pál pápa boldoggá avatta I. Károly utolsó osztrák császárt,  egyben IV. Károly utolsó magyar királyt, akinek emléknapjául október 21-et jelölte ki, a Cassini–Huygens űrszonda sikeresen pályára állt a Szaturnusz körül, majd megkezdte a gyűrűs bolygó és 31 ismert holdjának négy évig tartó tanulmányozását, ellopták Edvard Munch Sikoly című művét (1893) az oslói Munch Múzeumból, és George W. Bush-t ismételten megválasztották elnöknek az Amerikai Egyesült Államokban.

A jövő héten kiderül, hogy melyik Clint Eastwood-mozi végzett az első helyen a toplistánkon.

Borítókép: Frankie Dunn (Clint Eastwood) és mindenre elszánt tanítványa, Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) – (Fotó: Port.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.