Az öt legjobb Stallone-film – Menekülés a győzelembe

Sly kivédte a nácik szemét, Pelé hatalmas gólt ollózott.

2022. 09. 16. 20:00
Forrás: Képernyőkép - Videa.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sylvester Stallone filmjeit bemutató sorozatunk következő darabja, ami egyben a mini toplistánk negyedik helyezettje is, egy igazi kuriózum. A világsztárok egész sorát felvonultató film ugyanis számos ponton kapcsolódik Magyarországhoz és a labdarúgáshoz.

A focirajongók bizonyára kitalálták, hogy John Huston 1981-es, Menekülés a győzelembe (Victory) című filmje kerül a következőkben terítékre.

4. Menekülés a győzelembe (1981)

A filmet az a John Huston rendezte, aki egy igazi ikon a szakmában, hiszen az 1948-as Sierra Madre kincse (The Treasure of the Sierra Madre) című filmjéért Oscar-díjat kapott, de ő volt a rendezője olyan klasszikus filmeknek, mint a Máltai sólyom (The Maltese Falcon, 1941) vagy éppen az Afrika királynője (The African Queen), melyekben egy olyan kultikus zsenivel forgatott, mint a Hollywood aranykorának egyik legfényesebb csillaga, Humphrey Bogart.

A Menekülés a győzelembe egy klasszikus sportfilm, amelynek struktúrája, karaktere a sportteljesítmény, az akarat, a küzdelem révén hősökké váló főszereplőkre van felépítve. Azonban itt többről van szó, hiszen a történet a második világháborúban játszódik, egy német hadifogolytáborban, ahol egy focirajongó náci tiszt, Steiner hadnagy (Max von Sydow), felismerve az egykori Aston Villa-játékost, John Colby kapitányt (Michael Cain), a hadifoglyok között szervezni kezd egy futballmérkőzést a foglyok és a német hadsereg csapatai között. Colby belemegy a mérkőzésbe, és összeverbuválja a csapatát, akik között igazi sztárfocisták is feltűnnek. Így láthatjuk a háromszoros világbajnok brazil világsztárt Pelét, az 1978-ban szintén világbajnokságot nyerő Osvaldo Ardilest vagy éppen az angolok ikonját, Bobby Moore-t játszani a filmben mint fogságba esett szövetséges katonát. 

A film egy jellegzetes plakátja, ahol Stallone, Pelé és Michael Cain alakja együttesen formálja a győzelem jelét, egy V betűt. Forrás: Mafab.hu

A film főszereplője Michael Cain mellett Sylvester Stallone, aki egy bajkeverő, nagyszájú kanadai–amerikai katonát, Robert Hatchet alakítja, aki minden áron meg akar szökni a táborból, ezért csatlakozik Colby focicsapatához, először segédedzőként, majd kapusként. A mérkőzést a németek propagandacélokra akarják felhasználni, ezért Párizsban rendezik a találkozót. A fogolycsapat viszont a francia ellenállás segítségével meg akar szökni a mérkőzés okozta felbolydulás során. Majd végül, bár minden elő van készítve, mégsem szökik meg a csapat a mérkőzés félidejében, mert ugyan vereségre állnak, de felébred a lelkiismeretük, és úgy döntenek, lejátsszák a második félidőt, lesz, ami lesz. Természetesen, mint ahogy az egy hollywoodi filmben lenni szokott, csoda történik, és végül Pelé csodálatos ollózós góljával kiegyenlítik a hátrányukat, majd a film csúcspontjaként Sly is megfogja a német csodacsatár büntetőjét. Majd a szurkolók beözönlenek a pályára, és igazi hepiendként megszöktetik a focistákat. 

