időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Jourová asszony és a politikai detox

Felföldi Zoltán
2023.09.29. 12:00
Jourová asszony és a politikai detox

Elég volt, kész, befejezte, tájékoztatott bennünket tíz év – egyébként felejthető – politikai pályafutás/ámokfutás után az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, Vera Jourová, aki úgy fogalmazott, hogy tíz év után talán politikai detoxra lesz szüksége. Nagyon megörültünk, hogy alelnök asszony végre eltámolyog az elvonóba, és a hozzá hasonlóan nem éppen magyarbarátságáról híres Jean-Claude Juncker, Daniel Cohn-Bendit, Frans Timmermans és Martin Schulz után (akik közül Junckerre ráférne egy valódi detox, Schulz meg már túl is van rajta) végre ő is megy a levesbe.

Jobb későn, mint soha, nyugtáztuk szeptember 26-án délelőtt, amikor a fentiek szerint értesültünk róla, hogy Jourová végleg leszokott a politizálásról, de aztán hamar összezavarodtunk, mert még aznap délután befenyítette Elon Muskot, mondván, a korábban Twitter, újabban X néven ismert közösségi médium messze elmarad a dezinformációellenes uniós normáktól, és figyelmeztette: „Mi figyelni fogjuk, mit csinál.”

Úgy látszik, nem olyan könnyű a leszokás, és Jourová mégsem megy a detoxba, helyette tovább politizál sokunk nagy örömére. És tényleg örülünk, mert olyan kifejezéseket és olyan kontextusban használ, amitől nekünk itt, Közép-Európában kellemes bizsergés futott végig a hátunkon, mert régi szép emlékek jutnak az eszünkbe. Ilyenek a dezinformáció, a demokrácia védelme, az eszmék háborúja, a propaganda, az uniós értékek. Mintha már hallottunk volna hasonlókat. És mintha az Európai Bizottsághoz nagyon hasonló bizottságok (Központi Bizottság, Politikai Bizottság) nagyon hasonló tisztviselői figyeltek, figyeltettek volna már bennünket, például hogy betartunk-e bizonyos (szovjet)uniós normákat, és megfelelünk-e bizonyos (szovjet)uniós értékeknek.

Jourová azt is mondta, hogy az orosz állam célja, hogy beszennyezze információs terünket féligazságokkal és hazugságokkal, annak érdekében, hogy hamis képet alkosson rólunk, és azt sugallja, hogy a demokrácia semmivel sem jobb, mint az autokrácia. Ez is olyan ismerős. A dezinformáció, amitől meg kell bennünket védeni (például rádióadók zavarásával), és ideológiai-társadalmi-politikai kérdések, amelyekben el kell bennünket igazítani.

Milyen érdekes: néhány évtizede az oroszok védtek bennünket a nyugati dezinformációtól, most pedig a Nyugat véd bennünket az orosz dezinformációtól. Pedig a legkevésbé sem szükséges, hogy védjenek bennünket, sem akkor, sem most. Megvan a magunkhoz való eszünk, és tűrhetően el tudunk tájékozódni a világ dolgaiban, például ebben a demokrácia–autokrácia kérdésben is, ahogyan korábban is el tudtunk tájékozódni a szocializmus vs. burzsoá kapitalizmus és a népi demokrácia vs. polgári demokrácia kérdésében. Úgyhogy csak hagyjanak békén bennünket a demokráciájukkal meg az uniós értékeikkel!

 

Borítókép: Vera Jourová, az Európai Bizottság értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke és Didier Reynders, az igazságügyért felelős biztos az uniós testület jogállamisági jelentését bemutató sajtóértekezleten Brüsszelben 2023. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.