Ukrán–orosz kézfogás Wimbledonban, és még botrány sincs belőle + videó

Marta Kosztyuk meccslabdát hárítva nyert Wimbledonban Daria Saville ellen, majd a hálónál fogadta ellenfele gratulációját. Első ránézésre ez egy teljesen szokványos eset, csakhogy Kosztyuk ukrán, Saville pedig Daria Gavrilova néven Oroszországban született, orosz színekben lett ifjúsági olimpiai bajnok, és még profi pályafutása elején is az orosz zászló szerepelt a neve mellett. Márpedig ukrán–orosz kézfogást az utóbbi bő két évben csak véletlenül láttunk teniszpályán.

2024. 07. 06. 14:27
Marta Kosztyuk Daria Saville Gavrilova orosz ukrán kézfogás háború tenisz Wimbledon
Az ukrán Marta Kosztyuk (balra) fogadja az orosz származású Daria Saville gratulációját Wimbledonban Fotó: X
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajnában zajló háború kitörése óta megszokottá vált, hogy az ukrán teniszezők nem fognak kezet a meccs végén orosz, illetve fehérorosz riválisaikkal a hálónál. Marta Kosztyuk Wimbledonban kivételt tett, s miután meccslabdát hárítva nyert a Gavrilova néven Moszkvában született Daria Saville ellen, kezet fogott az ausztrál–orosz játékossal. S ebből még csak botrány sem lett Ukrajnában, pedig Kosztyuk, Elina Szvitolina és honfitársaik álláspontja nyilvánvaló. Marta Kosztyuk a nagy fordítása utáni meccsén már kiesett Wimbledonban.

Marta Kosztyuk Wimbledon ukrán orosz kézfogás háború Daria Saville
Marta Kosztyuk a nagy fordítása utáni meccsén már kiesett Wimbledonban (Fotó: WTA)

– Nagyon szomorú és frusztráló, hogy az emberek nem értik ezt. Egyértelmű, hogy nem fogok velük kezet, amikor annyi barátom harcol Ukrajnáért. Képzeljék el, mi lenne, ha látnának engem kezet fogni, mintha mi sem történt volna. Az embereknek meg kell érteniük, hogy néha a politika és a sport nem szétválasztható – indokolt az első számú ukrán teniszező, Elina Szvitolina, amikor tavasszal újra kérdést kapott a témában.

Idén, az Australian Open junior versenyében valóban botrány lett belőle, amikor az ukrán Jelizaveta Kotljar feledékenységből kezet fogott az orosz Vlada Mincsevával. Kotljar édesapja a médiában kért bocsánatot lánya tettéért.

Az orosz színek elhagyása nem elég az ukránoknak

A női tenisz élmezőnyében több olyan játékos is található, aki orosz származása ellenére más zászlóval a neve mellett versenyez. A moszkvai születésű Jelena Ribakina két éve kazah színekben nyerte meg azt a wimbledoni tornát, amelyről az oroszokat és a fehéroroszokat kitiltották a szervezők, s nem győzte hangsúlyozni, hogy benne Kazahsztán bízott, nem érti, miért kérdezik az oroszokról.

Daria Saville 2015 óta versenyez ausztrál színekben, de Grand Slam-tornán még orosz színekben, Daria Gavrilova néven mutatkozott be. Vele fogott kezet Wimbledonban Marta Kosztyuk, aki korábban kijelentette, ő az orosz teniszezők legyőzésével tudja kivenni a részét a háborúból.

Az országváltás önmagában nem ér kézfogást. A közeljövőben örmény színekre váltó Elina Avaneszjant nagy ívben elkerülte meccsük után az ukrán Anhelina Kalinyina, de a már egy éve francia színekben versenyző Varvara Gracheva is csak egy távoli biccentést kapott Leszja Curenkótól.

És természetesen arról sincs szó, hogy Kosztyuk hirtelen engedékenyebb lett honfitársainál, a párosmeccse után az ellenfelek közül a mexikói Giuliana Olmosszal kezet fogot, az orosz Alexandra Panovával viszont nem. Kosztyuk egyébként azóta egyesben kiesett, az amerikai Madison Keys legyőzte egy fordulóval a Saville elleni fordítás után.

Saville már nem térhet haza Oroszországba

Hogy önmagában az időben elég régi országváltás vagy a már nem orosz hangzású családnév elég lenne-e ahhoz, hogy Saville kezet foghasson az ukránokkal a hálónál, azt nem tudni.

Vélhetően azonban más a kulcs, amiért Kosztyuk, illetve párosban Ljudmila Kicsenok is kezet fogot Saville-lal. (Ljudmila ikertestvére, Nadja Kicsenok egyékbént a magyar Babos Tímea párostársa Wimbledonban, azaz akár a magyar játékos is részese lehet olyan meccsnek, amelynek végén nincs teljes körbe kézfogás.)

– Már nem mehetek haza Oroszországba – jelentette ki két éve Saville, miután a közösségi médiában a háború befejezésére szólította fel Vlagyimir Putyint, a teniszpályán pedig ukrán nemzeti színekben jelent meg.

Az ukránok vélhetően ezt várnák minden orosztól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.