A filmet Magyarországon forgatták, Dunakeszin és Budapesten. A párizsi Colombes stadiont, ahol egyébként 1938-ban a magyar válogatott Olaszországgal szemben elvesztette a vb döntőt, az MTK-pálya helyettesítette. Meglehetősen bizarr volt a stadionban horogkeresztes zászlókat látni, de valóban hasonlított az akkori Hungária körúti pálya az eredeti párizsihoz. Feltűnik a filmben két magyar színész is a francia ellenállás tagjaként, Gera Zoltán és Usztics Mátyás. Illetve pikáns, hogy a német csapat tagjaként szerepel a filmben Egervári Sándor, egykori játékos és szövetségi kapitány, aki egyébként kétszer is fontos szerephez jut, hiszen ő rúgja fel Pelét, majd a meccs végén ő nem tudja elfejelni azt beadást, amiből Pelé egyenlíteni tud. 

A film társproducere Andy Vajna volt, ő hozta a produkciót Magyarországra, hálásak lehetünk érte. Abban az időben ez nagyon nagy dolognak számított. 

Néhány kép a forgatásról, a Fortepan jóvoltából:

Érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy Sly annyira nem volt otthon az európai fociban, hogy több balesetet is szenvedett a forgatás közben, állítólag az egyik ujját eltörte és a bokája is kibicsaklott. A kapusposzt alapjait pedig Gordon Banks angol válogatott kapus segített neki elsajátítani. 

A Magyar Nemzet nagyszerű, klasszikus magyar filmek forgatási helyszíneit bemutató sorozatában korábban szerepelt a Két félidő a pokolban című, Fábri Zoltán által 1961-ben rendezett remekmű. Ez a Sinkovits Imre és Márkus László feledhetetlen játékával fémjelzett film adhatta az ötletet Huston mozijához, mert kísértetiesen hasonló a történet. De mégsem lehet azért a két mozit egy lapon említeni, mert a Fábri-film egy nagyon erős, felkavaró háborús alkotás drámai végkifejlettel, amihez képest a Stallone-film messze elmarad.

Mindent egybevetve toplistánk negyedik helye mindenképpen indokolt, hiszen a Menekülés a győzelembe egy nagyon izgalmas, háborús sportfilm, ami a nézőközönség körében nagyobb sikert aratott, mint szakmai berkekben. Ennek ellenére Sylvester Stallone filmjei között vitathatatlanul kuriózumnak számít. Valószínű azonban, hogy a magyar vonatkozás sokat emel a film valós értékén.

Idővonal: A Menekülés a győzelembe című filmet 1981-ben mutatták be, abban az évben, amikor II. János Pál pápa a Hittani Kongregáció prefektusává nevezte ki Joseph Alois Ratzinger münchen–freisingi érseket, aki ezzel egyidejűleg a Nemzetközi Teológiai Bizottság és a Pápai Biblikus Bizottság elnöke is lett, egyszerre ültetett át egy tüdőt és egy szívet az amerikai Bruce Reitz professzor, átadták Szentes és Csongrád között a közúti Tisza-hidat, az USA és a Szovjetunió megkezdte a tárgyalásokat Genfben a közepes hatótávolságú atomeszközökről, elindult a Magyar Televízió teletext szolgálata Képújság címmel, aláírták a jegyzőkönyvet Spanyolország belépéséről a NATO-ba, Nelson Piquet megnyerte pályafutása első Formula–1-es világbajnoki címét a Brabham csapat színeiben, lázadó csendőrök sikertelen kísérletet tettek a spanyol ügyvezető kormány megdöntésére, a világ több mint 750 milliós televíziós közönsége nézte Károly herceg és Lady Diana Spencer esküvőjét a londoni Szent Pál-székesegyházban az Egyesült Királyságban és megalakult két világhírű rockzenekar, a Metallica és a Slayer. (Wikipédia)

A jövő héten a Stallone filmjeit bemutató mini sorozatunkban már a bronzérmes alkotással jelentkezünk.

Borítókép: Robert Hatch (Sylvester Stallone) és Luis Fernandez (Edson Arantes do Nascimento, Pelé) jó csapatot alkot (Forrás: Videa.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.