idezojelek

Csurka Istvánnak igaza lett, bolsevik trükkel támadják Orbánt

Kongatják a vészharangot.

Csépányi Balázs avatarja
Csépányi Balázs
Cikk kép: undefined
Fotó: Getty Images/Bloomberg

Csurka István egykori kijelentése, ami azóta szállóigévé vált, miszerint a szakértelem bolsevista trükk, most is aktuális. A baloldal futószalagon hív be különböző műsoraiba olyan szakértőket, akik rendre bírálják a kormányt. Megérne egy külön tanulmányt, hogy hány leharcolt monetáris vészharangozót szólaltat meg napi/heti rendszerességgel az ellenzéki média. Legutóbb az Orbán-kormány várható pénzügyi összeomlásáról és a szerinte várható megszorítócsomagról Bod Péter Ákos fantáziált a  Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költségvetés, a gazdaság helyzete elkerülhetetlenné teszi a kormány számára a megszorító intézkedéseket – még akkor is, ha azokat „konszolidációnak” nevezik – hangoztatta a közgazdász, egyetemi tanár, az MNB korábbi elnöke.

Bod Péter Ákos fantáziál a Klikk TV-ben - Fotó: Képernyőkép

Bod Péter Ákos a rendszerváltáskor az Antall-kormány ipari minisztereként tevékenykedett, később jegybankelnök lett, sőt az első Orbán-kormány idején is tanácsadóként szerepelt. Utána viszont, ahogyan Pilhál György írja – „liberális siratóasszonnyá vénült”. Rossznyelvek szerint akkor gondolta újra hovatartozását, amikor elküldték a Századvég folyóirat szerkesztőségéből.

A baloldal által szakértőként megszólaltatott figurák, úgy mint Surányi, Békesi vagy éppen Bod, hivatali idejükben inflációs rekordokat döntöttek, mégis előszeretettel bírálják a Fidesz–KDNP vezette kormány intézkedéseit.

Érdemes felidézni a Kontra egyik korábbi írását. Bod Péter Ákos 1991. december 9. és 1994. december 14. között volt a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Elnöksége kezdetén az amerikai dollár 77,02, a német márka 48,82 forintba került. Leköszönése napján ugyanezek a számok 109,14, illetve 70,74 voltak, ami a dollárral szemben 41,7 százalékos, a márkával szemben 44,9 százalékos gyengülést jelent. A KSH adatai szerint az 1990-es évek elején az éves fogyasztóiár-index bőven húsz százalék környékén alakult: 1992-ben 23, 1993-ban 22,5, 1994-ben 18,8 százalék. Bod Péter Ákos elnöksége alatt a göngyölített infláció 79 százalékos volt három év alatt.

Ennyit a szakértelemről. Csurkának megint igaza lett.

Borítókép: Csurka István (Fotó:Bianca Otero/Bloomberg via Getty Images)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (2. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A tabudöntő Hunnia emlékezete

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A radikalizmus nem szélsőségesség

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nemzeti maximum vagy nihilizmus

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.